Nyhetsbrev från Habilitering & Hälsa oktober 2019

Funktion.se | Prenumerera på tidningen | Tipsa en vän | Ser brevet konstigt ut? Klicka här

Funktion i fokus

Nyhetsbrev från Habilitering & Hälsa, oktober 2019

Många med hjärnskada eller sjukdom som drabbar hjärnan upplever hjärntrötthet, ett tillstånd där orken snabbt tar slut och sinnessystemet lätt blir överansträngt. Foto: Shutterstock

Råd vid hjärntrötthet

Hjärntrötthet är vanligt vid skador och sjukdomar som påverkar hjärnan. Att förstå vad som tar energi och vad som lindrar är viktigt för personer som drabbats. Det menar Birgitta Johansson, docent och specialist i neuropsykologi, som arbetat med hjärntrötthet i närmare 15 år.
» När hjärnan saknar energi

 

Podd om förvärvad hjärnskada

En hjärnskada kan komma plötsligt och för ofta med sig stora förändringar i livet. I tre program tar podden Funka olika upp förvärvad hjärnskada. Vi träffar Tomas som drabbades av en stroke när han var mitt i livet med två små barn, och Alva som diagnostiserades med hjärntumör vid sex års ålder.
» Lyssna på podden Funka olika

 
Carina och Tomas Lundgren
Foto: Åsa Melin Mandre
 

Trauma som förändrar livet

 

Varje år drabbas cirka 70 000 barn och vuxna i Sverige av förvärvad hjärnska. Orsaken kan vara till exempel hjärntumör, stroke eller våld mot huvudet.
– Flera funktionsnedsättningar efter förvärvad hjärnskada är ”osynliga” och kan vara svåra att förstå för såväl patienten som personer i omgivningen, säger Ylva Kruse, enhetschef för Hjärnskadecenter i Region Stockholm.
» Hjärnskadecenter ger långvarigt stöd

 

Ny stroke- och hjärnskadevägledare

Emma Schött är ny stroke- och hjärnskadevägledare i Region Stockholm. Personer med en förvärvad hjärnskada, deras anhöriga och vårdpersonal kan vända sig till vägledaren. Hon ger information om rehabilitering och samhällets stöd. Frågor kan även handla om familjeliv, sysselsättning och fritid.
» Tre frågor till Emma Schött

 
Emma Schött
Foto: Cecilia Larsson Lantz
 

Habiliteringen värderas högt i enkät

Barn och unga och deras närstående är ofta nöjda med insatser från habiliteringen. Det visar en nationell enkätundersökning bland Autism- och aspergerförbundets medlemmar. På frågan ”Finns det något du är särskilt nöjd med?” var det många som svarade läkaren och habiliteringen.
– Jag hoppas vi kan få möjlighet att göra en uppföljning om några år så vi kan jämföra resultatet och se eventuella förändringar över tid, säger Ulla Adolfsson, förbundsordförande i Autism- och aspergerförbundet.
» Autism- och aspergerförbundets enkät

 

 Om livet efter hjärnskada

Följderna efter en hjärnskada varierar mycket mellan olika personer. Musikern och låtskrivaren Agi Lindroth fick en hjärnskada efter en virusinfektion. En av följderna är att hans minne påverkats och han kan inte längre spela sina egna låtar.
"– Lyssnar jag på dem känner jag igen dem, men de fastnar inte så att jag skulle kunna ta upp en gitarr och sjunga dem. Det är något med mitt minne som är trasigt och det har de inte lyckats laga."
» Vanliga svårigheter efter förvärvad hjärnskada
(Citat: DN 2019-09-07, Anna Bodin och Eva Tedesjö)

 
Agi Lindroth och före detta sambon Emma Hamberg. 
Foto: Eva Tedesjö/TT bildbyrå

Aktuellt från Habilitering & Hälsa

Vid Center för sinnesstimulering kan barn och vuxna uppleva ljusspel, musikens rytm
och mycket annat. Foto: Yanan Li

Besök Center för sinnesstimulering!

Den 6 november, 14.30-16.00, har Korallen och Lagunen på Center för sinnesstimulering öppet hus. Alla intresserade är välkomna att besöka sinnesrummen. Där kan barn och vuxna med omfattande funktionsnedsättning uppleva vattnets rörelse, musikens rytm, vattensängens värme och vibrationer, ljusspel och mycket annat. Välkommen!
» Center för sinnesstimulering

Föräldraträningsprogram om beteendesvårigheter

Habiliteringens resurscenter erbjuder en kurs till föräldrar som har ett barn i åldern 6–17 år med autism och intellektuell funktionsnedsättning. Syftet är att ge ökad kunskap om och verktyg för att hantera olika beteendesvårigheter. Sista anmälningsdag är 16 oktober.
» Föräldraträningsprogram

Boka telefontid med en socionom

Har du frågor om samhällets stöd vid funktionsnedsättning? På 1177 Vårdguiden
kan du boka en telefontid på Habilitering & Hälsas frågetjänst. Du kan även boka telefontid med vägledare för neuropsykiatriska diagnoser.
» Boka frågetjänst
» Boka vägledare neuropsykiatriska diagnoser

Prenumerera på tidning och nyhetsbrev

Få tidningen Funktion i fokus utan kostnad

Funktion i fokus är den enda tidningen i Sverige som riktar sig till alla som möter människor med funktionsnedsättning i sitt arbete. Många artiklar finns också att läsa på tidningens webbplats funktion.se.
» Prenumerera och ladda ner tidningen

Tipsa andra om nyhetsbrevet!

I nyhetsbrevet hittar du bland annat intressanta artiklar, aktuella forskning och nya avsnitt av podden Funka olika.
» Prenumerera på nyhetsbrevet

 

Det här nyhetsbrevet kommer från Habilitering & Hälsa. Vi skickar det till dig som prenumererar på något av våra nyhetsbrev. Om du inte vill ha nyhetsbrevet kan du avregistrera dig längst ner på sidan.

Redaktör: Katarina Kindwall. Ansvarig utgivare: Joakim Lavesson.

Facebook Twitter

Funktion i fokus, Habilitering & Hälsa, Box 170 56, 104 62 Stockholm


Klicka här om du vill avregistrera dig.

Skickat med Paloma