Nyhetsbrev från Habilitering & Hälsa, oktober 2023

habilitering.se | Tipsa en vän | Ser brevet konstigt ut? Klicka här

Funktion i fokus

Nyhetsbrev från Habilitering & Hälsa, oktober 2023

Camilla Ekstrand, psykolog och enhetschef på Adhd-center, och Ellie Vasiladioti, barn- och ungdomspsykiatriker, medverkar i podden Funka olika.

Om ork och motivation i podden Funka olika

För att kunna förändra en situation eller ett beteende krävs det ork och motivation. Kan man hjälpa någon att hitta sin inre drivkraft? Och varifrån får man energi när livet känns som tyngst? Funka olika ger bland annat tips på hur man motiverar barn med adhd till behandling och unga med rörelsenedsättning till träning.
» Lyssna på Funka olika – sju program om ork och motivation till förändring

 

Motiverande samtal vid NPF

Motiverande samtal (eller MI, motivational interviewing) är en samtalsmetod för att stärka en människas motivation till beteendeförändring. Metoden kan anpassas till personer med autism, adhd eller intellektuell funktionsnedsättning.
» Så kan MI anpassas

 

Låna böcker om motivation

Vill du lära dig mer om motivation och hur du kan motivera någon annan till förändring, eller kanske fördjupa dig i samtalsmetoden motiverande samtal? På Habilitering & Hälsas bibliotek finns flera böcker om motivation.
» Böcker om motivation

Douglas Sjöwall. Foto: Anna Molander

Lev – ny insats för att förändra levnadsvanor

Douglas Sjöwall, projektledare och disputerad forskare vid FoUU-enheten inom Habilitering & Hälsa, berättar om Lev – en insats för att ge stöd i att ändra levnadsvanor. ”Det som fungerar bäst är det som patienten är mest motiverad till att förändra”, säger Douglas Sjöwall.
» Motivation är grunden för att ändra levnadsvanor

 

Bättre vård vid omfattande funktionsnedsättning

Vuxna med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar ska erbjudas samordnad vård, så kallat samordnat medicinskt mottagande. Fyra vårdcentraler i Region Stockholm har fått i uppdrag att samordna vården.
» Samordnat medicinskt mottagande vid funktionsnedsättning

Tips på höstens aktiviteter och kurser

Illustration: Jenny Almén

Habilitering & Hälsas mottagningar erbjuder kurser och föreläsningar
för patienter, anhöriga och nätverk. Här är några tips i höst.

Struktur och hjälpmedel i vardagen

Fredagen 10 november, kl. 9–12, är det en extrainsatt föreläsning för föräldrar och närstående till barn, 5–12 år, med adhd. Föreläsningen tar upp vad som kan orsaka problem i barnets vardag, hur hjälpmedel och strategier kan underlätta och hur ni får tillgång till hjälpmedel. Du får också besöka vår visningsmiljö.
» Struktur och hjälpmedel i vardagen för barn med adhd 5–12 år

Sagostund på Habilitering & Hälsas bibliotek

Fredagen 24 november kl. 15–16 är det sagostund i biblioteket på Habiliteringens resurscenter. Då är barn i åldrarna 3–7 år och deras föräldrar välkomna. Vi läser Alla får åka med av Anna-Clara Tidholm.
» Sagostund med boken Alla får åka med

TAKK för vuxna

Det här är en kurs för dig som är närstående eller personal kring en vuxen som behöver tecken som alternativ kompletterande kommunikation (TAKK). Du lär dig cirka 275 tecken vid fem tillfällen där teori varvas med praktiska övningar.
» TAKK vuxen – tecken som alternativ kompletterande kommunikationn

Sexualitet och funktionsnedsättning

Föreläsningen Sexualitet och funktionsnedsättning är för dig som är närstående till någon med funktionsnedsättning. Sexualitet kan vara ett komplext ämne. Ibland kan sexualiteten ta för stor plats, ibland för lite. Hur kan du stötta den sexuella hälsan hos den som har en funktionsnedsättning?
» Sexualitet och funktionsnedsättning

SoL och LSS

SoL och LSS är en föreläsning om socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Den vänder sig till dig som är närstående till ett barn eller en vuxen med funktionsnedsättning. Du får aktuell information om gällande regelverk som en förberedelse inför kontakten med kommunen.
» SoL och LSS

Autism hos vuxna – webbkurs för anhöriga

Autism hos vuxna är en webbkurs för anhöriga och andra närstående till en vuxen person med autism utan intellektuell funktionsnedsättning. Du får information om autism och strategier i vardagen.
» Autism hos vuxna

Diagnos – och sen då? Webbkurs

En diagnos väcker ofta många frågor om vart man vänder sig för att få stöd. Webbkursen Diagnos – och sen då? ger övergripande information om det. Kursen är för närstående till barn och vuxna med funktionsnedsättning.
» Diagnos och sen då?

Hela kurskatalogen: » Hitta din kurskatalog

 
 

Det här nyhetsbrevet kommer från Habilitering & Hälsa.

Ansvarig utgivare: Joakim Lavesson

Facebook Twitter

Funktion i fokus, Habilitering & Hälsa, Box 170 56, 104 62 Stockholm


Klicka här om du vill avregistrera dig.

Do not click this link

Skickat med Paloma