Nyhetsbrev från kulturnämnden Västra Götalandsregionen - maj 2019

Ser nyhetsbrevet konstigt ut?

Klicka här för att öppna det i din webbläsare!

Katti Hoflins vlog: VGR Storsatsar på medie- och informationskunnighet

Under 2019 genomförs flera satsningar på temat medie- och informationskunnighet, också känt som MIK. Katti Hoflin reder ut begreppen och förklarar varför det är så viktigt. Se klippet på vår Youtube-kanal.

Medie- och informationskunnighet

Digitalisering, teknisk utveckling, nya medieformer och informationsförmedlare ställer nya krav på oss som invånare, inte minst ur ett demokratiperspektiv. Västra Götalandsregionen har under många år arbetat med medie- och informationskunnighet (MIK) och under 2019 och framåt kommer regionen att satsa ännu mer på området, då det är en central demokratifråga. I september står regionen värd för en UNESCO-konferens på temat, samtidigt som vi är huvudpartner för ett av bokmässans teman 2019: Med(ie)vetenhet. Läs mer om satsningen på vår hemsida.

Seminarium i Almedalen 2019: Desinformation, mediemisstro och näthat – Sverige behöver en nationell strategi för mediekunnighet

Utbildningsbakgrund blir allt mer avgörande för hur man konsumerar och värderar nyheter när näthat, desinformationsspridning och misstro mot medier blir vanligare. Hur ska stat, region och myndigheter samverka för att vända utvecklingen och göra svenska medborgare till medieborgare? Du kan även titta på direktsändningen på Facebook. Läs mer på Västsvenska arenans hemsida.

 
Save the date, konferens 24 okt: Delaktighet som motkraft mot extremism

Att motverka extremism har blivit till en av de största utmaningarna för europeiska demokratier idag. Frågan är komplicerad och kräver kunskap, kompetens och lämpliga metoder. Läs mer på vår hemsida.

 
 
Sök stöd: Kultursystem 2019-2020

Västra Götalandsregionens kulturnämnd utlyser medel i två steg för att utveckla ett antal kultursystem med mål att stärka platsutveckling och kulturnäringar i Västra Götaland. Läs mer på vår hemsida.

Katti Hoflin: "Så länge man följer sitt hjärta kan det aldrig bli fel"

"De flesta känner igen henne från barnprogram som Bullen och Bolibompa. På senare tid har hon blivit en profil inom kultur som bland annat chef för Stockholms stadsbibliotek, för Dunkers kulturhus och nu senast som kulturdirektör för Västra Götalandsregionen. Men från början hade det ingenting med kultur att göra." Naturbruksförvaltningen har träffat Katti Hoflin, se klippet och läs artikeln på deras hemsida.

Beslut från kulturnämnden

Läs protokoll och handlingar från föregående nämnd.

Kulturnämndens pressrum >>

kultur@vgregion.se | www.vgregion.se/kultur

Följ kulturnämnden på sociala medier för fler och snabbare uppdateringar

 

Facebook Twitter YouTube

Vill du inte längre ha nyhetsbrev från oss?

Klicka här

Postman