Nyhetsbrev från kulturnämnden Västra Götalandsregionen - juni 2019

Ser nyhetsbrevet konstigt ut?

Klicka här för att öppna det i din webbläsare!

”Ett bildat folk är demokratins immunförsvar”

Katti intervjuas i VGR Fokus inför Almedalsveckan om medie- och informationskunnighet . Läs artikeln och se klippet på vgrfokus.se.

Under seminariet möts representanter från stat och region, Statens Medieråd, SVT och Göteborgs universitet för att diskutera hur vi tillsammans kan motverka desinformation och näthat samt hur Sverige kan bli världens mest mediekunniga land.

Seminarium i Almedalen 2019: Desinformation, mediemisstro och näthat – Sverige behöver en nationell strategi för mediekunnighet

När: 1 juli 2019, klockan 09.15-10.00
Var: Almedalen, Västsvenska Arenan, lokal Havet
Arrangör: Västra Götalandsregionen
Seminariet livesänds via Facebook och kan även ses i efterhand.

Medie- och informationskunnighet

Digitalisering, teknisk utveckling, nya medieformer och informationsförmedlare ställer nya krav på oss som invånare, inte minst ur ett demokratiperspektiv. Västra Götalandsregionen har under många år arbetat med medie- och informationskunnighet (MIK) och under 2019 och framåt kommer regionen att satsa ännu mer på området, då det är en central demokratifråga. I september står regionen värd för en UNESCO-konferens på temat, samtidigt som vi är huvudpartner för ett av bokmässans teman 2019: Med(ie)vetenhet. Läs mer om satsningen på vår hemsida.

År 2019:s kulturpristagare: Lina Ekdahl

Västra Götalandsregionens kulturpris 2019 går till poeten och författaren Lina Ekdahl. Priset delades ut under regionfullmäktiges sammanträde den 11 juni i Uddevalla.
Läs hela texten på vår hemsida.

Kulturnämnden gratulerar alla stipendiater!

På eftermiddagen den 12 juni delades Kulturnämndens årliga arbets- och kulturstipendier ut i Göteborg. Stipendierna ska förbättra förutsättningarna för konstnärer och kulturarbetare att utvecklas och verka i Västra Götaland.
Läs mer om stipendiaterna och se bilder från dagen här.

Ansök om essästöd för kvalificerad kulturjournalistik och essäskrivande

Syftet med stödet är att i en tid av snabb medial omvandling stimulera till skriftlig reflektion och bidra till att fördjupa det offentliga samtalet. Västra Götalandsregionens kulturnämnd har därför beslutat att införa ett stöd till essäskrivande och kvalificerad kulturjournalistik på 500 000 kronor om året. Läs mer och ansök på vår hemsida.

Beslut från kulturnämnden

Läs protokoll och handlingar från föregående nämnd.

Kulturnämndens pressrum >>

kultur@vgregion.se | www.vgregion.se/kultur

Följ kulturnämnden på sociala medier för fler och snabbare uppdateringar

 

Facebook Twitter YouTube

Vill du inte längre ha nyhetsbrev från oss?

Klicka här

Postman