Nedre Dalälven

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Nyhetsbrev nr 1 2020 från Nedre Dalälvens Intresseförening/Utvecklingsbolag

 

Nätverksarbete räddar Nedre Dalälven från nedprioritering

Under hösten 2019 blev det klart att Havs & Vattenmyndighetens förslag till regeringen innebär att omprövningsarbetet för Nedre Dalälvsområdet börjar senast 2024. Ett mycket positivt besked jämfört den mångåriga senareläggning som föreslogs tidigare.

- Vårvintern 2019 nåddes vi av den för Nedre Dalälvsområdet förödande nyheten att Havs & Vattenmyndigheten i sitt förslag till regeringen planerade att nedprioritera och senarelägga utvecklingen av bland annat fiskpassager i vårt område med cirka 15 år, berättar Henrik Thomke på Nedre Dalälvens Intresseförening. Med det omfattande arbete som lagts ner längs älven och den potential som den har hade det varit otroligt synd om utvecklingen fördröjts i så många år.

Styrka i snabbt mobiliserat nätverk
Genom projekten Hållbar Vattenkraft i Dalälven, Fiskevård i Nedre Dalälvsområdet, Laxfisk i Vatten och Samverkan mellan fiskets intressenter har ett nästintill heltäckande nätverk av fiskerättsinnehavare, vattenägare, länsfiskekonsulenter och andra relevanta myndighetspersoner utvecklats.

- Tack vare att vi under våren och sommaren snabbt kunde mobilisera nätverket och därigenom sammanställa den omfattande forskning och >>

 

Henrik Thomke vid ett av de galler som testas för att avleda fisk till passager förbi kraftverksintag.

 

faktainsamling som gjorts i området via bland annat de projekt vi genomfört kunde vi förmedla informationen till rådgivande och beslutande instanser, säger Henrik Thomke. Värdefull information som annars hade förbisetts. Ett gemensamt nätverksarbete som bidragit till att myndighetens förslag ändrats.

Fortsatt arbete för den havsvandrade fisken
- För mig som varit engagerad i Nedre Dalälvens utveckling under många år känns det oerhört skönt att arbetet med att få upp den havsvandrande laxen och öringen i älven nu kan fortsätta, säger Henrik Thomke.
>> Information om NeDa:s fiskevårdsprojekt.

 

Goda uppväxtmöjligheter för havsvandrade fisk

Vid Länsstyrelsens elfiske hösten 2019 vid Sevedskvarn utanför Gysinge kunde man glädjande konstatera att laxynglen växt till sig bättre än förväntat.

- Det här visar att restaureringen har varit lyckad, säger Henrik Thomke, på Nedre Dalälvens Intresseförening. Provfisket gav laxyngel som uppnått en längd av 8-11 cm, vilket är längre än vad vi förväntade oss.

I februari 2019 placerades kläckboxar med 150 000 befruktade laxägg ut i Nedre Dalälven på de >>

 

resturerade grusbottnar som ska tjäna som framtida lek- och uppväxtplatser. Kläckningen av dessa ägg och ynglens uppväxt verkar alltså har gått bra.

- Testfisket visar att goda möjligheter till reproduktion och överlevnad finns, fortsätter Henrik Thomke. Något som är en förutsättning för arbetet med att verka för fiskpassager förbi kraftverk och dammar.

>> Om utsättningen av kläckboxar med mera.

 

Biologisk Myggkontroll rustade för 2020

Inför 2020 har Biologisk Myggkontroll för första gången sökt tillstånd för bekämpning under tre år hos Naturvårdsverket istället för under ett år som man gjort hittills.

- Under sommaren 2019 genomförde vi en bekämpningsinsats fast det hade behövts två, säger Martina Schäfer, bekämpningsledare. En liten översvämning i slutet av april, början av maj ledde till kläckning av översvämningsmygglarver. Naturvårdsverkets tillståndsbeslut hade inte vunnit laga kraft då, så vi kunde inte sätta in bekämpning.

- Treåriga tillstånd skulle innebära att vi slipper denna situation åtminstone under två år, fortsätter Martina. Tillståndsprocessen är >>

 

omfattande och arbetsintensiv för både oss inom Biologisk Myggkontroll och för myndigheterna (Naturvårdsverket, länsstyrelserna och Miljödepartementet). Ett treårigt tillstånd skulle betyda mindre administrativt arbete för alla involverade.

Minskade larvmängder med 98-100 procent
- Våra larvdippningar efter sommarens bekämpning visade på 98-100% reduktion av larvmängderna på våra kontrollställen. säger Martina .

>> Vad gör våra myggbekämpare på vintern?

>> Naturvårdsverkets hemställan till regeringen

 

Alsbo Ägg prisar Nedre Dalälven

- Vi har fått pris för vårt arbete för livet i vattnet i Nedre Dalälven och Östersjön, säger Lotta Heimersson, VD för NeDa. Jag känner mig både rörd och hedrad.

- Det är äggproducenten Alsbo Ägg i Krylbo som instiftat en egen Östersjöfond för att lyfta miljöfrågan och ekonomiskt bidra till satsningar för Östersjöns utveckling, säger Lotta. Alsbo Ägg AB skänker 40 000 kronor till oss för att stödja vårt arbete för att den havsvandrade fisken ska kunna återvända till Nedre Dalälven samt för vårt samarbete med andra biosfärområden runt Östersjön.

 

Läs mer här om varför Alsbo Ägg delar ut ett pris för arbete med Östersjön. Och varför de anser att det årligen från och med 2019 ska gå till NeDa.

 
Facebook Instagram YouTube
 

Nedre Dalälven | Kölnavägen 25 | 811 97 Gysinge
info@nedredalalven.se | 0291 - 211 80
www.nedredalalven.se

 

Klicka här för att avregistrera din adress

Skickat med Paloma