Om inbjudan att läsa 10-årsutvärdering, nominering till årets inspiratör, kryssa naturreservat, långsamt resande och invasiva arter.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Nyhetsbrev nr 3 2021 | Biosfärområde Nedre Dalälven| Nedre Dalälvens Intresseförening (NeDa)

 

I år har Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven funnits i tio år och det globala biosfärprogrammet som idag inkluderar 726 biosfärområden har 50-årsjubiluem. Vi firar digitalt och med avstånd genom en serie föreläsningar och utomhusaktiviteter. Programmet hittar du på vår hemsida.

 
 

Tyck till om biosfärområdets 10-årsutvärdering!

Utvärderingen är nu ute på remiss. I den beskriver vi hur området förändrats sedan 2010; framsteg och utmaningar inom hållbar utveckling och bevarandet av natur samt forskning och utbildning inom dessa områden. Vi tar även upp biosfärområdets organisation och geografiska utbredning. Rapporten kommer att utgöra ett -->

 

viktigt underlag för den handlingsplan för biosfärområdet som vi kommer att ta fram under hösten och som kommer att peka ut riktningen för biosfärområdets verksamhet de kommande åren. Om du vill hjälpa oss är du välkommen att läsa och tycka till. Sista svarsdag är 30 april. Rapport, följebrev och svarsformulär finns på vår webb.

 

Nytänkare nominerad till årets inspiratör

Leif och Cecilia Öster på ekoturismgården Dalagård utanför Avesta är medlemmar i Nedre Dalälvens Intresseförening. Nu har Leif nominerats av Naturvårdsverket till Miljömålspriset 2021 i kategorin Årets inspiratör. Grattis säger vi!

Juryns motivering

"Med en öppen attityd och ett inspirerande mod har Leif Öster blivit en brobyggare och nytänkare inom den svenska skogsdebatten. Han visar att skogen kan användas till både turism, naturvård och skogsbruk utan att något behöver förta det andra. Han räds inte att ta strid för det han tror på, men han gör det på ett positivt sätt och orkar alltid vara glad. Det är verkligen beundransvärt."

 

Klicka här för att rösta på Dalagårds Leif Öster eller någon av de två andra nominerande, kocken Paul Svensson och Coops hållbarhetschef Charlotta Szczepanowski!

 

Friluftslivets år 2021 | Kryssa naturreservat i biosfären

2021 är utsett till Friluftslivets år. Under året kommer det att arrangeras mängder med aktiviteter under temat Luften är fri. Aktiviteter som ger dig stora möjligheter att upptäcka närområdet. I Biosfärområde Nedre Dalälven finns många naturreservat med unik natur att njuta av.

Vi vill bidra till Friluftslivets år med bland annat en krysslista över dessa fina naturområden. Besök gärna ett, flera eller många under året. Om du vill kan du använda listan för att kryssa i vilka naturreservat du har besökt. Vår förhoppning är att inspirera till fler utevistelser.

TAGGA DITT BESÖK OCH DELTA I UTLOTTNING

Tagga gärna #biosfärområdenedredalälven på Instagrambilder från dina besök i naturreservaten. Bland de som taggat en bild lottar vi ut tre praktböcker om Färnebofjärdens nationalpark samt tio förpackningar med återvinningsbara kaffefilter från ett UF-företag i Tierp.

En utskriftsvänlig krysslista och information om alla 140 naturreservat i biosfärområdet hittar på vår hemsida. Klicka här!

 

Elias och Magnus på biosfärkontoret har en inbördes krysstävling, där Elias gjort utflykter till ett par fler reservat än Magnus. 14-12 till Elias.

 

I Europa nu! | Upptäck Nedre Dalälven "långsamt".

Nedre Dalälven lanseras nu ute i Europa. Här är det bäversafari med Madde och Jack på Multiadventures Sweden som marknadsförs.

Satsningen ingår i leaderprojektet Slow Trips där nio leaderområden från sex europeiska länder samarbetar.

 

- Slow Trips handlar om att utveckla och lyfta fram det ”långsamma” resandet, säger Henrik Thomke, projektledare för Slow Trips.

Fler entreprenörer välkomnas in i projektet. Vid intresse, kontakta Henrik Thomke för mer information. Telefon 070 - 749 70 71.

 

28 april | Invasiva arter - digital föreläsning

Mora Aronsson, expert på SLU Artdatabanken, Uppsala, berättar om varför invasiva främmande arter är ett problem, hur de påverkar vår inhemska flora och fauna, och hur stort problemet egentligen är. Mora tar också upp hur du rapporterar in fynd av invasiva arter och varför det är viktigt.

 

DATUM OCH TID
Onsdag 28/4, klockan 18.15-19.30
ANMÄLAN
Anmälan måste ske via denna länk!
KOSTNAD
Föreläsningen är kostnadsfri.

 

Kommande föreläsningar: 26 maj Blommande vägkanter med Ebba Werner, årets pollinatör 2020 | Juni, Bekämpning av stickmyggor, det senaste från Biologisk Myggkontroll | 14 juli, Sova ute! Friluftsguiden Karin Haulin sänder live från Färnebofjärdens nationalpark. Mer information hittar du här!

Föreläsningen är en del i en serie under 2021 om natur, naturvård och biologisk mångfald. Dessa arrangeras av Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven och Färnebofjärdens nationalpark i samarbete med Studiefrämjandet. Serien får stödmedel av Leader Nedre Dalälven.

 
Facebook Instagram YouTube
 

Nedre Dalälven | Kölnavägen 25 | 811 97 Gysinge
info@nedredalalven.se | 0291 - 211 80
www.nedredalalven.se

 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma