Om fyra strövtåg, en vandring, två bioblitzar, en föreläsning, en krysslista och en eldsjäl!

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Nyhetsbrev nr 4 2021 | Biosfärområde Nedre Dalälven| Nedre Dalälvens Intresseförening (NeDa)

 

I det här nyhetsbrevet kan du ta del av flera aktiviteter; en serie guidade strövtåg, varav en båtutflykt, på Hållnäshalvön med sin fem mil långa orörda kustlinje, en guidad vandring i Färnebofjärdens nationalpark, en digital bioblitz i Gävleborg, en digital bioblitz i Dalarna och så ett digitalt föredrag om blommande vägkanter. Vi presenterar även Sivan Jansson med sitt "Fiska dig friskare" som blev finalist i Folkspels "Årets Eldsjäl". För dig som vill ut på egen hand har vi tagit fram en krysslista med biosfärområdets 140 naturreservat.

 

29 maj | "Bland blomster på Bondskäret"
Först ut i en serie guidade strövtåg på Hållnäshalvön

Vill du upptäcka en av många pärlor i Biosfärområde Nedre Dalälven? Hållnäshalvön ligger i nordligaste Uppland, med dryga fem mil orörd kust mot Bottenhavet. Nu har du chansen att boka ett guidat strövtåg den 29 maj genom blomsterprakten i Bondskärets naturreservat.

Här finns ett gammalt kulturlandskap med örtrika slåtterängar och magra hällmarkstallskogar. Adam och Eva och andra orkidéer frodas tillsammans med blåsippor, nattviol och många fler. BOKA HÄR!

 

Vandringen är del i en serie strövtåg på Hållnäshalvön: 12 juni Ängskär och Hållnäs: från istid till nutid. 25 juli Båtutflykt - Upplev fågelliv och flora i naturreservatet Björns skärgård. 4 september Vandra i kulturreservatet Lingnåre, Hållnäshalvön. Strövtågen bokas och betalas hos den lokala arrangören. Mer information här!

Arrangörer är projekt Framtid Hållnäs, lokala aktörer och Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven. Foto Carina Bodin.

 

Sivan med "Fiska dig friskare" finalist i Eldsjälsgalan

En av fyra finalister till utmärkelsen Årets Eldsjäl 2021 i kategorin Hälsa – stort grattis säger vi till fiske- och friskvårdsguiden Sivan Jansson, Älvkarleby.

- Jag är stolt och glad över att ha blivit finalist, berättar Sivan. Det känns verkligen som mitt koncept ”Fiska dig friskare” har slagit igenom. Att använda sig av naturens hälsobringande effekter är något jag gärna vill hjälpa till med.

2011 fick Sivan en stroke och under sin rehabilitering insåg hon hur viktigt hennes stora passion, fisket, var för hennes tillfrisknande. Sivan förespråkar idag fiske som behandlingsmetod för strokepatienter och för människor med utmattningssymptom.

 

Foto: Anna Thors. Redan 2003 bildade Sivan "Fjällorna", en fiskeförening för kvinnor som idag är rikstäckande och arrangerar fiskeresor, träffar, kurser och seminarier. Läs mer om Sivans fiske här!

Eldsjälsgalan hölls digitalt i år och leddes av Clara Henry. Vann i kategorien Hälsa gjorde Sofia Åhman som aktiverat svenska folket genom TV-gympa.

 

Utemaning, ut och njut! Krysslista med inspiration 

I Biosfärområde Nedre Dalälven finns många naturreservat med unik natur att njuta av.

Vi vill bidra till Friluftslivets år med bland annat en krysslista över dessa fina naturområden. Besök gärna ett, flera eller många under året. Om du vill kan du använda listan för att kryssa i vilka naturreservat du har besökt. Vår förhoppning är att inspirera till fler utevistelser.

En utskriftsvänlig krysslista och information om alla 140 naturreservat i biosfärområdet hittar på vår hemsida. Klicka här!

 
 

29 maj | Älvnära vandring i nationalparken

Tillsammans med Friluftsfrämjandet bjuder vi in till en guidad och mycket vacker vandring i Färnebofjärdens nationalpark. I skrivande stund är det åtta platser kvar, fördelade på tre grupper. Vandringen är kostnadsfri.

 

Den guidade turen börjar vid entrén i Sevedskvarn till nationalparken, på Mattön i Gysinge. Vi vandrar till stora delar utefter Nedre Dalälven där vi ser spår efter bäver. Vandringen är cirka åtta km lång. ANMÄLAN HÄR!

 

Blommande vägkanter - digital föreläsning

2020 utsågs Ebba Werner till Årets Pollinatör av nätverket Pollinera Sverige. Här berättar Ebba om hur viktigt det är att vi tar tillvara vägkanterna. Hon delar med sig om hur en medveten slåtter kan gynna en mångfald av växter och djur.

 

DATUM OCH TID
Onsdag 26/5, klockan 18.15-19.30
ANMÄLAN SENAST 25/5, kl 16
Anmälan måste ske via denna länk!
KOSTNAD
Föreläsningen är kostnadsfri.

 

Kommande föreläsningar: 9 Juni, Bekämpning av stickmyggor, det senaste från Biologisk Myggkontroll | 14 juli, Sova ute! Friluftsguiden Karin Haulin sänder live från Färnebofjärdens nationalpark. Höstens program är under planering. Mer information hittar du här!

Föreläsningen är en del i en serie under 2021 om natur, naturvård och biologisk mångfald. Dessa arrangeras av Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven och Färnebofjärdens nationalpark i samarbete med Studiefrämjandet. Serien får stödmedel av Leader Nedre Dalälven.

 

I samband med den biologiska mångfaldens dag (22/5) bjuder Länsstyrelsen Gävleborg in dig till att få veta mer om de olika arter som du ser på promenader och utflykter i naturen, via en digital bioblitz.

Under den här veckan kan du fota/filma/spela in ljud av arter som du hittar i Gävleborg, och som du vill veta mer om. Alla arter är välkomna! Insekter, spindlar, fåglar, mossor, lavar, växter, däggdjur med flera. Experter arbestämmer och svarar på frågor.

 

Fotografierna etc lägger du sedan in i Facebookgruppen Digital Bioblitz Gävleborg 17-23 maj. Du kan även mejla till Länsstyrelsen. Skriv Digital Bioblitz i ämnesfältet.

Digital Bioblitz Gävleborg arrangeras av: Länsstyrelsen Gävleborg, Färnebofjärdens nationalpark och Åtgärdsprogrammet för hotade arter. Arrangemanget sker i samarbete med Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven.

 

Förra vårens Digital Bioblitz Dalarna blev något av en succé, så nu gör vi det igen! Egentligen var den ett substitut för att pandemin tvingade oss att ställa in bioblitzen som vi då planerade på plats i Säterdalen. Facebook-gruppen för den digitala bioblitzen fick snabbt 350 naturnyfikna medlemmar från hela Dalarna och intilliggande landskap. Under veckan som bioblitzen pågick postade deltagarna över 400 bilder på 288 arter från 96 platser. Många uttryckte glädje över att både få dela med sig av sina upptäckter och att få lära sig mer. Responsen från deltagarna blev så fin att vi vill erbjuda denna möjlighet igen.

22-30 maj 2021 bjuder vi in dig till en digital bioblitz. I Facebook-gruppen Bioblitz Dalarna kan du posta fotografier, filmer och ljudinspelningar med fåglar, insekter, lavar, mossor, träd och växter/örter/blommor som du vill veta namnet på. Du beger dig ut i naturen – experter från Dalarnas naturföreninga artbestämmer det du funderar över!

 

Ännu mer Bioblitz Dalarna - förhoppningvis! Vi hoppas på att det även går att genomföra en bioblitz på plats i Säterdalen i år. Datumet är satt till lördagen den 14 augusti. Mer information om detta kommer. Säterdalen, som ligger intill centrala Säter, är ett 5 km långt ravinsystem frammejslat av bl.a. Ljusterån. Dalen är bitvis regnskogslik och på sina håll 50 meter djup.

Bioblitz Dalarna 2021 arrangeras av: Naturskyddsföreningen Dalarna, Naturskyddsförening Säter, Dalarnas Ornitologiska Förening, Entomologiska Föreningen i Dalarna och Västmanland, Dalarnas Botaniska Sällskap och Svampgruppen Skogsriskan. Allt i samarbete med Studiefrämjandet och Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven. Stödmedel till marknadsföring kommer genom Leader Nedre Dalälven 3, via projektet BUS i biosfären. Bilderna ovan är tagna av deltagare vid den digitala bioblitzen 2020 och publiceras med deras tillstånd.

 
Facebook Instagram YouTube
 

Nedre Dalälven | Kölnavägen 25 | 811 97 Gysinge
Vår e-post | 0291 - 211 80
Vår hemsida

 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma