Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Nyhetsbrev nr 1 2023 | Biosfärområde Nedre Dalälven| Nedre Dalälvens Intresseförening (NeDa)

 
 

Nu är vi igång med Biosfärmärkningen!

Den 2 mars hade vi en inspirerande första träff med fem av de sju biosfärmärkta aktörerna inom besöksnäringen i Nedre Dalälven. Med på träffen var Café Furiren, Officersmässen, Sov på tåg, Svarthälls fäbod och Ramsjö gård.

Biosfärmärkning är ett koncept som togs fram förra året för att hjälpa småskaliga aktörer att komma igång med sitt hållbarhetsarbete och skapa en enkel plan över åtgärder man vill utföra under året för att förbättra sin hållbarhet.

Café Furiren på Laxön i Älvkarleby var värd för denna första träff då vi utvärderade konceptet och de hållbarhetsmål aktörerna hade för 2022.

Alla var överens om att biosfärmärkningen är ett bra stöd och verktyg i att utveckla och synliggöra sitt hållbarhetsarbete.

- Det är svårt att veta hur man ska kommunicera hållbarhetsarbetet och då är denna utmärkelse ett enkelt sätt att göra det på, säger Josefin Näsström på Officersmässen.

Nästa träff i nätverket blir hos Helene Lindley på Ramsjö gård i Morgongåva, som då kommer att visa och berätta mer om hur hon jobbar med hållbarhet.

Är du en aktör som är nyfiken på konceptet biosfärmärkning och vill veta mer om de sju verksamheter som är biosfärmärkta idag?
Här kan du läsa mer!

Vill du fråga något om biosfärmärkning?Kontakta Pia Rydberg Wallner, verksamhetsutvecklare med fokus på lokal mat och hållbar besöksnäring. Du når Pia på tel. 076-104 59 31 samt e-post: pia@nedredalalven.se

 

Jakob Martinell från Svarthälls fäbod och Inger Ingstedt från Sov på Tåg.

Café Furiren ligger vackert vid Dalälven.

 

Nätverksträff i Gysinge med temat vandringsleder.

 

Biosfärområde Nedre Dalälven bjöd in områdets alla ledhuvudmän för vandringsleder till en nätverksträff och workshop i Gysinge den 27 januari.

Träffen var en av aktiviteterna i förstudien "Organisering av vandringsleder", som precis avslutats och som finansierats av Naturvårdsverket.

- Syftet med förstudien var att undersöka hur biosfärområdet ska jobba framåt gällande ledutveckling i samråd med områdets alla ledhuvudmän. Biosfärområdet har fyra stora regionala huvudmän som alla var på plats och utöver det fanns företag, kommuner, en stiftelse och föreningar representerade, säger Tobbe Öman projektledare för förstudien.

Slutrapporten för förstudien finns att läsa här.

 

Bildtexter: T.v. Nätverksträffen i flottarkojan med alla våra ledhuvudmän. T.h. Bild från studiebesök hos Biosfärområde Blekinge Arkipelag.

- Under projekttiden har vi verkat för att fler ledhuvudmän skall jobba efter det Nationella Ramverket för vandringsleder. Det är ett mycket bra verktyg för de som förvaltar vandringsleder. Ramverket innehåller kvalitetskriterier, stöddokument, avtalsmallar för att utveckla hållbara och attraktiva vandringsleder.

Länk till ramverket hittar ni här.

- Det här var första gången som alla ledhuvudmän inom biosfärområdet samlats för ett samverkans-möte. Det finns många gemensamma frågor och utmaningar så vi kommer fortsatta med fler nätverksträffar gällande ledutveckling, säger Tobbe Öman.

 

Konferens för hållbar landsbygdsutveckling

Välkommen till konferensen Hållbar Landsbygdsutveckling 2023 med tema strategier för rättvis energiomställning, miljö och lokal service i Gysinge den 24 mars!

Vi möts för att dela och tillsammans skapa nya berättelser om en rättvis utveckling i hela Sverige.

Exempel på frågeställningar som lyfts under dagen: Hur kan vi skapa en grön omställning som gynnar hela landet? Kan vi få bättre ekonomi på landsbygden genom återföring av pengar för vatten- och vindkraft? Hur kan vi kombinera skogsbruk, turism och naturskydd? Kan teater, musik, broderi och annat skapande bidra till utvecklingen?

 

Medverkande:
Johanna MacTaggart, nationell koordinator för Svenska Biosfärprogrammet, Po Tidholm, journalist och författare, Samantha Ohlanders, scenkonstnär som turnerat med ”Landsbygdsupproret”, företrädare för Sveriges vatten- och vindkraftkommuner och regioner, Arne Müller, Norrlandsparadoxen, med flera.

Konferensen arrangeras av Färnebo folkhögskola, Stad och Land nätverket och Hela Sverige ska leva X-ing Gävleborg med stöd från Sandvikens kommun, naturum, Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven och Leader Nedre Dalälven.

Datum: Fredagen den 24 mars
Tid: Kl. 10.00 - 16.30
Plats: Hörsalen vid Café Udden, Gysinge
Kostnad: fredagens program i Gysinge är kostnadsfritt. Du betalar själv för mat och fika.
Anmälan: Obligatorisk anmälan via denna länk

Se mer information och program för dagen här.

 

Hållnäsleden

Hållnäsleden, ett nytt LONA projekt, samlade ett 30-tal intresserade till uppstartsmöte den 4 februari för informera om arbetet med att färdigställa Hållnäsleden.

Tierps kommun är ägare för projektet som ska vara klart sommaren 2025. Föreningen Hållnäsleden ska utföra arbetet med leden i samarbete med Upplandsstiftelsen.

- Jag ser med glädje fram emot att följa arbetet med projektgruppen för Hållnäsleden. Deras arbete synkar väldigt väl med biosfärområdets ambition med utveckla kvalitetssäkra leder, säger Tobbe Öman från Biosfärområde Nedre Dalälven som deltog på mötet.

Åren 2019 -2022 drevs projektet "Framtid Hållnäs" finansierat av Leader Nedre Dalälven. Som ett av resultaten av projektet har det nu bildats en ny förening som skall jobba med Hållnäsleden.

- Målet är att utveckla och etablera en unik och kustnära vandringsled som knyter ihop halvöns naturreservat och vackra smultronställen med bygdens kulturminnen. Vi vill gärna berätta platsens kulturhistoria, det finns många berättelser om bygden som vi vill sprida vidare till de som besöker leden. En led som både har högt upplevelsevärde och är välskött, tydligt skyltad och bra marknadsförd hoppas vi i föreningen kan komma många till nytta i Hållnäs, säger Tim Utkutug från föreningen Hållnäsleden.

 

Tim Utkutug från föreningen Hållnäsleden presenterade projektet.

Bild från kuststräckan där Hållnäsleden går.

 

Den som är intresserad och vill veta mer kan kontakta projektgruppen,
e-post:hej@hallnasleden.se

 

Västmanlands Turismdag 2023

Nudging, tillgänglighet och Visit Sweden var på schemat när Västmanland turism bjöd in till årets turismdag den 24 februari.

Tobbe Öman platsutvecklare inom Biosfärområde Nedre Dalälven var med under dagen. Från biosfärområdet fanns även flera företagare på plats; Gårdsjö Älgpark, Sätra Brunn, Fallängetorp och Edens Garden.

Visit Swedens VD Susanne Andersson berättade om uppdraget att marknadsföra och skapa intresse för Sverige som resmål på en internationell marknad. De riktar sitt fokus till ”den nyfikna upptäckaren”. Visit Swedens målgruppsguide, ett hjälpsamt verktyg för dig som är verksam inom besöksnäringen för att bättre ringa in sin potentiella målgrupp, hittar du här.

 

Stina Barrsäter, Fallängetorp och John deJong, Edens Garden sammanstrålade med Tobbe Öman (i mitten) under turismdagen.

Nudging
Katharina Paoli Brunat, VD, på Nudgd berättade att "Nudging" kan beskrivas som en vänlig knuff i rätt riktning. Deltagarna fick delta i en workshop i konsten att puffa för att göra fler hållbara val och ta fram attraktiva erbjudanden. Ett känt exempel är när man i Göteborg ville minska nedskräpning av fimpar. Där sattes skyltar upp med bild på en duva med nikotinplåster och en vädjan till rökare att hjälpa duvan att sluta röka genom att kasta fimpen i askkoppen istället för gatan. Detta minskade nedskräpningen avsevärt med besparingar på både ekonomi och miljö.

 

Tillgänglighet
Dagen avslutades med att Pehr-Johan Fager från Zoomability visade på möjligheterna med deras terränggående rullstol. Tillgängligheten som den ger kan öppna upp nya möjligheter för aktörer att erbjuda upplevelser för en ny målgrupp.

Fallängetorp för fä och folk är ett av Sveriges Zoom camps där man kan boka och testa en "zoom" i verkligheten.

Läs mer om verksamheten på Fallängetorp här.

 
 
 
 
Facebook Instagram YouTube
 

Nedre Dalälven | Kölnavägen 25 | 811 97 Gysinge
Vår e-post | 0291 - 211 80
Vår hemsida

 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma