Fokus på hållbar utveckling i Biosfärområde Nedre Dalälven

Nyhetsbrev från Biosfärområde Nedre Dalälven | Nr 1 2024

Läs i webbläsare

Lärplatser för naturbaserade lösningar

Sedan i november deltar Biosfärområde Nedre Dalälven i det nystartade treåriga projektet ”Supported by Nature” som syftar till att öka förståelsen för naturbaserade lösningar och hur de bidrar till bättre miljöförhållanden för Östersjön. Projektet är ett led i det internationella samarbetet ”Biosphere for Baltic” som startade 2018 mellan biosfärområdena runt Östersjön. Projektet har fått drygt 50 miljoner SEK i EU-medel från Interreg Baltic Sea Program, varav cirka 4,5 miljoner går till vårt biosfärområde.

Målet för projektet är att ta fram ny kunskap som kan leda till att naturbaserade lösningar blir en naturlig del i land- och havsförvaltning. Minst 17 så kallade lärplatser ska vi utveckla runt Östersjön med särskilt fokus på multifunktionella våtmarker, kustvattenhabitat och restaurering av vattendrag.

- Det här är ju såklart jättekul, säger Elias Regelin, biosfärkoordinator. I Biosfärområde Nedre Dalälven ska vi skapa läroplatser för restaurering av våtmarker samt restaurering av strömmande vattendrag. Vi på biosfärkontoret leder arbetet men inhämtar extern expertis inom biologi, ekologi, restaurering, utförande, utomhuspedagogik med mera.

Läs mer om projektet Supported by Nature här!

Lyckad inspirationsdag för våra mat- och dryckesföretag!

Tisdagen den 30 januari samlades mat- och dryckesföretagare hos Skedvi Bröd för att inspireras, lära känna varandra, mingla och hitta nya samverkanspartners. På inbjudningslistan fanns drygt 90 mat- och dryckesaktörer i området och 70 av dem tackade ja och var med på Inspirationsdagen, en fantastisk uppslutning som vi är mycket glada för!

Åtta av våra nio kommuner i biosfärområdet hade företag representerade så det var en stor spridning av aktörer och även verksamheter. Deltog gjorde köks- och restaurangchefer, mejerister, konditorer, får- och getbönder, bryggmästare, lantbrukare, aktivitetsarrangörer med matverksamhet, jordgubbsodlare med flera.

Inbjudna inspiratörer dagen till ära var Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, och Frida Bäcke, stjärnkonditor från Hedemora, som även stannade efter sina föreläsningar och deltog i mingel, brödbakning av knäckebröd och efterföljande middag med lokala råvaror från restaurangens leverantörer.

Arrangörer av dagen var leaderprojektet Upplev smaken av Nedre Dalälven i samverkan med Skedvi Bröd. Inspirationsdagen är en av de aktiviteter som genomförs i matprojektet för att främja ökad samverkan i området mellan restauranger/caféer och odlare/producenter och i förlängningen förhoppningsvis mer lokala råvaror på menyerna

Ett inslag i Lokalti om inspirationsdagen kan du läsa här. Och mer om projektet här.

Biosfärmärkning -
nästa träff 13 mars

Denna gång träffas vi hos Johan och Angelika på Strömsbergs café. Temat för träffen är hur du som företagare kan ”optimera din digitala närvaro”. Föreläsning och workshop med Josefin från Iperiferi.
Nyfiken på konceptet Biosfärmärkning? Läs mer här om biosfärmärkningen.

Ätliga vilda växter i naturen och hur du tillagar dem över eld

Den 17 juni är det kurs i utematlagning över öppen eld med vilda växter och lokala råvaror med Elles Utemat.
Kursen är öppen för mataktörer i biosfärområdet. Plats ej bestämd ännu. Begränsat antal platser.
Anmälan till pia@nedredalalven.se

 

Hur smakar våra kulturspannmål och hur kan vi använda dem mer?

Den 16 april blir det föreläsning, provsmakning och diskussioner kring våra kulturspannmål i området med Karin Gerhards, forskare SLU kulturspannmål och driver Ängslyckans surdegsbageri och café samt Sébastien Boudet, bagare, produktutvecklare och influenser.
Med under dagen är också spannmålsodlarna Ingvar Pettersson från Stora Hällsta kvarn och Emil Nilzon på Widichs gårdsprodukter.
Är du bagare, kock, café- eller restaurangägare i biosfärområdet och nyfiken på att använda kulturspannmål mer i din matlagning eller bakning? Då är du varmt välkommen denna dag!
Plats: Humlebackens Kulturhus, Avesta. Begränsat antal platser.
Anmälan till pia@nedredalalven.se

Biosfärområde Nedre Dalälven har ändrat utseende så till vida att kommunikationen kring biosfärområdet har fått en ny grafisk profil. Områdets karaktärsfågel fiskgjusen pryder alltjämnt logotypen, men nu i form av en stiliserad vinge. Färgmässigt har vi gått från brunt till grönt. Här ser du ett axplock över hur du framöver kan komma att se kommunikation kring biosfärområdet och projekten som vi på biosfärkontoret bedriver. Förhoppningen är att vi tills i höst även får fram ett kommunikationsmaterial med en eller flera foldrar som beskriver arbetet och projekten som biosfärkontoret bedriver och så klart övergripande om allt det fantastiska i Biosfärområde Nedre Dalälven.

Så här ser du oss framöver. Ny logga och nytt formspråk.

Facebook Instagram YouTube

Avregistrera | Tipsa en vän | Uppdatera din adress

 

Hemsida | E-post

Nedre Dalälvens Intresseförening | Kölnavägen 25 | 811 97 Gysinge | 0291 ‐ 211 80

Do not click this link

Skickat med Paloma