Fyll på med kunskap

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Vi fokuserar på skolan

Nu är vi igång igen efter semestrarna, vilken annorlunda sommar vi fick! Jag hoppas att ni har fått möjlighet att koppla av och njuta av sol och bad med nära och kära.

Såhär i skolstartstider vill jag gärna slå ett slag för två kommande aktiviteter.

Måndag den 7 september har höstens första webbinarium fokus på hur skolpersonal kan arbeta för att enklare kunna undervisa, informera och svara på elevernas frågor om sexuella övergrepp. Med webbplatsen Dagsattprataom.se som utgångspunkt har vi skapat en handledning som ett stöd för vuxna i skolan. För att förebygga sexuella övergrepp och upptäcka och stödja utsatta barn, är det en förutsättning att barn har tillräcklig information. De behöver veta vad sexuella övergepp är och vart de kan vända sig om de själva eller en kompis utsätts. Här har skolan en central roll och vi tror att handledningen kan göra skillnad. Webbinariet är kostnadsfritt för alla som vill delta!

Vi är också glada över att kunna öppna anmälan till vår första helt digitala konferens! Fredagen den 23 oktober bjuder vi in till en heldags konferens med fokus på Placerade barns lärande och utveckling. Programmet innehåller mycket intressanta föreläsningar med fokus på såväl den fysiska som psykiska hälsan för allas våra barn i skolan, men också genusteori och de olika förväntningar och krav vi har på eleverna i klassrummen. Vi hoppas att ni är många som vill anmäla er och dela den dagen digitalt med oss.

Allt detta kan ni läsa mer om nedan.

Det är fortfarande märkliga tider för oss alla, men vi gör vårt bästa för att anpassa vår verksamhet efter omständigheterna. Vi ser fram emot en spännande höst tillsammans med er!

Cecilia Sjölander
Generalsekreterare
Stiftelsen Allmänna Barnhuset

 

Nästa webbinarium 7 september kl. 15-16

 

Handledning för skolpersonal om sexuella övergrepp

På det här webbinariet går vi igenom handledningen som vi tagit fram specifikt för personal som arbetar i grundskola, fritidshem, gymnasieskola och grund- och gymnasiesärskola.
Syftet med handledningen är:

* Att frågor som rör sexuella övergrepp tas upp i undervisningen och i skolans och fritidshemmens verksamhet.

* Att skolor och fritidshem har en beredskap vid upptäckt av sexuella övergrepp som bidrar till att de som har blivit utsatta kan berätta och få skydd och stöd.

Handledningen innehåller flera delar. Både rena informationsavsnitt, men också förslag på hur man kan lägga upp arbetet och jobba praktiskt med frågorna.
Handledningens olika avsnitt är:

Integrera ämnet sexuella övergrepp i skolan
Att bemöta och fråga
Agera vid misstanke och upptäckt
Definitioner och fakta om sexuella övergrepp


I webbinariet medverkar Åsa Landberg, sakkunnig vid Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Susanne Björk leder samtalet och sändningen.

Här kan du se webbinariet och handledningen
 
 
 

Viktig konferens om placerade barns lärande

Den 23 oktober sätter vi fokus på skolgången för placerade barn! En hel dag väntar med föreläsningar och seminarier, alla med samma utgångspunkt - placerade barns utveckling och lärande.

Konferensen riktar sig främst till dig som i ditt yrke möter barn som är placerade, till exempel specialpedagog, psykolog eller socialsekreterare. Konferensen vänder sig också till dig som är beslutsfattare.

Vi vet hur viktiga de sociala aspekterna av en konferens är, så därför arbetar vi för att göra konferensen så interaktiv som möjligt. Nästan alla föreläsningar kommer att direktsändas från en konferenslokal i Stockholm och alla deltagare kommer att få möjlighet att ställa frågor. Även seminarierna kommer att vara interaktiva.

Konferensen är återkommande varje år och flera av deltagarna arbetar på olika sätt med Skolfam - en arbetsmodell som syftar till att stärka skolresultaten hos familjehemsplacerade barn. Vi på Stiftelsen Allmänna Barnhuset driver sedan många år tillbaka det nationella utvecklingsarbetet för Skolfam.

Vi hoppas att ni vill dela den här dagen digitalt med oss!

Läs mer och anmäl dig här
 
 
 

Viktigt material för både barn och vuxna:

Efterfrågan på de här broschyrerna har varit stor och nu går det att beställa dem igen! Materialet kan delas ut och användas av alla som möter barn och unga i sin vardag, både yrkesverksamma och privatpersoner.

 

När någon gjort dig illa

Denna broschyr riktar sig till barn och unga. När ett barn berättar att det utsatts för sexuella övergrepp eller fysiskt våld, är det viktigt att barnet får information om vilket stöd och hjälp som finns att få.

Läs mer och beställ
 

När någon gjort dig illa

- för yngre barn

Denna broschyr innehåller samma tema som föregående, och är anpassad för att informera yngre barn om stöd och hjälp.

Läs mer och beställ
 

När någon gjort ditt barn illa

Denna broschyr riktar sig till föräldrar till barn som blivit utsatta och ger information om hur barnet kan reagera samt råd om hur föräldrarna kan hantera det.

Läs mer och beställ
 
Beställ paket med 10 ex av vardera broschyr
 
 

Digital konferens om våld i nära relationer

5 oktober hålls en kostnadsfri digital konferens om Socialt arbete med våld mot barn och vuxna i nära relationer. Huvudarrangör är Centralförbundet för Socialt Arbete, CSA. Stiftelsen Allmänna Barnhuest är en av medlemsorganisationerna.

Hur skapas ett brukarcentrerat, samordnat interventionssystem mot våld i nära relationer? I fokus för den nationella konferensen om socialt arbete står socialtjänstens, civilsamhällets och andra aktörers insatser för:
* upptäckt
* utredning och bedömning
* skydd och stöd för barn och vuxna som utsätts för våld i nära relationer
* samt arbete med att få våldsutövare att upphöra med våld och ta ansvar för våldets konsekvenser.

Datum: 5 oktober 2020 Tid: 09.00-12.00 (Föreläsningar) 13.00-16.30 (Seminarier)

Läs mer och anmäl dig här
 
 

Stiftelsen Allmänna Barnhuset är en statlig stiftelse med uppdrag att stödja metod- och kunskapsutveckling med syfte att stärka barn och ungdomar i socialt utsatta situationer. Vårt arbete utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) och fokuserar på att öka kompetensen hos professionella som möter barn genom att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik. Vi ger bland annat anslag till barn- och ungdomsforskning, driver egna utvecklingsprojekt, anordnar konferenser och seminarier samt ger ut böcker i aktuella frågor.

Följ oss i sociala medier

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Ansvarig utgivare: Cecilia Sjölander, generalsekreterare Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link