Varje barns rätt till utbildning och information ur ett folkhälsoperspektiv

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Nu öppnar anmälan till Barnrättsdagarna 2022

 

Hybrid-konferens den 24-25 maj 2022

Klicka här om du vill komma direkt till anmälningsformuläret:

 

Anmäl dig här
 

Varmt välkommen som deltagare eller utställare!

Barnrättsdagarna 2022 kommer genomföras som en hybrid-konferens där plenarföreläsningarna kommer livesändas samma dag och seminarierna genomförs på plats i Karlstad. Vi ser fram emot en intressant och givande konferens!

Tema 2022: Varje barns rätt till utbildning och information ur ett folkhälsoperspektiv

Enligt barnkonventionen ska barnets utbildning syfta till att utveckla barnets fulla möjligheter i fråga om personlighet, anlag och fysisk och psykisk förmåga. Varje barn har även rätt till begriplig information samt att ha tillgång till information och material från olika nationella och internationella källor.

Barn i Sverige har det på många sätt bättre än barn i flera andra delar av världen. Men aktuella rapporter visar att många barn och unga mår dåligt av olika skäl och många far illa eller riskerar att fara illa. För att kunna tillgodogöra sig rätten till information och utbildning krävs att barnet i sin vardag har tillgång till stödstrukturer som är både rätt och bra.

Skolan är en mycket viktig arena och framgång i skolan är en stark skyddsfaktor för alla barn. Det är dock många faktorer som kan påverka barns förmåga att ta till sig information och klara av sin skolgång. Det finns situationer och omständigheter som barnet inte kan påverka och där barnets rättigheter riskerar att kränkas, där omgivningen/samhället har brustit i att tillgodose barnets rättigheter. En del barn är utsatta för fysiska, psykiska eller sexuella övergrepp, andra kanske lever i en familj där det förekommer psykisk ohälsa eller missbruk.

Varje barn har rätt att utvecklas till sin fulla potential. Hur ser vi till att alla barn, inklusive barn i socialt utsatta situationer, får denna möjlighet? Exempelvis att de kommer till skolan, att skolan upplevs begriplig, hanterbar och meningsfull, att de nås av informationskampanjer, att de förstår den information som berör dem etc.

Enligt barnkonventionen har barn rätt att få information som är anpassad till ålder och förutsättningar. Barnrättskommittén uppmanar Sverige att ta itu med de kommunala skillnaderna och förbättra utbildningsresultaten för barn i missgynnade eller marginaliserade situationer. Barnrättskommittén menar även att Sverige bör öka barns, lärares och familjers digitala kompetens och färdigheter och skydda barn från information och material som är skadligt för deras välbefinnande samt stärka mekanismer för övervakning och undersökning av informations- och kommunikationsteknikrelaterade kränkningar
av barns rättigheter. Barnrättskommittén vill även se att Sverige säkerställer rätten för barn med funktionsnedsättning att bli hörda och att få lämpligt kommunikationsstöd i allt beslutsfattande som påverkar dem.

På Barnrättsdagarna 2022 kommer vi titta särskilt på varje barns rätt till information och utbildning
och vad det innebär för samhället i stort, hur vi kan göra rätten till information och utbildning lika tillgänglig och åtkomlig för varje barn. Har vi tillgång till alla redskap, metoder eller behöver vi utveckla
nya?

Olika åldrar har olika behov

Små barn har särskilda behov av fysisk omvårdnad, emotionell omsorg och vägledning, liksom tid och utrymme för lek, utforskning och inlärning. Ungdomstiden för med sig andra behov och utmaningar. Ungdomstiden kännetecknas av snabba fysiska, kognitiva och sociala förändringar och en gradvis uppbyggnad av förmågan att anta vuxnas beteende och roller, med nytt ansvar som kräver ny kunskap och nya färdigheter. Barnkonventionen gäller alla barn men åldersgrupperna 0-5, 6-12 och 13-18 kan ha olika behov, olika förutsättningar.

På Barnrättsdagarna 2022 vill vi lyfta hur vi kan arbeta rättighetsbaserat så att alla barn oavsett ålder får sin rätt till bäst möjliga hälsa tillgodosedd enligt barnkonventionen.

Läs mer om temat och dess innehåll

Bygg ditt eget program

Eftersom Barnrättsdagarna 2022 arrangeras som en hybrid-konferens kommer du ha tillgång till hela programmet om du deltar fysiskt. Ni som deltar digitalt kommer ha tillgång till alla föreläsningar som genomförs på den stora scenen. Föreläsningarna på stora scenen kommer bestå av ämnen som berör temat på en övergripande nivå och de seminarier som har flest anmälda deltagare. För er som deltar på plats kommer kunna välja seminarier som ger dig en möjlighet att fördjupa dig inom olika områden och nya idéer om hur du själv kan arbeta vidare med hjälp av konkreta metoder och verktyg.

Programmet fokuserar kring hur vi kan arbeta både förebyggande och vidta åtgärder. Vi kommer att få ta del av forskare, specialister och praktiker med kunskap och erfarenhet i frågan. Vi kommer också att ge utrymme för diskussion och erfarenhetsutbyte. Arbetssätt, metoder och verktyg kommer att presenteras och diskuteras.

Praktisk information

 

Datum och tid

Barnrättsdagarna genomförs den 24-25 maj 2022 i Karlstad

Deltagaravgift

KOSTNAD FYSISKT DELTAGANDE

Earlybird tom den 28 februari: 2 995 kr ex. moms.
Från och med den 1 mars: 3 295 kr ex. moms.
Fika och lunch ingår båda dagarna samt mingel med förtäring den 24 maj.
Studenter betalar 700 kr inkl moms för två dagar.

KOSTNAD DIGITALT DELTAGANDE

Earlybird tom den 28 februari: 1 495 kr ex. moms.
Från och med den 1 mars: 1 795 kr ex. moms.
OBS: de som deltar digitalt får endast tillgång till en begränsad del av programmet och kommer inte ha möjlighet att välja seminarier.

KOSTNAD SEMINARIEFÖRELÄSARE

Seminarieföreläsare som antas till programmet betalar ett självkostnadspris för maten till en summa
av 1 840 kr ex moms då ingår även middagen den 24 maj. Övriga omkostnader så som hotell och resa bekostas av seminarieföreläsaren.

Anmälan

Anmälan för deltagare görs online på Barnrättsdagarnas webbplats

Anmälan för utställare öppnar inom kort. Mer information kommer.

Sista dag för anmälan är den 22 april 2022. Anmälan är bindande. Om du får förhinder har vi ingen möjlighet att återbetala avgiften men du kan lämna över din plats en annan representant.

Utställare

Ni har möjlighet att visa material från er verksamhet som rör barn och unga och anknyter till konferensens tema och innehåll. Utställningsplatserna är begränsade. Läs mer.

Covid-19

Arrangören av Barnrättsdagarna följer Folkhälsomyndighetens alla råd och rekommendationer med anledning av den pågående covid-19-pandemin. Vi vill därmed göra er uppmärksamma på att det kan komma att krävas giltigt covid-pass eller nytaget negativt PCR-test för att delta fysiskt på Barnrättsdagarna 2022. Om omständigheterna så kräver behöver ni vara förberedda på det.

Vid händelse av att Barnrättsdagarna 2022 inte får genomföras som planerat på grund av restriktioner så kommer konferensen att ombokas till en senare tidpunkt på året. Vi ställer inte in, vi ställer i så fall om och ombokar samtliga anmälda deltagare, föreläsare och utställare.

 
Anmäl dig här

 

VI SES PÅ BARNRÄTTSDAGARNA 2022!

Boka in 24-25 maj 2022 i din kalender redan nu!

 

 

Får du inte vårt nyhetsbrev eller vill du tipsa en kompis? 

 

Klicka här för att anmäla dig till vårt nyhetsbrev
 
 

Arrangörer för Barnrättsdagarna är:

 

I samarbete med Karlstad Kommun.

 
 

Följ Barnrättsdagarna i sociala medier

Facebook Twitter Instagram
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link