SFAM:s nyhetsbrev maj 2023

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare
 

 

SFAMs nya styrelse, från vänster: Andreas Stomby, Magnus Isacson, Panteha Hatefi, Åke Åkesson, Anders Lundqvist, Andreas Thörneby, Emil Péclard. Linda Sandberg saknas på bilden.

 

Lena Hallengren, fd Socialminister, Magnus Isacson och Acko Ankarberg Johansson, Sjukvårdsminister.


Svensk Allmänmedicinsk Kongress i Kalmar

Med en fantastisk inramning av sommarvärme och glittrande vatten har SFAMs vårkongress gått av stapeln i Kalmar. En kongress präglat av jubileum då SFAM nu har funnits i 50 år! Flera av de som ända sedan starten varit med och utvecklat svensk allmänmedicin bidrog med både tillbakablickar och framtidsspaningar. Å ena sidan kan tidningsrubriker från 1970-talet, som lika gärna kunnat vara publicerade i dag, ge en känsla av att vi står stilla och stampar. Å andra sidan blev det tydligt hur otroligt stora framsteg som skett de senaste 50 åren: Hur våra patienter nu lever längre och kan se, höra och vara rörliga och delaktiga långt upp i åren. Hur läkarutbildningen utvecklats och hur handledning för utbildningsläkare nu är en självklarhet. Hur allmänmedicin blev en egen specialitet 1982 och hur Socialstyrelsen nu anger att en specialist ska ha ansvar för ca 1100 patienter.

Mer än 400 deltagare fick under tre dagar ta del av ett digert program med allt från inledningstal av WONCA Worlds president Anna Stavdal och den inspirerande förebilden Kjell Johansson från Torsås till presentation av examensuppsatser. Tjugosex ST-läkare/nyblivna specialister fick under festliga former sina examensdiplom vid torsdagskvällens bankett. Tre nya styrelsemedlemmar (Linda Sandberg, Anders Lundqvist och Åke Åkesson) valdes in under fullmäktige på onsdag.

 

Kjell Johansson föreläser om allmänmedicin.


Mycket har hänt på 50 år och mycket kommer att hända de kommande 50 åren! På avslutningsföreläsningen föreläste Jonna Bornemark om omdöme, och betonade vikten av att vi måste bevara och utöka det professionella utrymmet. Ett utrymme där vi som profession kan utveckla vårt omdöme. Ett sådant mycket lustfyllt utrymme är SFAM-kongressen. Tack till arrangörskommittén för allt ert framgångsrika slit! Nästa år ses vi i Uppsala 24-26 april under temat Vart är vi på väg.

 

Examinanderna firas på scen.

 

ST-dagarna 2023

Om du är ST-läkare får du inte missa att anmäla dig till årets ST-dagar som kommer att gå av stapeln i Skövde 11-13 oktober. Temat är "Bygg broar för en jämlik vård". Mer information och länk till anmälan med mera finns här: ST-DAGARNA 2023 (stdagarna.se).

 

Podcasten Allmänmedicin

Nu har vår förening på kollegan Charlotta Busch initiativ startat Podcasten Allmänmedicin. Tidigare hade vi SFAMpen som vår podd men den har fört en tynande tillvaro senaste åren och därför är vi väldigt glada för Podcasten Allmänmedicin. Dels kommer den att bestå av inlästa artiklar från vår tidning, dels av intervjuer. Gå gärna in på denna länk och lyssna på det första materialet som spelats in https://sfam.se/tidskriften/podcast/.

 

Allmänläkardygnet 2023

Fortbildning för allmänläkare med allmänläkare av allmänläkare. Välkommen till 24 timmar av oberoende användbar allmänmedicinsk mangling under 5 sessioner 16-17 november 2023.Målet är att du kommer ut med ny kunskap och kraft att stå upp för allmänmedicin och samtidigt ge bästa möjliga vård. Denna fortbildning drivs av SFAMs lokalförening Storgöteborg av genuint intresse, ideellt och utan finansiella intressen. Fortbildningen är öppen för alla specialister i allmänmedicin. Lokal: Aspenäs Herrgård, Lerum.

Mer info och anmälan här: Allmänläkardygnet - hitta din väg! (allmanlakardygnet.se)

 

World Family Doctors Day 19:e maj

Glöm inte att uppmärksamma att det är World Family Doctor Day nu på fredag 19:e maj. I år en klämdag då kanske många är lediga, men ändå värd att uppmärksamma på något sätt. I februari skrev vi:
Hylla allmänmedicinen och allmänläkarna. Baka, måla, skriv eller sjung, endast fantasin sätter gränserna. Uppmärksamma gärna samtidigt World Family Doctor Day 19 May, eller fira allmänmedicinen när som helst under året! Dokumentera ditt bidrag och skicka in till jenny.berggren@capio.se senast den 31 maj.

Vi har redan fått in en del bidrag men vi hoppas på ännu fler som vi kan uppmärksamma framöver.

 

Möjlighet att nominera ledamot till NEPIs styrelse.

Stiftelsen Nätverk för läkemedelsepidemiologi är en gemensam angelägenhet för Svenska Läkaresällskapet samt för Apotekarsocieteten som är en oberoende ideell förening och en mötesplats för professioner i hela läkemedelskedjan från forskning och utveckling till användning.

SLS nämnd ska genom fyllnadsval utse en person till ordinarie ledamot i NEPI:s styrelse för perioden 2023-07-01 – 2023-12-31.

Alla SLS föreningar har möjlighet att inkomma med nomineringar. För deltagande i styrelsearbetet krävs ett intresse för läkemedelsfrågor men det är inte nödvändigt med sakkunskap i frågorna då styrelsen inte beslutar om den operativa inriktningen av stiftelsens arbete men däremot fastslår verksamhetsplan och budget samt granskar verksamheten. Arbetet inom NEPI leds av VD Mikael Hoffmann som också är ledamot av Svenska Läkaresällskapets nämnd.

Är du intresserad av detta meddela omgående Magnus Isacson då SFAMs nominering till SLS ska ske senast 20/5!

 

Nominering av författare och granskare till Läkemedelsboken

SFAM har fått inbjudan att nominera författare och granskare till Läkemedelsboken. Se nedan för vilka terapiområden det gäller och ersättning för uppdraget.
Nominering eller anmälan av intresse kan göras direkt till Läkemedelsboken,
e-post: lb-redaktion@lakemedelsverket.se, registrator@lakemedelsverket.se, med kopia till kansli@sfam.se. För ytterligare information kontakta LB-redaktion.

För att nominera eller anmäla intresse behövs följande information:

Namn
Arbetsplats
Aktiv e-postadress
Aktuellt kapitel/terapiområden
 

Nominering av ledamot till nationell arbetsgrupp för smärta

Det nationella programområdet (NPO) Nervsystemets sjukdomar kommer att starta upp en nationell arbetsgrupp.
Nomineringar tas emot fram till den 31 maj 2023.
Länk till mer information om uppdraget, de sökta kompetenserna och det uppskattade resursbehovet: Smärta | Kunskapsstyrning vård | SKR.

 

Forskare önskar fler svar!

Tack till er ca 50 personer som svarade på detta i förra nyhetsbrevet. Gruppen vädjar dock om fler svar!

Arbetar du som läkare vid en vårdcentral och möter patienter i ditt vardagliga arbete? Vill du delta i en viktig studie på Karolinska Institutet om beslutsfattande och resursfördelning inom primärvården? Studien syftar till att kartlägga vilka faktorer som läkare beaktar när de fattar beslut om olika insatser när de möter patienter. Forskarna hoppas att studieresultaten kan bidra till förbättringar när det gäller planering och omhändertagande av patienter inom primärvården.

Deltagande i projektet innebär att man ta ställning till hur man skulle agera i sex korta scenarios. Undersökningen tar max tio minuter.
Klicka på https://psychodpt.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_5yGGtrYBKGWFm7k för att få veta mer.

 

SFAM i media

Svenska läkare är för lata och improduktiva (expressen.se)

Hälsotesterna du bör ha koll på vid 30, 40, 50 o | Hälsoliv (expressen.se)

 


Hälsningar från ordförande Magnus Isacson
och övriga i styrelsen!

 

Följ SFAM på Facebook och Twitter!

Facebook Twitter
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma