SFAM:s nyhetsbrev januari 2024

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare
 

NYHETSBREV januari 2024


 

 

ST-dagarna 2024 – Kongressen för Sveriges blivande specialister i allmänmedicin (stdagarna.se)

ST-dagarna är en årlig kongress för ST-läkare i allmänmedicin. Här möts hundratals blivande allmänläkare från hela landet för att inspireras, utbyta kunskaper och erfarenheter och tillsammans verka för en bättre primärvård – för både patienter och läkare. Bakom arrangemanget står SFAM, medan planeringen och det praktiska genomförandet drivs av ST-läkare från lokala vårdcentraler. De första ST-dagarna hölls i Västerås 2003 och nu har turen kommit till Sörmland och Nyköping att arrangera 2024 års dagar.
Temat är: Mod, Relationer och Hållbarhet. Kongressen kommer bestå av föreläsningar samt paneldebatter i helsal. Men också valbara föreläsningar och workshops i mindre grupper. Kvällsaktiviteter, bankettmiddag samt valbara morgonaktiviteter är också en del av programmet. Vi vill med denna kongress ingjuta mod och inspirera till hållbara arbetsmetoder, både för patienter och läkare. Välkomna till kuststaden Nyköping – det kommer bli bra!

 

SFAM-kongressen 2024 i Uppsala

Det är hög tid att anmäla sig till SFAMs kongress i Uppsala 24-26 april 2024 - efter 15 februari höjs deltagaravgiften.

www.sfamkongress.se/anmalan

Temat för årets kongress är Vart är vi på väg? och några av de som delar sina tankar kring detta är John Ioannidis, Åsa Wikforss, Linn Getz, Seamus O'Mahony och Minna Johansson. Här läser du mer om föreläsarna: www.sfamkongress.se/forelasare.

Vi kommer successivt närmsta veckorna att släppa ytterligare programpunkter, för att inte missa några nyheter följ oss på www.facebook.com/sfamkongress.

Välkomna till Uppsala!
SFAMs forskningsråd
Kongresskommittén SFAM Uppsala

 

SFAMs rekommendationer för ST-läkare i allmänmedicin

ST-läkare i allmänmedicin är framtidens specialister i allmänmedicin och behöver få bästa möjliga förutsättningar att bli fasta läkare med personligt ansvar för ett rimligt antal invånare. Därför har styrelsen tagit fram detta dokument som riktar sig till ST-läkare, handledare inom primär- och sekundärvård, politiker, tjänstemän, studierektorer och verksamhetschefer. Det har varit på remissrunda inom SFAM och till Distriktsläkarföreningen. Sprid!

SFAMs-rekommendationer-för-ST-läkare-slutgiltig-version-231206.pdf

 

Forskningsanslag

SFAM utlyser forskningsanslag för att möjliggöra deltagande i och presentation av egen forskning vid kongress med allmänmedicinsk inriktning. Maximalt belopp är 10 000 SEK för nationell och
20 000 SEK för internationell kongress. Sista ansökningsdatum för 2024 är 28/2 respektive 31/8. OBS! Det gäller för medlemmar i SFAM. Klicka här för mer information och ansökningsblankett.

 

Nytt nätverk inom SFAM om barn och ungdomars hälsa

För att lyfta barn och unga inom allmänmedicinen och det allmänmedicinska perspektivet i frågor rörande barn och ungdomar har jag tillsammans med två engagerade kollegor: Maria Birgerheim, Jönköping och Anna Jurland, Mora, därför bildat ett nytt nätverk för barn- och ungdomshälsa inom allmänmedicinen.

Vår målsättning är att kunna samla intresserade allmänläkare för att bidra med vårt gemensamma perspektiv och vår specifika kunskap i olika frågor, samt omvärldsbevaka och samla aktuell och relevant information om barn- och ungdomsfrågor för att göra den tillgänglig för så många som möjligt.

/Ida Petersson-Schmidt
e-post: ida.a.petersson@kronoberg.se
Specialist i allmänmedicin, barnhälsovårdsöverläkare och medicinsk rådgivare barn- och ungdomsfrågor
Primärvård, psykiatri och rehab

 

Nytt nätverk inom SFAM med fokus på social förskrivning

Tillgång till socialt stöd och gemenskap är grundläggande mänskliga behov och ofrivillig ensamhet är en lika viktig riskfaktor för sjukdom, ohälsa och förtida död som rökning.

Närmare 30% av läkarbesök i primärvården med kontaktorsak somatiska problem har sin grund i ensamhet. Modellen Social förskrivning som först utvecklats av GP Sir Sam Everington i ett socialt belastat område i London har visat sig vara ett användbart verktyg för allmänläkare. I denna modell har Hälsolotsen en nyckelroll.

Inom SFAM och SFSF (Svensk förening för socialmedicin och folkhälsa) är vi några som arbetat med social förskrivning under de senaste fem åren. Vi har gjort studiebesök, deltagit i internationella nätverk och projekt, arrangerat möten, startat upp projekt och arbetat för att etablera forskning knutet till projekten. Se gärna SFAMs torsdagsmöten.

Kontaktpersoner i nätverket: Karin Ranstad och Susanna Althini.

Välkomna till ett möte kring hur arbete med social förskrivning kan ge allmänläkaren ett redskap för att möta patienter med ofrivillig ensamhet.

Save-the-date - mer information kommer inom kort:
Social förskrivning
Internationell konferens i Högsby 7-8 oktober 2024

Samarrangemang SFAM, SFSF och SPRING23
– möjlighet till digitalt deltagande i delar av programmet.
Keynote Speaker: Sir Sam Everington, GP London, Bromley by Bow

Frågor om mötet: Hans Thulesius, Susanna Althini.

 

Motioner till Svenska Läkaresällskapets fullmäktige

Ni är välkomna att skicka in motioner till SLS fullmäktigemöte som kommer genomföras måndagen den 13 maj 2024.
Motioner ska ha skickats in senast 2 månader innan fullmäktiges möte, d v s senast den 13 mars.
Motioner kan skickas in av fullmäktigeledamot, medlemsförening, sektion eller en grupp av minst tio enskilda medlemmar (SLS stadga § 10).

Maila din motion till malin.henriksson@sls.se senast den 13 mars.

 

Funktionella smärttillstånd ur ett smärtperspektiv

Välkommen till Svenska Smärtläkarföreningens vårmöte (SSLF) 15 mars med tema:
Funktionella tillstånd - ur ett smärtperspektiv.
Möjlighet att delta fysiskt i Stockholm alternativt på länk.
Mer detaljerat program kommer senare.

Vi tror att dagen kan vara högintressant för läkare och andra professioner verksamma inom primärvården.

Varmt välkomna!
Anna Jansson
Vice ordförande SSLF

 

Workshop om medicinska krav avseende alkoholbruk och körkortsinnehav

Transportstyrelsen har genomfört en översyn av de medicinska kraven för innehav av körkort gällande substanser som påverkar körförmågan (alkohol, narkotika och läkemedel), och har påbörjat ett föreskriftsarbete om ändring av dessa krav. I det arbetet finns ett behov av att diskutera vissa områden kring alkoholbruk nämligen:

alkoholberoende och alkoholberoende i fullständig remission
lindrigare alkoholproblematik än alkoholberoende
biologiska alkoholmarkörer
 

Transportstyrelsen inbjuder allmänläkare till ett digitalt möte via Skype den 15 februari 2024 kl 09.00 –12.00.

Ett diskussionsunderlag med frågeställningar kommer att mejlas till anmälda deltagare innan mötet.

Anmälan om deltagande skickas senast 9 februari 2024 till vag@transportstyrelsen.se eller till Transportstyrelsen, Väg och järnväg, Box 267 781, Borlänge. Ange diarienummer TSV 2023–2685 i svaret.

Ta gärna del av Transportstyrelsens rapport ”Översyn alkohol, narkotika och läkemedel” dnr TSV 2020–8962, särskilt sammanfattningen i det första kapitlet och kapitel nio med slutsatser och medskick: https://www.transportstyrelsen.se/sv/publikationer-och-rapporter/rapporter/vag/oversyn-alkohol-narkotika-och-lakemedel/

 

Podcasten AllmänMedicin avslutas

Tyvärr lägger vi ner podcasten AllmänMedicin eftersom vår kollega Charlotta Busch, som tog initiativet och har hållit i det hela, inte riktigt hinner med. Om någon annan är intresserad av att ta över så vore det hemskt trevligt. Hör av dig i så fall till magnus.isacson@sfam.se.

 

Hur kan vi förbättra tillgång till information om läkemedelsbrist vid förskrivningstillfället?

Jag är en mastersstudent i hälsoinformatik vid Karolinska Institutet och kommer i mitt examensarbete att undersöka hur information om restnoterade läkemedel kan integreras i journalsystemen. Jag söker därför förskrivare i primärvården som deltagare i en intervju om deras behov av information och funktionalitet i journalsystemen. Fokus ligger på systemen TakeCare och Cosmic. Intervjun kommer att genomföras online på engelska och tar ca. 30 minuter.

Intresserad? Vänligen kontakta mig på chioma.glad.chukwubike@stud.ki.se för att boka in en tid. Dina kunskaper kommer att vara ovärderliga för att genomföra arbetet som görs under handledning av Prof. Sabine Koch på KI och Dr. Birgit Eiermann på Inera.

 

SFAM i media

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2023/12/sfam-kritiserar-utredning-om-digital-vard-frangar-behovsprincipen/

https://www.expressen.se/debatt/sverige-fick-hybris-och-det-slutade-i-vardkaos/

https://www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/ge-st-lakare-i-allmanmedicin-egna-listor-med-patienter/

https://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE16683811/nordiske-erfaringer-viser-det-hold-fast-i-den-selvstaendige-laege/

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2024/01/fruktkorgarna-kvar-i-stockholm-men-sfam-kritisk-till-sparatgarder/

https://www.altinget.se/artikel/primarvaardens-okanda-systemfel

 


Hälsningar från ordförande Magnus Isacson
och övriga i styrelsen!

 

Följ SFAM på Facebook och Twitter!

Facebook Twitter
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma