SFAMs Nyhetsbrev juni 2024

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare
 

NYHETSBREV juni 2024
​​

Ärade SFAM-medlemmar. Dags för terminens sista nyhetsbrev. Tack för all fin aktivitet under våren med en fantastisk, energigivande kongress i Uppsala med rekordmånga deltagare, alla KKV-workshops och all annan aktivitet som spirar inom vår förening.

Hoppas ni alla får en skön sommar så tar vi nya tag till hösten med ST-dagar, sammanställning av KKV-rekommendationer och mycket annat. Och fortsatt gemensamt hårt arbete för att lyckas uppnå en välfungerande primärvård med bra arbetsmiljö där det finns möjlighet för oss allmänläkare att ta väl hand om våra patienter.
 

 


Vi gläds åt att SFAM:s ordförande, Magnus Isacson, klättrar från plats 30 till plats 17 på den "vårdmaktlista" som Dagens Medicin sammanställer varje år. Han blir därmed är den överlägset högst placerade person som tillbringar större delen av sin arbetstid som kliniskt verksam på golvet. Ett kvitto på att SFAM gör ett mycket bra och viktigt jobb.

https://www.dagensmedicin.se/arbetsliv/personnytt/maktlistan-2024-plats-1-20/
 

Fotograf: Erik Simander, Bildbyrån.

 

Kloka Kliniska Val – för en förbättrad hälsa och sjukvård

Kloka Kliniska Val handlar om att tillsammans med patienten lista åtgärder i vården med avsaknad av patientnytta för ökad kvalitet och patientsäkerhet.
Kloka Kliniska Val - KKV (sls.se)

Under 2024 har många av SFAMs lokalföreningar arrangerat workshops om KKV som letts av medlemmar i Rådet för hållbar diagnostik och behandling. Syftet har varit att ta fram förslag på allmänmedicinska rekommendationer till SLS Kloka kliniska val (KKV). Förslagen kommer att bearbetas på SFAMs råds- och lokalordförandemöte i september 2024. Styrelsen kommer därefter tillsammans med Forskningsrådet och Rådet för hållbar diagnostik och behandling göra ett utkast till samlad allmänmedicinsk KKV–rekommendation, som kommer går på remiss i hela föreningen innan fastställande.

 

 

ST-dagarna är en årlig kongress för ST-läkare i allmänmedicin. Här möts hundratals blivande allmänläkare från hela landet för att inspireras, utbyta kunskaper och erfarenheter och tillsammans verka för en bättre primärvård–för både patienter och läkare. Bakom arrangemanget står SFAM, medan planeringen och det praktiska genomförandet drivs av ST-läkare från lokala vårdcentraler. De första ST-dagarna hölls i Västerås 2003 och nu har turen kommit till Sörmland och Nyköping att arrangera 2024 års dagar. Temat är: Mod, Relationer och Hållbarhet. Kongressen kommer bestå av föreläsningar samt paneldebatter i helsal. Men också valbara föreläsningar och workshops i mindre grupper. Kvällsaktiviteter, bankettmiddag samt valbara morgonaktiviteter är också en del av programmet. Vi vill med denna kongress ingjuta mod och inspirera till hållbara arbetsmetoder, både för patienter och läkare. Välkomna till kuststaden Nyköping – det kommer bli bra!

ST-Dagarna 2024 – Kongressen för Sveriges blivande specialister i allmänmedicin (stdagarna.se)

 

 

 
 

Allmänmedicinskt relevant litteratur sökes!

 

I SFAMs rekommendationer till ST-delmål gällande 2021 års målbeskrivning hänvisas återkommande till att förslag på fördjupad läsning finns på SFAMs hemsida under rubriken ”Rekommenderad allmänmedicinsk kärnlitteratur”. Någon sådan har dock hittills inte funnits och SFAMs utbildningsråd har därför börjat arbeta med detta. Under våren anordnades en initial workshop för studierektorer 15 mars följt av samtal under studierektorsträffen i Uppsala 19 april. Förslag som framkommit är att ändra titeln från allmänmedicinsk kärnlitteratur till allmänmedicinskt relevant litteratur, att det bör finnas en koppling mellan litteraturförslagen och de olika delmålen, att det förutom böcker kan inkludera bra artiklar, poddar, föreläsningar etc och att det gärna ska finnas en kommentarsfunktion så att det blir lättare för läsaren att se vad andra tyckt varit riktigt bra och användbart.

Hanne Carlsson, ST-studierektor i Region Örebro och ledamot i SFAMs utbildningsråd, har tagit på sig uppgiften att samordna arbetet med förhoppningen om att kunna presentera ett första utkast till det nationella studierektorsmötet i november 2024. Initialt kommer medlemmar till en arbetsgrupp rekryteras bestående av 5–9 personer med varierande bakgrunder för att få en så stor bredd som möjligt. Arbetsgruppen kommer sedan ha sin första träff i slutet av sommaren och därefter tillsammans välja ut den litteratur och övriga källor som kommer ingå i den första versionen av allmänmedicinskt relevant litteratur. Förteckningen kommer på inget sätt kunna bli heltäckande utan är tänkt som ett stöd och hjälp till bra förslag mitt i det enorma flöde av information som finns. Målsättningen är att listan inte får vara för omfattande utan att det väljs ut ett lite mindre urval inom varje område som sedan kommer förändras kontinuerligt. Listan kommer finnas öppen för alla på SFAMs hemsida och kommer i framtiden revideras årligen och komma i en ny version inför SFAMs vårmöte.

Om du önskar veta mer eller t.o.m. vill vara med i arbetsgruppen, kontakta gärna Hanne Carlsson hanne.carlsson@regionorebrolan.se. Om du har förslag på bra böcker, artiklar, poddar eller annat som du tycker ska vara med, mejla förslagen till litteraturtips@sfam.se. Koppla helst till ett eller flera delmål så det blir lättare att strukturera förslagen.

 

Berättelsens kraft – intresseanmälan

 

Vi är en liten grupp allmänläkare som i seminarieform under handledning av Ingela Josefson, professor i praktisk kunskap, har diskuterat innebörden av begreppet omdömesförmåga. Genom att utnyttja kraften i berättelser baserade på erfarenheter från våra yrkesliv, har samtalen varit mycket berikande. En del av berättelserna publicerades i AllmänMedicin nr 4 2022. Nu är vi på gång med nya berättelser i ganska korta format, som med olika perspektiv beskriver de utmaningar och glädjeämnen som ryms i allmänläkarrollen. Vi välkomnar fler skrivande allmänläkare till vår grupp! Hittills har vi mest haft digitala träffar 1,5 – 2 timmar på sena eftermiddagar ungefär var tredje månad. Känner du att du har svårt att delta, men ändå har en berättelse du vill dela med dig av, är du förstås välkommen att skicka in den. Lämpligt format är cirka två till fyra A 4-sidor (cirka 1500–3000 ord). På sikt finns en tanke att kunna sammanställa berättelserna till en liten bok i syfte att inspirera blivande läkare att välja allmänläkaryrket. Hjälp oss att levandegöra allmänläkarens arbete!

Kontaktperson är Meta Wiborgh mwiborgh@gmail.com

 

 
 

SFAMs resestipendium för vetenskaplig kongress

SFAM utlyser resestipendium för att möjliggöra deltagande i och presentation av egen forskning vid kongress med allmänmedicinsk inriktning. Maximalt belopp är 10 000 SEK för nationell och 20 000 SEK för internationell kongress. Sista ansökningsdatum för 2024 är 31/8. OBS! Det gäller för medlemmar i SFAM. Ansökan resestipendium formulär.pdf

 

Fortbildningsrådet välkomnar nya medlemmar

 

Allmänmedicinen utvecklas bäst i kollegial dialog. Vi lär av varandra! Lärandets förutsättningar behöver värnas i en hårt pressad vardag. Fortbildningsrestriktioner får konsekvenser för patientsäkerheten, och påverkar befolkningens tillit till sjukvården negativt. Så kan vi inte ha det! Fortbildningsrådet behöver nu påfyllning med nya krafter och har plats för åtminstone två nya medlemmar. Spännande frågor väntar kring framtida villkor för yrkesreglering och yrkeslivslångt lärande, arbetsplatsbaserat lärande, förutsättningar för lärandet lokalt – regionalt – nationellt -internationellt, kollegial dialog fysiskt och digitalt, möjligheter för FQ-grupper och Balintgrupper, personliga utvecklingsplaner, webbinarier, poddar, mikrolärande, mm. Låt dig inspireras av exempel på goda lärandemiljöer. Deltagande i nationella fortbildningssamordnarmöten är också på agendan, och här kan du få många goda tips. Fortbildningsrådets ordförande heter Nikolaos Georgiannos. Du kan kontakta honom på nikolaos.georgiannos@vgregion.se om du vill delta i vårt arbete. Vi har digitala möten på kvällstid några gånger per termin 20.00-21.30 och träffas fysiskt på internat och Svensk Allmänmedicinsk Kongress.

 


Allmänläkardygnet

 

Kära specialist i allmänmedicin

Välkommen till 24 timmar av inspirerande fortbildning i allmänmedicin! I mörkaste november får du en ny chans att upplysas av ett fullspäckat program för, med och av dig och dina allmänläkarkollegor. Här kan du kika på programmet. Ett dygn allmänmedicinsk mangling för att just du ska hitta din balans!


När: 21–22 november 2024

Var: Aspenäs i Lerum 30 min från Göteborg

Hur: Från lunch till lunch fyller vi tillsammans hela herrgården

Arrangör: SFAM Stor-Göteborg utan sponsring och vinstintresse


Anmälan görs här!

Early bird t o m fredag 13 september. Först till kvarn. OBS Endast för specialister i allmänmedicin.

 

 

Socialstyrelsen söker kliniskt verksamma att delta i konsensuspanel för nationella riktlinjer om bäckenbottendysfunktion

 

Kunskapsstöd som innehåller nya rekommendationer om vård vid bäckenbottendysfunktion med fokus på diagnostik, remittering och uppföljning, kommer i en första version i juni och den slutliga versionen kommer i december.

Vetenskapligt underlag kompletteras med erfarenhetsbaserad kunskap.

Som deltagare i konsensuspanelen får du svara på korta påståenden om olika åtgärders effekt vid ett antal tillstånd, utifrån din kunskap och erfarenhet. Detta görs via en webbenkät. Socialstyrelsen behöver din medverkan vid 1–3 tillfällen i september och oktober 2024. Arbetet är viktigt, men kräver endast en begränsad tidsinsats, därför kan vi inte ge någon ersättning. Om du är intresserad av att ingå i konsensuspanelen anmäler du intresse via länken nedan så snart som möjligt. Därefter återkommer Socialstyrelsen med mer information. Här hittar du länk till intresseamälan: https://reply.surveygenerator.com/go.aspx?u=54469iyArAL4xVXRMoVaj

Anmäl ditt intresse senast den 30/6 2024.

 

SFAM i Media

·Allmänmedicinen gör skillnad – för alla (corren.se)

·Dag för specialister i allmänmedicin: ”Fler borde ha fast läkare” | SVT Nyheter

·Husdoktor vinnande koncept för både patient och läkare - P4 Blekinge | Sveriges Radio

·Regeringen ändrar uppdrag om att mäta fast läkarkontakt (lakartidningen.se)

·”Inhalationsvägledning på apotek bygger murar” - Dagens Medicin

·”Inhalationsvägledning ger vården minimal avlastning” - Dagens Medicin

·Sfams kartläggning: 194 läkare saknas i primärvården i Jönköping (lakartidningen.se)

·Magnus Isacson: Central sortering är fel väg för vården | SvD Debatt

·Läkarbrist i Luleå ger skadlig stress – skyddsombud kräver åtgärder (lakartidningen.se)

·Läkare: Sverige har att lära av de andra nordiska länderna (lakartidningen.se)

 


Hälsningar från ordförande Magnus Isacson
och övriga i styrelsen!

 

Följ SFAM på Facebook och Twitter!

Facebook Twitter
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma