SFAMs nyhetsbrev september 2021

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare
 

 

NYHETSBREV september 2021

SFAMs styrelse från vänster: Lisa Sallmén, Panteha Hatefi, Andreas Thörneby, Magnus Isacson, Annika Larsson, Gösta Eliasson, Andreas Stomby. Anna Elmerfeldt Wallinder är inte med på bilden.
 

Rapport från styrelsen

Hej allihop! Hoppas ni har haft en skön semester. Här kommer ett fylligt nyhetsbrev.
Den 8-10 september har vi i styrelsen haft vårt första fysiska möte på länge på Steningevik utanför Stockholm. Vi har diskuterat remisser, planerat för det kommande året, haft digitala möten med DLF, Sofia Rydgren Stale och Primärvårdskvalitet och mycket annat. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta för en stark allmänmedicin.

 

Allmänmedicinsk kongress 2022 i Gävle

Glöm inte att anmäla er och lämna abstrakt till kongressen som 2022 kommer att gå av stapeln
den 30 mars-1 april i Gävle. Det är ett samarrangemang mellan SFAM Gävleborg och SFAM Dalarna. Mer info på www.sfam2022.se (för tillfället går det endast att lämna in abstrakt men väldigt snart går det även att anmäla sig som deltagare).

 

Allmänläkardygnet i Göteborg - november 2021

SFAM Storgöteborg anordnar 11-12 november Allmänläkardygnet där alla allmänläkare från runt om i landet är välkomna. Föreläser gör bland annat SFAMs ordförande Magnus Isacson och
Mai-Lis Hellenius som är professor och specialist i allmänmedicin. Gå in på länken för mer info och anmälan. Allmänläkardygnet - hitta din klang! (allmanlakardygnet.se)

 

NCGP – Nordisk allmänmedicinsk kongress 2022 i Stavanger

Hoppas ni vill delta på Nordisk allmänmedicinsk kongress i Stavanger 21-23 juni 2022. Man bjuder på ett innehållsrikt program och en riktigt snygg hemsida. Värt att gå in på länken bara för att få se den härliga introduktionsfilmen NCGP 2022.

 

Allmänmedicinsk kampanj

2022 är det valår och frågan om en välfungerande primärvård med fast läkare för hela befolkningen är en ödesfråga för svensk sjukvård. Tyvärr har inte mycket hänt under innevarande mandatperiod trots löfte om en primärvårdsreform. Därför måste vi nu växla upp våra försök att påverka politiker och andra viktiga aktörer. Vi har cirka ett halvår på oss innan valrörelsen drar i gång på riktigt. Det lokala påverkansarbetet är minst lika viktigt som det centrala. Hör av dig till ordförande i din lokalförening om du vill bidra i detta arbete.

 

Kurser i kompetensvärdering

Antalet anmälningar till Mitt-i-ST har ökat kraftigt. Många fler kompetensvärderare behövs. Kurser kommer att hållas 29 nov-1 dec i Skåne och som vanligt på Stjärnholm utanför Nyköping 17-19 januari 2022. Dessutom planeras för ytterligare en kurs under våren 2022. Kuser i kompetensvärdering – SFAM

 

Kurs: Relationen, samtalet och läkarens självkännedom, 8-10 nov 2021

Den här kursen vänder sig till kollegor med intresse för samtalets och relationens roll i allmänläkarens arbete. I det kliniska arbetet utvecklar läkaren sin samtalsförmåga. Patienten behöver bli bekräftad och förstådd och läkaren behöver förstå det som berättas för att kunna hjälpa patienten. Kurs: Relationen, samtalet och läkarens självkännedom, 8-10 nov 2021 – SFAM

 

SFAMpen

Under sommaren har det kommit ut fem nya poddavsnitt med SFAMpen som produceras av SFAMs ST-råd. Gå in och sök på SFAMpen där poddar finns så kan ni lyssna på intressanta samtal om bland annat njurmedicin med Mikael Jönsson, våld i nära relationer med Ann Wollmar och så finns det tre avsnitt med våra kloka allmänläkarkolleger Anders Lundqvist, Andreas Thörneby och Åke Åkesson.

 

Torsdagswebinarier

Våra webinarier fortsätter varannan torsdag under hösten. På ett av webinarierna kommer
Jako Burgers, specialist i allmänmedicin och Senior Consultant från NHG (Nederländska allmänläkarföreningen), berätta om hur primärvården är organiserad och fungerar i Nederländerna. Gå in på länk för mer info SFAM-Projekt.

 

State of the art COVID – Svenska Läkaresällskapet – november 2021

24-25 november anordnas Sveriges största vetenskapliga möte om COVID-19. Under två dagar samlas Sveriges och världens främsta experter för att summera kunskapsläget om Covid-19. Här har du möjligheten att presentera och ta del av den senaste forskningen kring pandemin, sjukdomen och SARS-CoV-2. Mer info på länken State of the Art Covid-19 2021 - (sls.se).

 

Kvalitetsdagen uppskjuten

P.g.a pandemin har SFAMs råd för kvalitet och patientsäkerhet (SFAM-Q) valt att flytta fram den Nationella Kvalitetsdagen för Primärvården som planerades att genomföras 25 november 2021.
Nytt datum är satt till 5 maj 2022. Se mer på sfam.se/foreningen/kvalitets-och-patientsakerhetsradet-sfam-q/.

 

Studie om vad som karaktäriserar utmattningssyndrom

På Karolinska Institutet genomförs för tillfället en studie om utmattningssyndrom. Detta är en angelägen patientgrupp för oss. Därför vill vi vara behjälpliga med att sända ut info om denna studie. Läs mer här:

”Vi vill undersöka vad som karaktäriserar diagnosen utmattningssyndrom genom att fråga personer som fått diagnosen och sjukvårdspersonal som träffar patienter med utmattningssyndrom. Deltagare i studien ombeds att i en webbenkät svara på frågor om utmattningssyndrom, bakgrundsfaktorer och vanliga symtom. Studien förväntas ge information som kan hjälpa oss att förstå diagnosen bättre och därmed utveckla bättre vård. På www.mittutmattningssyndrom.se kan du läsa mer om studien och anmäla ditt deltagande.”

 

SFAM i media, ett axplock

Magnus Isacson och Hans-Inge Persson, SvD 210804:
https://www.svd.se/varden-forsummar-den-personliga-relationen

Magnus Isacson och Irene Svenonius, Expressen, 210811: https://www.expressen.se/debatt/forbjud-apoteken-att-aga-vardgivare/

Magnus Isacson och Marina Tuutma, SvD 210826:
https://www.svd.se/adhd-uppdrag-skulle-sanka-vardcentralerna

Magnus Isacson, Andreas Thörneby och Mikael Hoffman, DN 210830: https://www.dn.se/insandare/andra-fria-vardvalet-for-att-stoppa-natlakarforetagen/

Andreas Stomby, DN, 210906: "Svagt vetenskapligt stöd för effekten av riktade hälsokontroller” - DN.SE

 

Hälsningar från ordförande Magnus Isacson
och övriga i styrelsen!

 

Följ SFAM på Facebook och Twitter!

Facebook Twitter
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma