SFAMs nyhetsbrev november 2021

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare
 

 

NYHETSBREV november 2021

 

Kongress

Anmäl er till årets händelse 2022, SFAM-kongressen, som går av stapeln i Gävle 30 mars – 1 april 2022 (prekongress för ST-läkare 29 mars). Mer info på länken: www.sfam2022.se.

 

Fullmäktige

Den 30 mars under kongressen kommer 2022 års fullmäktige hållas kl 16.30-18 och sista dagen för att skicka in motioner är 30 januari. Eventuella motioner skickas till kansli@sfam.se.

 

Arbetsgrupper

Båda de motioner som inkom till 2021 års fullmäktige avseende Tänkargrupp och Centrum för relationskompetens har initierats. Det har varit ett stort intresse från engagerade kolleger runt om i landet för att vara med och bidra. Sammankallande för Tänkargruppen är Åke Åkesson från Region Kalmar och för arbetsgruppen för Centrum för relationskompetens Mats Hogmark från Dalarna. Förhoppningsvis kommer vi få höra mer om detta på fullmäktige.

 

Nätverk eller råd för barn och unga

Senaste året har SFAM fått in en hel del förfrågningar om medverkan i grupper och utredningar som gäller barn och ungas sjukdomar och hälsa. Därför undrar nu styrelsen om det finns några kolleger inom föreningen som skulle vara intresserade av att starta ett råd eller nätverk för barn och unga. I sånt fall får man gärna höra av sig till magnus.isacson@sfam.se.

 

Kvalitetsdagen

Kvalitetsdagen som skulle ägt rum 25/11 görs om till ett lunchwebinarium och den fysiska dagen skjuts upp till 5/5 2022. Mer info på länkarna.
https://sfam.se/event/lunchmote-om-kontinuitetens-betydelse-for-vardkvalitet-25-november-2021/
https://sfam.se/foreningen/kvalitets-och-patientsakerhetsradet-sfam-q/

 

NCGP i Sverige

2026 har turen kommit till oss i Sverige att arrangera Nordisk allmänmedicinsk kongress. 2022 kommer kongressen gå av stapeln i Stavanger, 2024 i Helsingfors och sen är det vår tur. Senaste gången vi var arrangörer, 2015, var det SFAM Storgöteborg som stod som värdar.

Om någon lokalförening är intresserad får man gärna kontakta magnus.isacson@sfam.seför att anmäla intresse. Och om man bara vill höra sig för lite går det även bra att kontakta Bernd Sengpiel, som var kongressgeneral 2015, bernd.sengpiel@gmail.com.

 

Rapport från styrelsen

Styrelsen arbetar på för fullt med remissvar, påverkansarbete, medverkan i seminarier och arbetsgrupper, dialog med utredare, föreläsningar med mera. På vårt senaste styrelsemöte gästades vi av Liberalernas främsta sjukvårdpolitiker, Barbro Westerholm på plats och Lina Nordquist digitalt.
 

 

SFAM i media

https://www.aftonbladet.se/a/y4OxrJ

https://www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/alla-elever-fick-vanda-sig-till-valfri-snabbmatskedja/

 

Vi har fått in förfrågan om tre studier som önskar deltagande från allmänläkare. Info nedan.


Vill du delta i en enkät om Förskrivningskollen/Nationella läkemedelslistan?
Studien undersöker användarnas uppfattning om Förskrivningskollen, vilket kan bidra med viktiga lärdomar i det fortsatta förändringsarbetet med Nationella läkemedelslistan. Läkarnas perspektiv är mycket viktigt i detta arbete!
Enkäten beräknas ta ca 5 min att besvara. Du behöver inte ha använt Förskrivningskollen för att delta.
Länk till enkäten: https://sunet.artologik.net/lnu/Studie.läkare
Studien genomförs via Linnéuniversitet och ingår i ett större forskningsprojekt om Nationella läkemedelslistan. Via länken kommer du till enkäten där du också får mer information om studien, hur data från enkäten hanteras samt kontaktuppgifter till ansvarig forskare.


EACPT Young Clinical Pharmacologists Working Group bjuder in till en enkätstudie!
Hur uppfattar Du som vårdpersonal hanteringen av medicinsk cannabis och/eller andra cannabisbaserade produkter i ditt dagliga arbete och i samhället? Enkäten riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal som kan komma att involveras i förskrivning/hantering av medicinsk cannabis och andra cannabisbaserade produkter. Undersökning är ett forskningsprojekt som följer GDPR och den franska dataskyddslagen. Enkäten är på engelska, anonym, och nås genom följande länk: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/perception-of-medical-cannabis-in-europe. Har du frågor om studien? Vänligen kontakta Linnea J. Axelsson (linnea.jonsson.axelsson.2@ki.se).
 

Studie om att uppmärksamma alkoholvanor bland patienter med hypertoni
Har du erfarenhet av att använda blodprovet PEth i samband med utredning och behandling av hypertoni? Då är du välkommen att delta i en digital fokusgrupp, vid ett tillfälle, som tar ca 1,5 timme. Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten och görs i samverkan mellan Akademiskt primärvårdcentrum, Karolinska Institutet och Sophiahemmets högskola. Din medverka kan du bidra till värdefull kunskap om hur vi inom primärvården kan uppmärksamma alkoholkonsumtion rutinmässigt.
Se länk för mer information Uppmärksamma alkoholvanor bland hypertonipatienter (akademisktprimarvardscentrum.se).
Vid intresse eller frågor kontakta Åsa Thurfjell, doktorand, asa.thurfjell@sll.se.
 

 

 

Hälsningar från ordförande Magnus Isacson
och övriga i styrelsen!

 

Följ SFAM på Facebook och Twitter!

Facebook Twitter
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma