SFAM:s nyhetsbrev februari 2022

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare
 

 
 

NYHETSBREV februari 2022

 

Årets allmänmedicinska avhandling går till Lisa Kastboms avhandling
“A good death from the perspective of patients with severe illness and advance care planning (ACP) in patients near end-of-life”

Motiveringen lyder: ”Avhandlingen beskriver en viktig grupp svårt sjuka patienter inom primärvård som ibland kommer i skymundan. Avhandlingen har med god forskningsmetodik och ur olika perspektiv belyst vården nära döden bland patienter med cancer och patienter på särskilt boende, SÄBO. I avhandlingen beskrivs patienters uppfattning av en god död samt vårdpersonals arbete med och anhörigas erfarenheter av vårdplaner. Resultaten är viktiga för att stödja arbetet med vårdplan i livets slutskede där både patient och anhöriga involveras.

 

Varmt välkommen till Svensk Allmänmedicinsk kongress 2022 
i Gävle 30 mars - 1 april, med prekongress för ST-läkare 29 mars

Vi ser fram emot att kunna välkomna er till tre dagar med inspirerande föreläsningar, seminarier och utställningar i Gävle konserthus. Här möter du primärvårdskollegor från hela landet för erfarenhetsutbyte och gemenskap.

Vi står inför stora globala utmaningar som kommer att påverka vår framtid. Hur påverkas människors hälsa av klimatförändringar, ojämnt fördelade resurser och förändrad demografi? Vad kommer det att innebära för framtidens allmänläkare? Detta vill vi belysa under kongressen med temat hållbarhet genom livet.

Dessutom presenteras aktuell allmänmedicinsk forskning.

Vi följer naturligtvis utvecklingen av coronapandemin noga och anpassar arrangemanget om läget skulle förändras.

www.sfam2022.se kan du ta del av programmet och anmäla dig.

 

Nordisk allmänmedicinsk kongress 2022 i Stavanger

Anmäl dig till NCGP, Nordisk Allmänmedicinsk kongress, 21-23 juni i Stavanger med temat
”On the edge”. Utbyt tankar och erfarenheter med nordiska och internationella kolleger. Lyssna på fina föredrag och njut av den vackra staden. www.ncgp2022.no.

 

SFAM:s torsdagsmöten

Nu är programmet för SFAM:s torsdagsmöten för våren 2022 klart. Klicka på länken för en översikt med klickbara rubriker för varje mötes program och anmälan. Väl mött!

https://sfam.se/wp-content/uploads/2022/01/SFAMs-torsdagsmoten-program-varen-2022.pdf

 

Vill du bli redaktör för SFAM:s hemsida (sfam.se)?

Nuvarande redaktör kommer att avgå, och vi behöver en ersättare. Din huvuduppgift blir att se till att hemsidan innehåller aktuell information för medlemmarna. Styrelsen, råden och nätverken kommer att hjälpa dig med löpande uppdateringar om vad som händer i föreningen. Till din praktiska hjälp har du SFAM:s kansli och en webmaster som sköter det tekniska underhållet. Du får arvode för ditt arbete. Hör av dig till andreas.thorneby@sfam.se för att anmäla ditt intresse och få reda på mer!

 

Nytt rekord i antal medlemmar

För bara några år sedan hade SFAM drygt 1900 medlemmar och nu har vi lyckats bli så många som 2312 medlemmar. Ju fler vi är desto starkare blir vi. Tack för allt fint arbete ni alla lägger ner runt om i landet och glöm inte att kontakta centrala styrelsen, kansliet eller din lokalförening om du vill engagera dig på ett eller annat sätt i föreningen.

 

SFAM i media, ett axplock

Sveriges Radio
https://sverigesradio.se/artikel/forsakringsbolag-nojer-sig-inte-med-pcr-test-kraver-lakarintyg

Dagens Nyheter
https://www.dn.se/insandare/sjukvarden-maste-prioriteras-i-nasta-ars-val/

Expressen
https://www.expressen.se/debatt/stang-genast-kryphalet-for--oseriosa-digitala-vardgivare/

Dagens Nyheter
https://www.dn.se/debatt/mer-resurser-loser-inte-den-svenska-vardkrisen/

 

Hälsningar från ordförande Magnus Isacson
och övriga i styrelsen!

 

Följ SFAM på Facebook och Twitter!

Facebook Twitter
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma