SFAMs nyhetsbrev juni 2022

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare
 

NYHETSBREV juni 2022

 
 

Almedalen

Innan sommarledigheten helt tar över deltar SFAM med ett panelsamtal i Almedalen. Mer om detta kan du läsa här: Närmare än du tror - en riktigt bra primärvård. Efter samtalet finns möjlighet till mingel tillsammans med representanter för SFAM Gotland.

 

ST-dagar i Visby

Ännu mera SFAM-aktiviteter på Gotland blir det till hösten, nämligen
ST-dagarna i Visby 14 – 16 september 2022. Tema: Kris och utveckling – SFAM

 

Torsdagsmötenas videoinspelningar

SFAMs torsdagsmöten har nu tagit sommaruppehåll. För er som missat något möte finns möjligheten att se dem i efterhand: SFAMs torsdagsmöten - YouTube

 

ST-rådet

SFAMs ST-råd består av ST-läkare i allmänmedicin samt nyfärdiga specialister. Rådet driver och bevakar frågor som rör ST i allmänmedicin, exempelvis utbildning, forskning och kompetensvärdering under ST. Rådet har även internationella kontakter via Vasco da Gama-rörelsen. Eftersom ST-läkare blir specialister, och man inte är nyfärdig specialist för evig tid, behövs nu påfyllnad i ST-rådet! Du som är intresserad av detta kontakta SFAMs kansli! kansli@sfam.se

 

SFAMs ordförande högt upp på maktlista

Varje år utser Dagens Medicin sjukvårdens 100 mäktigaste personer och i år hamnade Magnus Isacson på plats 34. Detta är ett kvitto på att SFAM syns, hörs och bidrar till en bättre svensk sjukvård https://www.dagensmedicin.se/om/maktlistan/.

 

SFAM-representant till referensgrupp för Läkemedelsboken

Läkemedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att återuppta arbetet med Läkemedelsboken. I arbetet ingår att tillsätta en extern referensgrupp som ska bistå Läkemedelsverket med råd om exempelvis målgruppernas behov av kunskapsstöd gällande läkemedel, och bidra med synpunkter på arbetet med boken.

SFAM är en av de aktörer som har tillfrågats om att utse en representant till referensgruppen. Arbetet kommer att påbörjas under hösten och vi behöver föreslå en person senast i augusti månad.

Kontakta emil.peclard@sfam.se om du eller någon du känner är intresserad av detta viktiga uppdrag! Mer information finns på https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/lakemedelsboken.

 

Allmänläkardygnet i Lerum

SFAM-Storgöteborg ordnar fortbildning för allmänläkare med allmänläkare av allmänläkare 10-11 november. Early bird t o m 30 augusti. Först till kvarn – platserna är begränsade.
Allmänläkardygnet - hitta din kurs! (allmanlakardygnet.se)

 

Kikhostevaccin till gravida

Folkhälsomyndigheten vill informera om att de förbereder för en ny rekommendation vilken innebär att kikhostevaccination under graviditet (varje graviditet) rekommenderas från graviditetsvecka 16. SFAMs medlemmar ordinerar en stor del av vaccinationerna i öppenvård varför de vill informera oss i förväg angående detta. Folkhälsomyndigheten inser att det kommer att bli en successiv implementering och att utbildningsinsatser för personal kommer att efterfrågas. De förbereder för webbinarier under hösten 2022 i detta ämne.

 

Reumatikerförbundets forskningsanslag

Reumatikerförbundet välkomnar ansökningar för projekt inom reumatiska sjukdomar samt långvarig generaliserad smärta, t ex fibromyalgi.
Grundforskning med reumatologisk frågeställning och som är relevant för och kan gynna patienter ingår även inom ramen för Reumatikerförbundets anslag. Läs mer här: https://reumatiker.se/forskning/for-forskare/sok-forskningsanslag-fran-reumatikerforbundet/

 

SFAM i media, ett axplock

https://www.expressen.se/debatt/har-soldoktorn-ens-satt--sin-fot-pa-en-vardcentral/

https://www.svd.se/a/bG1yLq/debil-debatt-om-vardcentralerna

https://sverigesradio.se/artikel/sjukvarden-viktigaste-valfragan

 

Med en önskan om en skön och energigivande sommar!

 

Hälsningar från ordförande Magnus Isacson
och övriga i styrelsen!

 

Följ SFAM på Facebook och Twitter!

Facebook Twitter
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma