SFAM:s nyhetsbrev mars 2023

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare
 

 
 

NYHETSBREV mars 2023

 

Den 23-24 februari träffades hela styrelsen för årets första fysiska möte i SLS lokaler. Utöver sedvanligt styrelsearbete hade vi ett digitalt möte med Fortbildningsrådets ordförande Anders Lundqvist kring det policydokument som man tagit fram angående allmänläkares yrkeslånga lärande.

Vi träffade också Margareta Kristensson för en dialog kring hälsosamtal. Dessutom fick vi möjligheten att besöka de högre regionerna i Läkaresällskapets hus, där SFAM:s kansli nyligen flyttat in.

 

Årets SFAM-kongress och SFAMs fullmäktigemöte 2023

Årets SFAM-kongress i Kalmar närmar sig, glöm inte att anmäla dig senast den 6/4!
Länk till anmälningsformulär: Anmälan till kongressen.
I anslutning till denna hålls också SFAM:s fullmäktigemöte 2023.

Medlemmarna i Svensk förening för allmänmedicin kallas härmed till fullmäktigemöte 2023.
Plats: Kalmarsalen, Skeppsbrogatan 49, Kalmar.
Tid: onsdagen den 10 maj, kl. 16.00–18.00. Föreningens fullmäktige väljs av lokalavdelningarna. Namnen på fullmäktige skall anmälas före mötet till SFAM:s kansli, e-post: kansli@sfam.se.
Varje SFAM-medlem äger rätt att närvara och yttra sig vid föreningens fullmäktige, men endast fullmäktige äger rätt att delta i beslut.

Ur SFAM:s stadgar:
§4. Föreningens fullmäktige väljs av lokalavdelningarna. Varje lokalavdelning skall utse en fullmäktig för varje påbörjat 30-tal medlemmar. För varje fullmäktig väljs en ersättare.

Motioner till fullmäktigemöte ska vara styrelsen tillhanda senast två månader före mötet,
dvs senast 10 mars. Skickas till kansli@sfam.se.

Valberedningens förslag kommer att skickas till lokalavdelningarnas ordförande samt till fullmäktige. Verksamhetsberättelsen samt dagordning för fullmäktigemötet finns att läsa på SFAM:s hemsida (www.sfam.se) en månad före mötet.

 

SFAM i media, ett explock: 

https://www.svt.se/nyheter/fosakringskassan-inte-tillbaka-pa-prepandemiska-nivaer

https://www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/bade-aldre-och-yngre-patienter-har-nytta-av-fast-lakare/

Avliva myterna om privat och offentlig vård - Altinget - Allt om politik: altinget.se

 

Inbjudan att delta i enkät om Menopausal hormonbehandling

Senaste numret av AllmänMedicin handlar om kvinnohälsa och nu inbjuds SFAMs medlemmar till att delta i en digital enkät om Menopausal hormonbehandling – var står vi idag? Förskrivarnas erfarenheter och utmaningar.

Enkäten nås via länken nedan, där du också finner mer information om enkäten.
https://redcap.link/MHT.

Detta projekt syftar till att kartlägga och jämföra svenska allmänläkares och obstetrikers/gynekologers aktuella attityd till menopausal hormonbehandling (MHT) samt vana och erfarenhet av förskrivning av traditionella och nyare MHT-preparat. Fokus ligger på upplevda utmaningar och svårigheter kring förskrivningen samt kännedom om och följsamhet till nya nationella riktlinjer.

Egen erfarenhet av förskrivning av MHT är inte nödvändig för att delta i studien.

Önskas ytterligare information, vänligen kontakta ansvariga för projektet:
Rebecca Götze Eriksson, bitr. överläkare, doktorand, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala Universitet, rebecca.gotze_eriksson@kbh.uu.se.
Stavros Iliadis, överläkare, PhD, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala Universitet, stavros.iliadis@kbh.uu.se.

 

SBU Enkät Prioritering av forskningsfrågor inom allvarlig psykisk sjukdom och allvarliga psykiska tillstånd

För att forskning inom allvarlig psykisk sjukdom ska ge maximal nytta är det viktigt att de som berörs av forskningsresultaten - personer med egen erfarenhet/patienter, anhöriga/närstående samt vård- och stödpersonal - får vara med och påtala vilka frågor de ser som mest angelägna att beforska. Du har fram till 31/3 möjlighet att besvara enkät angående detta på SBUs sida.

 

Kort enkät från en Nationell arbetsgrupp (NAG) för gränssnitt och samordning vid övergång från barnsjukvård till vuxensjukvård för barn- och ungdomshabiliteringens målgrupp

Enkätens syfte är att kartlägga befintliga strukturer, arbetssätt och goda exempel gällande övergång från barnsjukvård till vuxensjukvård för unga med funktionsnedsättning ur primärvårdsläkarens perspektiv. Primärvården är en central mottagare i vuxensjukvården. En stor del av målgruppens behov är på primärvårdsnivå, med behov av allmänmedicinsk kompetens, helhetsperspektiv och kontinuitet med fast läkare som bas. Finns förutsättningar och kompetens för att klara uppdraget? Finns en fungerande specialistnivå att konsultera eller remittera till i mer komplexa fall?

Sista svarsdag är den 20/3. Enkäten tar ca 5 minuter att besvara.
Länk till enkäten: https://link.webropolsurveys.com/S/090120444ED64A67.

 

Hälsningar från ordförande Magnus Isacson
och övriga i styrelsen!

 

Följ SFAM på Facebook och Twitter!

Facebook Twitter
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma