Jarnheimer och Kirby kommer behöva slagborrar!

Visa i webbläsare

Ledare

Jarnheimer och Kirby kommer behöva slagborrar!

Den som följer telekombranschen kan konstatera att det sker stora strukturella förändringar i operatörsvärlden. Är det inte sammanslagningar eller uppköp så är det ledarskiften.

Senast i raden att få ett nytt ledarskap är Telia, en verksamhet som haft en nästintill institutionell roll i och med sitt arv som tidigare monopolaktör. Rollen är numera en annan då företaget har blivit en betydande marknadsaktör men ska nu med ny vd och ordförande vid rodret omvandlas till att bli en utmanarprofil på sin egen hemmamarknad. Det är i alla fall så jag tolkar statens rekrytering av Allison Kirby till koncernchef samt Lars-Johan Jarnheimer till ordförande. Lars-Johan lärde jag känna i lumpen, en kul och driven kille redan då. Jag har stor respekt för hans ledarskap. Men både han och Allison lär behöva ta med sina kraftigaste slagborrar till Telia. Även om bolaget förändrats över tiden så sitter det en del verksanda kvar i väggarna – och den sitter djupt. En grandios utmaning väntar för de båda.

Nya Tele2 som numera inkluderar även ComHem kan inte vara helt bekväma med att två av deras bästa gamla ledare nu finns hos ärkerivalen. Faktum är ju att ComHems kabel-tv-del i sig representerar en monopolverksamhet som är på väg att bli större än Telias, eftersom Telia monterar ned kopparaccesserna i så stor omfattning. Båda är samtidigt numera måna om att kunna erbjuda sina innehållstjänster i konkurrens med andra tjänsteleverantörer i de öppna fibernäten som finns.

En joker i leken är IP-Only som nyligen bytt ägare. Ett byte mellan olika EQT-fonder som kan upplevas som lite oskyldigt men den nya fonden har sannolikt helt andra ambitioner med verksamheten än tidigare. Fonden har redan investeringar i bredbandsbolag i bland annat Nederländerna och Norge, marknader som för övrigt inte präglas av öppna och neutrala nät på samma sätt som det vi är vana vid i Sverige. Hur detta kommer att påverka IP-Onlys öppna nät kan vi bara spekulera i. Ägarens direktiv kommer stå högst på listan. Kanske avvecklar de sin hittills misslyckade konsumentaffär till förmån för företagsmarknaden, som de istället är grymt duktiga på.

Min konklusion av detta är att vi sannolikt bara sett början på omdaningen av telekommarknaden. Gällande framtiden för en annan viktig marknadsaktör, stadsnäten, så är ju jag part i målet, men min reflektion är att med ovanstående spaningar så kommer samhällets behov av öppna och neutrala fibernät bli större än någonsin tidigare.

Mikael Ek, vd

Twitter
 

Nyheter

PTS bjuder in till hearing - ta chansen att påverka utformandet av det framtida bredbandsstödet!

Den 26 november bjuder Post- och telestyrelsen, PTS, in alla som har en roll i bredbandsutbyggnaden till hearing om framtida bredbandsstöd. Bakgrunden till hearingen är PTS uppdrag att konkretisera hur framtida stödinsatser inom bredbandsområdet kan utformas på ett effektivt sätt. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 17 januari 2020.

I samband med hearingen kommer PTS att presentera en tänkbar modell för nytt bredbandsstöd och därefter finns tillfälle för gemensam diskussion. I anslutning till hearingen erbjuds deltagarna möjlighet att boka in ett enskilt möte med PTS för att beskriva erfarenheter och kunskaper om bredbandsutbyggnaden. Observera att intresse för enskilda möten måste anges vid anmälan då det finns ett begränsat antal platser. Sista dagen för anmälan är den 12 november.

För mer information och anmälan, klicka här.

 

Halmstads kommun prisas för smarta lägenheter

Foto: Halmstads kommun

Under e-förvaltningsdagarna i Stockholm vann Halmstads kommun första pris för den mest samhällsnyttiga e-tjänsten i konkurrens med ett femtiotal andra bidrag. Det är satsningen på digitaliserade äldrelägenheter som utvecklats i ett samverkansprojekt mellan hemvårds-förvaltningen, Halmstads stadsnät, det kommunala bostadsbolaget HFAB, Region Halland, Högskolan i Halmstad och Hälsoteknikcentrum som kammade hem priset.

Det var under förra året som första digitala äldrelägenheterna invigdes i Getinge med syftet att underlätta vardagen och göra hemmet säkert och tillgängligt. Lägenheterna tillhandahåller tjänster som exempelvis automatiska brandlarm, automatisk led-belysning på väggarna för att underlätta nattliga promenader och ett digitalt tittöga som möjliggör kommunikation med den som ringer på dörren utan att öppna. Framöver är tanken att fortsätta arbetet med fler tjänster och lösningar utifrån hyresgästens behov.

 

Örnsköldsviks kommun satsar miljoner på bredband

Arbetet med att bygga ut fibernätet i Örnsköldsviks kommun går snabbt framåt och vid utgången av 2018 hade nästan sex av tio invånare tillgång till snabbt bredband. För att ytterligare öka takten i bredbandsutbyggnaden har kommunen beslutat sig för att avsätta 16 miljoner kronor till den fortsatta utbyggnaden.
– Det handlar om att kunna utveckla landsbygden. Ska folk kunna bo kvar där krävs internet, det är lika viktigt som vägar. Annars kommer det definitivt inte vara lika attraktivt att flytta ut dit, sa kommunens digitaliseringschef, Jens Danielsson, i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda.

 

Ny svensk lag ska möjliggöra att stänga ute säkerhetshot i utbyggnaden av 5G-näten

Försvarsmakten och Säpo har fått i uppgift att föreslå villkor för mobiloperatörerna angående den nya lagen som riksdagen ska besluta om i höst. Till exempel kan vissa tillverkare komma att nekas tillåtelse att leverera utrustningen till 5G-näten. Enligt uppgifter till SVT är det uttalade syftet på regeringskansliet att kunna stänga ute den kinesiska telekomjätten Huawei från att bygga de svenska 5G-näten.
- Säkerheten i radiokommunikation och mobilnät blir allt viktigare. Den här lagändringen gör det ju möjligt att neka ett tillstånd om en leverantör skulle utgöra ett hot mot svensk säkerhet. Det ger också möjlighet att återkalla tillstånd från operatörerna. Vi kan helt enkelt inte tillåta säkerhetsfarliga komponenter, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman i ett uttalande till SVT.

 

Stadsnätet i Karlskrona utvecklas för att möta efterfrågan på digitala tjänster

Stadsnätet i Karlskrona, Affärsverken, kommer i samarbete med leverantörerna NetNordic och Waystream att uppgradera sitt nät och på så sätt kunna erbjuda sina kunder bland annat högre hastigheter.
- Trafiken i stadsnätet ökar samtidigt som kunderna i vår region ställer högre krav på tjänster, tillgänglighet och tillförlitlighet. Vi utvecklar stadsnätet för att kunna möta även framtidens krav, säger Jan Lindqvist, stadsnätsansvarig på Affärsverken.

Redan under hösten kommer omkring 7 200 av de anslutna företagen och hushållen i Karlskrona att kunna dra nytta av uppgraderingen, vilket innebär att kunderna kommer att få tillgång till en kommunikationshastighet på upp till 10 Gbit/s. Inom 3–4 år kommer drygt 30 000 av stadsnätets kunder att kunna ta del av samma hastighet. Utöver att den nya tekniken ska vara snabb och stabil ska den även, enligt ett pressmeddelande, vara temperaturstålig, energisnål och enkel att underhålla och hantera.

 

Bollnäs Energi och MittNät prisas av Tele2

För tredje året i rad presenterar operatören Tele2 sin rankning, kallad Öppna nät-barometern, för att uppmärksamma de fibernät som enligt bolagets mening kommit längst i sin utveckling med öppna nät.

Årets vinnare inom kategorin "Årets öppna nät" blev stadsnätet Bollnäs Energi som under de senaste åren har genomgått en resa från ett stängt till ett öppet nät och ändrad affärsmodell.
– Vi är jätteglada och stolta över utmärkelsen, framför allt med tanke på konkurrensen. När vi för cirka fyra år sedan bestämde oss för att Bollnäs Stadsnät skall vara ett öppet nät i världsklass visste vi att det skulle innebära utmaningar, men vi började ändra hela vår produkt och affär, från stängt till öppet fibernät och att nu få Tele2s erkännande visar att vi är på rätt väg och ger våra engagerade medarbetare energi att fortsätta utveckla stadsnätet för framtiden, säger Anders Lantz, stadsnätschef på Bollnäs Energi.

Öppna nät-barometern delar även ut pris till "Årets raket" för att uppmärksamma dem som genomgått en förbättringsresa. Inom den kategorin utsågs stadanätssamverkansbolaget MittNät till vinnare som har klättrat från plats 20 till plats 5 i årets rankning.

 

Mikael Ek medverkar i Cartinas seminarium om digitala strategier för infrastruktur – vad skapar värde?

Den 12 november anordnar företagsrådgivarna Cartina ett seminarium om digitalisering för bolag som äger, driftar och underhåller infrastruktur. Seminariet kommer att fokusera på de frågor som bolagen ställs inför när de startar sin digitaliseringsresa. Därtill kommer det även att erbjuda en inblick från olika branscher med liknande utmaningar, exempelvis värme, el, vatten, avlopp, telekom och fiber. Cartina kommer även att dela med sig av sina erfarenheter kring hur de identifierar och implementerar värdeskapande, hållbara digitala lösningar och tillvägagångssätt för att äga, drifta och underhålla infrastruktur.

Under seminariet kommer en paneldiskussion att äga rum där Mikael Ek, vd på Svenska Stadsnätsföreningen, kommer att medverka. Övriga deltagare är Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten, Linda Ramstedt Marklund, digital transformation manager på Fortum, Magnus Skåninger, grundare och vd på Govad AB, och David Ringmar, vd på Cartina.

För mer information och anmälan, klicka här.

 

Stadsnätsfabriken integreras i Stadsnätsföreningen

På Stadsnätsföreningens årsmöte 2018 beslutades att integrera Stadsnätsfabrikens verksamhet i föreningen och succesivt flytta över Stadsnätsfabrikens tjänster och serviceutbud till föreningens webbplats. Flytten är nu genomförd och Stadsnätsfabrikens webbplats stängdes ned den 1 november 2019.

Det gamla ramavtalet är avslutat och ersatt med det nya Leverantörsavtalet. Information om Leverantörsavtalet och Tjänsteleverantörsavtalet finns under Stadsnätsföreningens verksamhetsområde Nät i världsklass.

För frågor, kontakta Per Lindström.

 

Stadsnätsföreningen och Business Sweden anordnade seminarium om affärsmöjligheter inom fiber, IoT och 5G i Europa

I slutet av oktober arrangerade Stadsnätsföreningen, i samarbete med Business Sweden, ett frukostseminarium för föreningens leverantörs- och konsultmedlemmar.

Under seminariet informerade Business Sweden om trender, investeringar och den digitala utvecklingen som sker runt om i Europa och hur det i sin tur leder till affärsmöjligheter inom fiber, IoT och 5G för svenska företag.
- Vi fokuserade särskilt på Tyskland, Storbritannien, Italien och Finland. Dessa länder har flertalet intressanta projekt på gång där det finns stort behov av kompetens och teknologi där svenska företag är väl positionerade för att kapitalisera på affärsmöjligheterna, säger Maria Dahlberg.

Business Sweden informerade även om aktiviteter som de planerar att hålla under hösten och nästa år i Europa där svenska företag har möjlighet att knyta värdefulla kontakter för att kunna börja göra affärer. I januari arrangerar Stadsnätsföreningen och Business Sweden ett nytt seminarium för de leverantörer och konsulter som har exportambitioner och vill få mer kunskap inom området. Håll utkik efter mer information och inbjudan!

 

Aktuella händelser

För mer inforamtion, klicka här.

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek
Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius
 

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius@ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek@ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: nyhetsbrev@ssnf.org

 

Facebook Twitter LinkedIn Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 135 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

 

Avregistrera dig från detta nyhetsbrev

 

Skickat med Paloma