Nyhetsbrev december

Visa i webbläsare

Ledare

Många stadsnät missar affärer!

I mitt ledarbrev i slutet av 2018 så berättade jag om stoltheten i att stadsnäten fortsatte leverera stora volymer fiberanslutningar medan de nationella aktörerna hade vikit ned sig. En trend som för övrigt har hållit i sig även under 2019, vilket gör att det finns fortfarande stor anledning till en stolthet över stadsnäten. Samtidigt kan jag konstatera att majoriteten av stadsnäten inte synliggör sina fina och nya fiberinfrastrukturer för uthyrning genom att inte presentera möjliga adresser eller accessprodukter i branschens digitala marknadsverktyg CESAR2.

CESAR2 är ett gemensamt system dit alla de som vill hyra fiberaccesser eller kapacitetstjänster av stadsnäten vänder sig. Samtliga operatörer är anslutna, såväl Teracom som Trafikverket. En viktig del av CESAR2 är de framförhandlade branschgemensamma avtal som möjliggör en enklare handel utan en massa pappersexercis. Den andra delen är det digitala stödsystemet i sig som visualiserar kartor, adresser och vilka tillgängliga accessprodukter det finns på dessa. Kort och gott ett världsunikt system som möjliggör en livlig fibermarknad på en öppen och konkurrensutsatt marknad. Lysande på alla sätt och vis om det inte vore för alla de stadsnät som ännu inte matat in sina anslutningspunkter i systemet. I dag är bara 2 av 10 adresser med!

Att å t t i o procent av den möjliga marknaden saknas i CESAR2 innebär att många stadsnät missar de flesta affärerna. En annan aspekt är att fler anslutningspunkter i CESAR2 också främjar konkurrensen på marknaden vilket skulle gynna operatörsmarknaden och i förlängningen också kunderna. 2019 har varit ett år med stora omstruktureringar för flera av stadsnätens viktiga operatörskunder, där en del av förändringen handlar om effektivisering med hjälp av automatisering och AI. Därför blir nu operatörskunderna allt tydligare i sina krav på att stadsnäten automatiserar sin fiberuthyrning. Så låt oss göra 2020 till stadsnätens år för automatisering där varje stadsnätschef tar sitt ledaransvar och för in adresserna i CESAR2!

Några stadsnät har redan varit riktigt duktiga. Vill här lyfta fram att bland de mindre så är Hedemora ett duktigt exempel och bland de riktigt stora så är Göteborg Energis stadsnätsverkesamhet GothNet den lysande stjärnan med hela 114 000 inmatade anslutningspunkter.

Från Stadsnätsföreningen sida så finns vi tillgängliga och hjälper er på olika sätt för att klara av era automatiseringar. Det finns handledningar, snart även korta videokurser, möjlighet till personlig guidning samt kontrakterade införandekonsulter. Tveka inte att höra av er om råd.

Inte nog med det, styrelsen har fattat beslut om att dubblera utvecklingsbudgeten för CESAR2 under 2020 för att vi på bästa sätt ska kunna möta krav och behov av ytterligare systemutveckling.

Avslutningsvis vill jag tacka för ett gemensamt oerhört kul och stimulerande år samt önska er några lugna helgveckor. Passa på att kraftsamla för det stora CESAR2-införandet 2020!

 

Mikael Ek, vd

Twitter
 

Nyheter

Stort intresse för rapport om trådlöst bredband

I början av november publicerade det statliga forskningsinstitutet RISE rapporten ”Infrastrukturval för att nå Sveriges bredbandsmål”, beställd av Svenska Stadsnätsföreningen, med en analys över konsekvenserna med att ersätta den fortsatta fiberutbyggnaden med trådlösa alternativ. Rapporten visar att de trådlösa alternativen som framförts som tänkbara alternativ till fortsatt fiberutbyggnad riskerar att göra det svårare för företag och hushåll på landsbygden att ta del av framtida digitala tjänster.

Rapporten har genererat stort medialt genomslag, både i lokala och nationella tidningar. Svenska Stadsnätsföreningens vd Mikael Ek har bland annat gjort en intervju med nyhetsbyrån TT. I intervjun berättade han bland

annat om Stadsnätsföreningens oro för att ett digitalt B-lag är på väg att skapas när regeringen öppnar för trådlöst bredband på landsbygden.
– Det här riskerar att spä på det digitala utanförskapet, säger han.

Även Marco Forzati, forskare på RISE, som har varit med och tagit fram rapporten intervjuades i tidningen Land Lantbruk. Där berättade han bland annat om att en FWA-lösning i de flesta fall både blir dyrare och mer energikrävande.
– Man kan sammanfatta att den grundläggande principen för trådlösa alternativ som att man antingen kan få kostnadseffektivitet eller så kan man få höga hastigheter, men man kan omöjligt få båda, säger han.

 

Stadsnätsföreningen lyfter vikten av öppenhet i näten i sitt remissvar gällande ny kodex för elektronisk kommunikation

Infrastrukturdepartementet har föreslagit en ny lag som ska ersätta den nuvarande lagen om elektronisk kommunikation. Den nya lagen inkluderar EU:s direktiv om inrättande av en kodex för elektronisk kommunikation och syftar till att enskilda och myndigheter ska få tillgång till säkra och effektiva elektroniska kommunikationer gällande mobiltelefoni, internet, radio och tv, samt deras pris, kvalitet och kapacitet.

I remissvaret ställer Stadsnätsföreningen sig positiv till bland annat förslaget om att företag som uteslutande är verksamma i grossistledet inte ska vara föremål för en alltför omfattande reglering då de i regel saknar incitament att diskriminera sina kunder. Stadsnätsföreningen ställer sig även positiv till förslaget om att ett nät eller en förbindelse som fått statligt stöd eller EU-bidrag kan bli skyldiga att låta andra operatörer få tillträde till nätet, vilket föreningen anser bör gälla oavsett ägarform.

I lagförslaget framkommer det att en verksamhet som drivs i kommunal regi generellt anses vara offentligt finansierad. Stadsnätsföreningen ställer sig emot detta och anser att Infrastrukturdepartementet bör hålla isär offentligt ägande och offentlig finansiering inom ramen för EU-statsstödsregler då en finansiering med offentliga medel inte är detsamma som stödgivning.

 

Robust fiber lanserar uppdaterade anvisningar

Det branschgemensamma konceptet Robust fiber har sedan starten tagit fram anvisningar för anläggning av robusta fibernät. På så sätt har det blivit enklare att bygga robusta fibernät och både entreprenörer och nätägare har en branschgemensam standard att förhålla sig till.

I slutet av november lanserade Robust fiber uppdaterade anvisningar. Bland nyheterna finns bland annat nytillkomna minimikrav kring efteranslutning och installationsarbete vid markskåp. Även rekommendationerna kring fyllnadshöjd har kompletterats med minimikrav.

Nytillkomna ändringar hittar du här.

 

PTS beslut om fiberreglering dröjer

Det är EU-kommissionen som har aviserat att de har invändningar mot Post- och telestyrelsens, PTS, förslag till ny fiberreglering. Enligt ett pressmeddelande från PTS gäller invändningarna framförallt den geografiska marknadsavgränsningen och kommissionen har indikerat att i de delar där Telia har lägre marknadsandelar så ska inte företaget regleras.
 

EU-kommissionens beslut innebär att en expertgrupp kommer att granska såväl PTS som EU-kommissionens underlag. Det innebär att PTS kommer att kunna fatta beslut om ny reglering tidigast om två månader.

Läs hela nyheten här.

 

Stadsnät och leverantörer visade stort intresse för Stadsnätsföreningens roadshow

I slutet av november anordnade Stadsnätsföreningen en roadshow där stadsnätsmedlemmar fick möjlighet att träffa ett flertal av föreningens certifierade avtalsleverantörer.

– Syftet med roadshowen är att stadsnäten ges möjlighet att träffa våra certifierade avtalsleverantörer på hemmaplan för att få information om nya erbjudanden och produkter samt förenkla kontakter och inköp, säger Per Lindström, kommersiell produktchef på Svenska Stadsnätsföreningen.

Roadshowen stannade i Umeå, Örebro, Jönköping och Helsingborg där de certifierade avtalsleverantörerna under en förmiddag fick presentera sina senaste produkter och erbjudanden. Stadsnätsföreningen informerade även om leverantörsavtalet och hur stadsnätsmedlemmarna på ett enkelt sätt kan hantera lagen om offentlig upphandling (LOU) samt nyttja leverantörsavtalet.

Stadsnätsföreningens roadshow är ett återkommande koncept för att främja samarbete mellan stadsnätsmedlemmar och de certifierade avtalsleverantörerna. Vill du veta mer? Kontakta Per Lindström.

Läs mer om roadshowen här.

 

Stadsnät och övriga telekomaktörer deltog i gemensam säkerhetsövning

Post- och telestyrelsen, PTS, har tillsammans med nationella operatörer och stadsnät genomfört Telö 19, en återkommande övning för aktörer inom sektorn elektronisk kommunikation.
– Min upplevelse är att övningen var nyttig både för deltagande stadsnät, operatörer och myndigheter. Vid händelse av kris är samverkan mellan marknadens olika aktörer avgörande och jag ser fram emot att fortsätta dialogen kring hur vi gemensamt kan arbeta för att bli ännu bättre och vassare inom området, säger Johan Odensåker, nätchef på Utsikt Bredband och en av deltagarna vid Telö 19.

Även PTS generaldirektör Dan Sjöblom deltog vid övningen.
– Övningen visar vad vi kan uppnå med samverkan när vi ställs inför en av de svåraste utmaningarna som man kan tänka sig, att hantera en situation då Sverige är under attack, säger Dan Sjöblom i ett pressmeddelande från myndigheten.

Telö 19 ingår i den serie av övningar som PTS genomför vartannat år tillsammans med sektorn elektronisk kommunikation. Deltagande organisationer vid höstens övning var medlemmarna i Nationella Telesamverkansgruppen, NTSG, samt representanter från nationella teleoperatörer, ett antal utvalda stadsnät, en länsstyrelse samt Försvarsmakten. Under våren 2020 kommer PTS tillsammans med Stadsnätsföreningen att anordna en övning kallad TELÖ Stadsnät med inriktning mot stadsnät.

 

Ta chansen att visa upp din verksamhet i nästa nummer av magasinet Stadsnätet!

Vid månadsskiftet februari/mars kommer nästa nummer av Stadsnätsföreningens magasin Stadsnätet ut i postlådorna. Magasinet har en upplaga på ca 3000 exemplar, och bland tidningsmottagarna finns anställda vid stadsnätsorganisationer och tjänstemän hos kommuner, regioner och myndigheter samt representanter från övriga bredbandsbranschen.

Är du intresserad av att visa upp din verksamhet för relevanta mottagare? Kontakta Markus Gustafsson på Crossmedia Communication som sköter tidningens annonsering.

 


Läs mer om annonseringsmöjligheterna på Stadsnätsföreningens hemsida.

 

Patent- och marknadsöverdomstolen friade Gothnet

Nyhet från Telekomnyheterna:

Patent- och marknadsöverdomstolen slog i slutet av november fast att Gothnet inte hade en dominerande ställning på grossistmarknaden. Därmed gick Net at Once, som stämt det kommunala fiberbolaget, åter på pumpen i sina krav på skadestånd efter en upphandling som genomfördes för tio år sedan.

Det innebär att Net at Once nu ska ersätta Gothnet med drygt 1,3 miljoner kr plus ränta i rättegångskostnader. I den förra instansen, Patent- och marknadsdomstolen, dömdes Net at

Once att ersätta Gothnet med 5,8 miljoner kr plus ränta.

Hela domen finns att ladda hem här.

 

Övik Energi och KomTek bjöd in till Hackathon

I slutet av november var Övik Energi och KomTek, teknikskola för blivande tekniker, kemister, innovatörer och entreprenörer, värdar till ett Hackathon i Örnsköldsvik. Totalt deltog 18 ungdomar som delades in i sex lag med en mentor vardera. Uppgiften var att komma på en idé alternativt skapa en produkt eller tjänst som kan göra skillnad från ett medborgarperspektiv och hållbarhetsperspektiv med fokus på ekonomi, livskvalité och miljö.

Under tävlingen fick deltagarna tillgång till en ny plattform från Övik Energi som kunde kopplas ihop med olika sensorer. Deltagarnas idéer alternativt produkter eller tjänster skulle sedan presenteras rent tekniskt via den utrustning deltagarna hade blivit tilldelade och även visa hur det skulle fungera i praktiken.

 

Årskonferensen i Linköping den 17–19 mars

Planeringen för 2020 års årskonferens i Linköping den 17–19 mars är i full gång. Du har väl inte glömt att boka in datumen i din kalender? Alla är välkomna att delta!

Anmälan och mer information kommer inom kort via utskick och på Stadsnätsföreningens hemsida.

Hoppas vi ses i Linköping!

 
 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek
Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius
 

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: nyhetsbrev@ssnf.org

 

Följ Svenska Stadsnätsföreningen på våra sociala kanaler för att ta del av de senaste nyheterna:

Facebook Twitter LinkedIn Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 135 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

 

Avregistrera dig från detta nyhetsbrev

 

Skickat med Paloma