Visa i webbläsare

Ledare

Taktiskt felsteg av Jordbruksverket att välja bort bredbandsstöd

Jordbruksverket verkar inte ha riktigt koll på sina räkenskaper utan man har betalt ut för mycket i olika miljöstöd. Därför väljer nu myndigheten att strypa stöden till det så kallade landsbygdsprogrammet med 500 miljoner kronor i år, varav 200 miljoner kronor dras från stödet till bredbandsutbyggnaden.

Jordbruksverket motiverar sitt beslut med att det redan beslutats om stöd på dryga 4 miljarder och att det är mer viktigt att pengar betalas ut till det som stödjer Sveriges miljömål och livsmedelsstrategi. Enligt myndigheten handlar det om ersättning till lantbrukare för miljötjänster som ger en ökad biologisk mångfald och öppna landskap. De lyfter också fram att dessa stödområden är viktiga för lantbrukarnas lönsamhet.

Jordbruksverket motiverar sitt beslut med att det bara handlar om 5 procent av de totala stöden och att det kommer nya medel redan nästa år. Det de glömmer skriva är att bredbandstödet på 4 miljarder är sammanräknat från flera år och att det tillförs ett sammanlagt jordbruksstöd från EU på över 12 miljarder per år och av det är 1 miljard till bredband, så i realiteten är minskningen 20 procent av stödet i år.

Jordbruksverket kan tyckas vara okunnig om behovet av mer bredband till fler för att möta digitaliseringen. Men det är de inte, de försöker bara vara taktiska i en situation där de klantat sig.

Min reflektion är att Jordbruksverket gjort en analys och valt en tydlig taktik i hur de ska hantera skadan med minsta möjliga politiska motstånd. Att värna om miljön är alltid populärt och att lyfta fram behovet av att säkra lantbrukarnas lönsamhet är en framgångsfaktor. De gissade säkert att flera partier skulle bli minst ledsna över de motiven. Att kapa bredbandsstöden kanske ansågs som lättare eftersom det inte finns ett starkt engagemang inom regeringen för bredbandsfrågan.

Men Jordbruksverkets beslut har väckt mycket ilska och frustration från olika håll. Centern har tagit frågan på allvar och har ställt ansvarig landsbygdsminister Jennie Nilsson mot väggen, som nu skyndsamt lovar en översyn av fortsatta stödmedel.

Mikael Ek, vd
 

Twitter LinkedIn
 

Nyheter

Pengar tas från bredbandsstöd till slåtterängar

Jordbruksverket, som ansvarar för det bredbandsstöd som finns inom ramen för det så kallade landsbygdsprogrammet, har beslutat sig för att stoppa utbetalningar till flera stödområden. Beslutet sker på grund av trycket på stödmedel inom andra områden, exempelvis stödet till slåtterängar, blivit större än väntat.

För den svenska bredbandssektorn innebär beslutet att cirka 200 miljoner kronor som skulle ha gått till bredbandsprojekt i stället stoppas.

Klicka här för att läsa Jordbruksverkets pressmeddelande om beslutet.

 

Stadsnätsföreningens första digitala årsmöte genomfört – ny styrelse vald

Den 28 april genomförde Stadsnätsföreningen sitt första digitala årsmöte. Föreningen tillsammans med styrelsen är nöjda över hur mötet genomfördes och vill tacka samtliga deltagare för visat engagemang och intresse.

Under mötet valdes Thord Swedenhammar, Stokab, in som suppleant. Ulf Linderoth, Malmö kommun, som tidigare var suppleant valdes in som ledamot och tog därmed över efter Staffan Ingvarsson, Stockholm Business Region, som lämnar styrelsen.
 

Svenska Stadsnätsföreningens styrelse
 

Ordförande
Jörgen Svärdh, Utsikt Bredband

Vice ordförande
Mats Berggren, Umeå Energi (omval 2 år)

Ordinarie ledamöter
Elin Bertilsson, Karlstads El- och Stadsnät
Ulf Linderoth, Malmö kommun (nyval 2 år, tidigare suppleant)
Maria Olsson, Övik Energi
Tomas Sundström, IT Norrbotten
Sofia Söder, GothNet (omval 2 år)

Suppleanter
Annette Grönberg, Hedemora Energi
Bo Lindberg, Öresundskraft
Thord Swedenhammar, Stokab (nyval 2 år)
Göran Sörell, ServaNet

 

Hallå där Rasmus Rahm, nyanställd teknisk projektledare på Svenska Stadsnätsföreningen 

Din tjänst är ny på Stadsnätsföreningen. Vad kommer den att innefatta?
– I min roll som teknisk projektledare kommer jag främst att jobba med CESAR2 och delta i arbetet med att förvalta, utveckla och utvärdera våra produkter och tjänster. Jag kommer även att agera som support till föreningens medlemmar där jag för tillfället fokuserar på att hjälpa stadsnäten med import i CESAR2.

Har du några tidigare erfarenheter från telekombranschen?

– Direkt efter gymnasiet 2007 började jag att jobba inom telekom- och fiberbranschen. Sedan dess har jag varit på olika företag som bland annat fibertekniker, projektör och projektledare där jag främst har varit involverad i fiberutbyggnad. I och med det har jag fått en bred kompetens inom fiber och en god kännedom om branschen.

Vad var det som lockade med jobbet?
– Det som lockade mest var att det kändes som ett viktigt arbete med varierande arbetsuppgifter som handlar om att utveckla och stärka telekombranschen. Rollen kändes passande för min nuvarande kompetens, men även utmanande med möjlighet till kompetensutveckling vilket är något som jag ser fram emot mycket.

Vad tror du att du kommer kunna bidra med till föreningens arbete?
– Jag tror att mina tidigare erfarenheter kan bidra positivt till föreningens arbete då jag har flera års erfarenhet av arbete ute på fältet. I och med det tror att jag kommer kunna bidra med nya perspektiv när det kommer till att utveckla tjänster och produkter. Sedan tror jag att min längtan efter att lära mig nya saker kan vara bra när det kommer till att ta sig an nya utmaningar.

 

Stabila nät i ostabila tider

Post- och telestyrelsen, PTS, håller fortsatt koll på i vilken utsträckning branschen påverkas av rådande pandemiläge. Sedan mitten av februari har de en krisstab i gång som bland annat sammanställer lägesbild för myndighetens verksamhet och dess ansvarsområden.

För tillfället bedömer PTS att påverkan är fortsatt låg inom sektorn för elektronisk kommunikation på kort sikt. På längre sikt bedömer myndigheten att situationen kan komma att påverka nätutbyggnaden negativt då operatörerna i nuläget prioriterar drift, både vad gäller material och personal, över utbyggnad. Det är PTS uppfattning att operatörer vidtar åtgärder både på kort och längre sikt för att kunna hantera situationen.

PTS bedömer att Sveriges bredbandskapacitet överlag är mycket god med goda förutsättningar för arbete och studera på distans. Angående kapaciteten i mobilnäten har PTS efterfrågat information från svenska mobiloperatörer för att kunna bedöma om åtgärder behöver vidtas eftersom mobilnäten för elektroniska kommunikationstjänster riskerar att utsättas för ökad belastning nu när allt fler arbetar och studerar på distans.

PTS meddelar även att operatörerna är skyldiga enligt att vidta lämpliga åtgärder, både tekniska och organisatoriska, för att försäkra att verksamheten uppfyller rimliga krav på driftsäkerhet. I bedömningen av vad som är rimligt ska operatörerna väga tillgänglig teknik och kostnader mot risken för störning och avbrott.

För att ta del av PTS information kopplat till coronaviruset, klicka här.

 

Stadsnätsföreningen fortsätter sitt arbete med att stötta medlemmarna till följd av rådande samhällssituation

Stadsnätsföreningen fortsätter arbetet med att ge dess medlemmar rådgivning och handgripligt stöd till följd av coronapandemin. Föreningen fortsätter även att rapportera till berörda myndigheter, med Post- och telestyrelsen i spetsen, för att ta tillvara på stadsnätens intressen i rådande situation.

Föreningen har sedan mars månad genomfört ett antal webbinarium där syftet är att utbilda medlemmarna i kontinuitetsplanering. Dessa webbinarium som basers på anvisningar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har fått stor uppmärksamhet där cirka 100 medlemmar har deltagit totalt. Om man ännu inte har deltagit vid något av dessa webbinarium, hör av er till webbinarium(at)ssnf.org vid intresse av att delta på ett utbildningstillfälle.

För att försäkra sig om stadsnäten har fortsatt god kapacitet och beredskap har Stadsnätsföreningen ringt runt till stadsnätsmedlemmar för att få en aktuell lägesbild över den situation som stadsnäten befinner sig i. Den generella bilden är att stadsnäten i nuläget har god kapacitet i näten och arbetar med sin kontinuitetsplanering. Om det skulle vara så att medlemmar är i behov av särskild rådgivning eller handbegripligt stöd har föreningen även inrättat en funktionsbrevlåda där medlemmar är välkomna att höra av sig.

Stadsnätsföreningen vill även påminna om att föreningen har tagit fram en avtalsmall vid samverkan kring lån av teknisk utrustning eftersom utrustning i nuläget kan vara en bristvara. För att få tillgång till avtalsmallen, kontakta Jimmy Persson, utveckling- och säkerhetsansvarig på Svenska Stadsnätsföreningen.

Stadsnätsföreningen samlar även viktig information med anledning av rådande situation på föreningens webbplats. Klicka här för att ta del av informationen.

 

Nu är vägledningen för optisk förstärkning med högeffektlaser i fiberoptiska accessnät ute på remiss

I början av året påbörjade Stadsnätsföreningen tillsammans med några aktörer arbetet med en vägledning för optisk förstärkning med högeffektlaser i fiberoptiska accessnät. Vägledningen syftar till att stötta aktörer i att hantera konsekvenserna av att införa optisk förstärkning med högeffektlaser i fiberoptiska nät.

– Användning av optiska förstärkare innebär högre risker för personal och utrustning. Därför finns det ett behov av en vägledning som kan fastställa vissa minimikrav för att hjälpa de aktörer som kommer att tillämpa optiska förstärkare att användningen är säker. Det finns även en del ansvarsfrågor att reda ut, till exempel om en aktör hyr fiber och installerar en förstärkare, vilket vägledningen också tar hänsyn till, säger Daniel Persson, praktikant på Svenska Stadsnätsföreningen, som har varit involverad i framtagandet av vägledningen.

Nu är vägledningen ute på remiss. Om ni är intresserade av att lämna ett remissvar, hör av er till Jimmy Persson, utveckling- och säkerhetschef på Svenska Stadsnätsföreningen.

 

PTS inhämtar synpunkter om ändringar av skyldigheter på marknaden för lokalt tillträde

PTS samråder med branschen om ändringar av skyldigheter på marknaden för lokalt tillträde (marknad 3a). Myndigheten föreslår bland annat att skyldigheterna om att tillhandahålla tillträde till kanalisation och virtuellt tillträde till kopparnät upphävs. Därtill anser PTS att det finns skäl att uppdatera priserna för tillträde till kopparnätet enligt gällande kalkylmodell.

De förändringar som PTS vill införa för det kopparbaserade nätet är följande:

Skyldigheterna om tillträde till kanalisation och virtuellt tillträde till kopparnät upphävs.
Skyldigheten om samlokalisering ändras, vilket innebär att skyldigheten att tillhandahålla samlokalisering vid kanalisationstillträde upphävs.
Skyldigheten om nyckeltal ändras.
Ny prisbilaga med uppdaterade priser för tillträde till koppar antas.

 

Bakgrunden till detta är att PTS i november 2019 meddelade sina tre utkast till beslut av bredbandsmarkanden till EU-kommissionen. I februari 2020 beslutade dock EU-kommissionen att PTS inte får fatta något beslut för fibermarknaden, utan PTS måste analysera den geografiska lokala marknaden ytterligare.

PTS kommer att avvakta med att fatta beslut kring kopparmarknaden. Nuvarande reglering är från 2015 och därför anser myndigheten att vissa skyldigheter behöver ändras. Den som vill lämna synpunkter kan göra detta till PTS genom att mejla till smp(at)pts.se senast den 4 maj.

För mer information, klicka här.

 

Fiberutbyggnaden i Europa ökade snabbare under 2019 – Sverige intar tredje plats

I slutet av april lanserade branschorganisationen FTTH Council Europe, som arbetar för spridning av fiber-till-hemmet (fiber-to-the-home), sin årliga rankning över fiberutbyggnaden inom Europa. Siffrorna visar att den totala fiberutbyggnaden bland Europas länder har ökat snabbare i jämförelse med föregående år.

Det totala antalet av hushåll som har fiber dragen fram till tomtgränsen, så kallat homes passed, och hushåll som har tillgång till en fiberuppkoppling inom Europa* uppgick nästan till 172 miljoner under 2019**. Föregående år låg siffran på 160 miljoner. Detta innebär att nästan 50 procent av hushållen nu har tillgång till en fiberuppkoppling eller homes passed, vilket FTTH menar är en tydligt uppåtgående trend från september 2015 när täckningen var 39,8 procent.

I rankingen av hushåll med tillgång till homes passed och hushåll med tillgång till fiberuppkoppling ligger Island i topp följt av Vitryssland. Sverige lyckas återta tredjeplatsen från Spanien som i sin tur hamnar på fjärde plats.

Ta del av pressmeddelandet från FTTH här.
___________________________________

*Europa inkluderar Andorra, Österrike, Vitryssland, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Irland, Israel, Italien, Kazakstan, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Makedonien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Turkiet, Ukraina och Storbritannien.

**Mätperiod: september 2018 till september 2019.

 

Jönköping Energi erbjuder fritt internet för att underlätta studier och arbete på distans

Fram till den sista maj erbjuder Jönköping Energi fritt internet med en hastighet på 5 megabit per sekund för att underlätta vid arbete och studier på distans. Erbjudandet gäller för alla kunder i Jönköpings stadsnät Wetternet, som ännu inte har aktiverat sin uppkoppling.

– Vi vill underlätta nu när många, framförallt studenter och skolungdomar, behöver undervisning på distans. Genom att erbjuda fritt internet kan de som till exempel använder mobiluppkoppling spara på sin surf, säger Lennart Jarl, produktchef på Jönköping Energi, i ett pressmeddelande.

För att kunna erbjuda fritt internet har Jönköping Energi upphandlat tjänster i deras nät av tjänsteleverantörerna. I dagsläget nyttjar ungefär 500 hushåll erbjudandet.

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek

Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius(at)ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek(at)ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: nyhetsbrev(at)ssnf.org

Facebook Twitter LinkedIn Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 135 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

Avregistrera dig från detta nyhetsbrev

 
Do not click this link

Skickat med Paloma