Visa i webbläsare

Ledare

Sverige har just nu en stor fördel tack vare alla våra lokala fibernät!

Det är en mycket märklig tid för oss alla, det är nog få som ens i sin vildaste fantasi hade kunnat förutspå en sådan total nedstängning av det vardagliga livet i hela världen. Tyvärr verkar det som om det kommer att fortsätta så ett bra tag till.

Ett robust och snabbt bredband har aldrig varit viktigare än nu. En stor andel av vår befolkning sitter hemma och jobbar eller studerar på distans. De olyckliga som är permitterade använder säkerligen nätet för sociala kontakter eller streamar filmer.

Därför känns det bra att vi i Sverige har kommit så långt med fiberutbyggnaden som gör att de allra flesta kan tillbringa sin tid på nätet utan att det blir trångt. På många andra håll i Europa har flera innehållsleverantörer varit tvungna att sänka kvalitén för att näten ska räcka till.

Det gör mig stolt över att stadsnäten drivit på fiberutbyggnaden i Sverige, utan dem hade vi haft en bristande bredbandsinfrastruktur. Tyvärr är det fortfarande 20 procent av hushållen som saknar ett snabbt bredband och har det betydligt svårare i nuvarande situation. Just nu har regeringen fullt upp men i förlängningen måste de säkra upp att alla kan delta i det digitala samhället, en nödvändighet för alla och envar.

I efterhand kommer sannolikt en av få positiva effekter av covid-19 vara att digitaliseringen tog ett enormt språng framåt. Det vi i branschen i flera år pratat om ska hända, hände på någon månad. Motstånd och ointresse har förvandlats till konstruktivitet och engagemang.

En av föreningens stora uppgifter i dessa tider är att stödja medlemmar i bland annat säkerställandet av kontinuitetsplaner och en fortsatt driftssäkerhet. Vårt fokus är riktat mot de mindre stadsnäten såväl som tjänsteleverantörerna och med många av dem har vi en direkt dialog. Likaså genomför vi ett flertal webbaserade utbildningar. En annan roll vi har är att samordna medlemmarnas löpnade omfattande inrapportering till olika myndigheter.

Jag känner en stor trygghet över hur våra medlemmar arbetar för att säkerställa ett fungerande bredband till alla kunder.

Med önskan om en annorlunda men trevlig påsk!

Mikael Ek, vd
 

Twitter LinkedIn
 

Nyheter

Kommunala bredbandsaktörer kan ansluta 150 000 fler hushåll och företag med hjälp av regeländring

Takten i bredbandsutbyggnaden avtar kraftigt och nästintill halverades 2019 jämfört med fem år tidigare, enligt färsk statistik från Post- och telestyrelsen. En inventering bland de kommunala bredbandsaktörerna, stadsnäten, visar dock att över 150 000 fler hushåll och företag skulle kunna anslutas med en ändring i nuvarande lagstiftning.

– Den situation som vi nu befinner oss i, där både arbete och utbildning ska ske på distans, visar på behovet av robust och snabbt bredband. De kommunala bredbandsaktörerna skulle kunna bidra i större utsträckning än i dag om de fick ansluta hushåll även i andra kommuner, säger Mikael Ek, vd på Svenska Stadsnätsföreningen.

Även Post- och telestyrelsen har analyserat effekterna av ett undantag från den så kallade lokaliseringsprincipen. Myndigheten har i sin bedömning, som presenterades nyligen, utgått från hushåll i nära anslutning till befintliga stadsnät men

landar trots sin snäva tolkning i att tusentals nya hushåll skulle kunna anslutas med en regelförändring.

 

PTS senaste mobiltäcknings- och bredbandskartläggning visar att 20 procent av svenskarna fortfarande saknar tillgång till bredband

Post- och telestyrelsen, PTS, lanserade under förra veckan sin årliga mobiltäcknings- och bredbandskartläggning som visar att tillgången till fiber har ökat i 285 av landets 290 kommuner under 2019. I hela landet har nu drygt 80 procent av hushållen tillgång till bredband. Det är en ökning med drygt 3 procentenheter jämfört med 2018, vilket innebär att utbyggnadstakten går allt långsammare. Fram till 2017 var utbyggnadstakten i genomsnitt 6 procentenheter per år.

– Den situation som samhället nu befinner sig i har tydliggjort hushållens behov av bredband. Just därför är det oroväckande att utbyggnadstakten avtar. För de 20 procent av hushållen som fortfarande saknar en anslutning blir det svårt att jobba eller delta i skolarbeten på distans. Nu måste regeringen snabbt röja de hinder som hämmar den fortsatta bredbandsutbyggnaden, säger Mikael Ek, vd på Svenska Stadsnätsföreningen.

Tillgången till fiberbredband är högst i Sundbyberg, följt av Solna och Stockholm. Lägst är tillgången i Högsby, följt av Torsås och Vansbro.

Läs PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2019 här.

 

Lägesbild över telekomsektorn med anledning av coronaviruset

Post- och telestyrelsen, PTS, ansvarar för att bevaka och hantera händelser inom sektorn för elektronisk kommunikation med anledning av smittspridningen av coronaviruset. I det arbetet har de löpande kontakt med sektorns aktörer, där Stadsnätsföreningen representerar stadsnätens intressen, för att tillhandahålla en uppdaterad lägesbild.

I nuläget bedömer PTS att påverkan på sektorn för elektronisk kommunikation är låg på kort sikt. På lång sikt är bedömningen att rådande situation kan komma att påverka nätutbyggnaden negativt eftersom operatörerna i nuläget prioriterar drift framför utbyggnad av nät. Därtill bedömer myndigheten att Sveriges bredbandskapacitet överlag är mycket god och tillhandahåller goda förutsättningar för distansarbete.

För mer information från PTS med anledning av coronaviruset, klicka här.

 

Stadsnätsföreningens arbete till följd av rådande samhällssituation

Stadsnätsföreningen har till följd av spridningen av coronavirussjukdomen covid-19 fullt fokus på att ge dess medlemmar rådgivning och handbegripligt stöd i det dagliga arbetet för att möjliggöra bästa möjliga hantering av deras samhällskritiska funktion. Föreningen rapporterar även till berörda myndigheter med Post- och telestyrelsen i spetsen för att ta tillvara på stadsnätens intressen i rådande situation.

För att ge medlemmarna det stöd de behöver har Stadsnätsföreningen bland annat tillsatt utbildningar i kontinuitetsplanering via webbinarium som främst riktar sig mot stadsnät. I nuläget arbetar även föreningen med att ta fram en mer komplett mall kring planeringsstöd och kontinuitetsplan för driftövervakning, fältservice och support. Mallen syftar till att stötta de tjänsteleverantörer, operatörer och nätägare som inte har eller vill komplettera sin reservplan för tjänsteleveranser till konsumenter och samhället.

Eftersom utrustning kan vara en bristvara på grund av minskade leveranser har föreningen även tagit fram en avtalsmall vid samverkan kring lån av teknisk utrustning. För frågor kring avtalsmallen, kontakta Jimmy Persson, utveckling- och säkerhetsansvarig på Svenska Stadsnätsföreningen.

Stadsnätsföreningen samlar även viktig information med anledning av rådande situation på föreningens webbplats. Klicka här för att ta del av informationen.

 

Stadsnätsföreningens årskonferens flyttas fram till den 21-23 september

Till följd av regeringsbeslutet om att förbjuda större folksamlingar över 500 personer för att begränsa smittspridningen av coronavirussjukdomen covid-19 ställdes Stadsnätsföreningens årskonferens in. Föreningens styrelse har nu enhälligt beslutat om att årskonferensen kommer att flyttas fram till den 21–23 september där Linköping som tidigare planerat kommer att stå som värd.

Stadsnätsföreningens förhoppning är därmed att samtliga deltagare ser fram emot årskonferens till hösten i stället som bland annat kommer att bjuda på intressanta seminarium och möjlighet till givande möten med branschkollegor.

Mer information finns på föreningens hemsida.

 

Stadsnätsföreningens årsmöte genomförs digitalt den 28 april

Stadsnätsföreningen bjuder i år in sina medlemmar till ett digitalt årsmöte till följd av rådande samhällssituation. Årsmötet kommer att hållas den 28 april vilket innebär att mötet kommer att genomföras enligt föreningens stadgar. Under mötet kommer både röstning och upptagning av röstlängd att genomföras på ett korrekt sätt.

Kallelse med instruktioner har skickats ut till föreningens medlemmar.

 

PTS uppmanar samtliga att dela med sig av information inför utlysning av bredbandsstöd

Under förra veckan bjöd Post- och telestyrelsen, PTS, in till ett offentligt samråd angående utbyggnad av NGA-nät till byggnader som PTS i dagsläget bedömer är berättigade till bredbandsstöd enligt myndighetens publicerade förteckningar. Om nätbyggare upptäcker att byggnader som de planerar att ansluta är inkluderade i

förteckningarna ska detta meddelas omgående till PTS.

PTS uppmanar nu samtliga att dela med sig av information som kan vara av värde angående utbyggnad NGA-nät till byggnader då det ökar tillförlitligheten i att fördelningen av stödet sker på ett korrekt sätt. Efter genomfört samråd, som pågår fram till den 30 april, kommer PTS att granska och bearbeta den inskickade informationen.

Utlysningen med den slutgiltiga förteckningen av byggnader som skulle kunna ingå i utbyggnadsprojekt med möjlighet till bredbandsstöd kommer att lanseras den 8 juni 2020. Sista dagen för att ansöka om stöd för ett utbyggnadsprojekt är satt till den 6 september 2020.

Information angående utbyggnad av NGA-nät till byggnader skickas till bredbandsstod(at)pts.se.

För mer information, klicka här.

 

PTS: Viktigt att använda Ledningskollen vid grävarbeten

Post- och telestyrelsen, PTS, har informerat om att det nu är viktigare än någonsin tidigare att använda sig av webbtjänsten Ledningskollen vid grävarbeten när allt fler arbetar och studerar hemifrån. Ledningskollen är gratis att använda och syftar till att minska antalet avgrävningar och därmed stärka samhällets robusthet.

För mer information, klicka här.

 

De uppgraderar näten för att öka kapaciteten

Medan många verksamheter stängs ner på grund av coronavirussjukdomen covid-19 arbetar stadsnäten på för fullt för att säkerställa en stabil uppkoppling i en tid när allt fler arbetar och studerar hemifrån. Med anledning av den rådande situationen planerar stadsnäten i Arvika, Forshaga, Hammarö, Karlstad, Kil, Munkfors, Vansbro och Åmål att uppgradera näten de kommande veckorna framöver.

– Vi ansvarar för två väldigt samhällskritiska infrastrukturer, där stadsnätet är en av dem. Vår ambition är att hålla vår verksamhet igång som vanligt så länge och i så stor utsträckning som möjligt. När nu våra kunder tvingas studera eller arbete hemifrån är det viktigare än någonsin att vi håller våra nät så pålitligt som det bara går, säger Elin Bertilsson, stadsnätschef på Karlstads El- och Stadsnät, i ett pressmeddelande.

För mer information, klicka här.

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek

Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius(at)ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek(at)ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: nyhetsbrev(at)ssnf.org

Facebook Twitter LinkedIn Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 135 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

Avregistrera dig från detta nyhetsbrev

 
Do not click this link

Skickat med Paloma