Visa i webbläsare

Ledare

Avgörande fråga för Sveriges digitala framtid

Efter att i många år drivit frågan om att undanta stadsnäten från den så kallade lokaliseringsprincipen så har vi äntligen kommit till läget att Post- och telestyrelsen, PTS, på uppdrag av regeringen utreder frågan. Att regeringen agerar kan ses i skenet av hur de nationella aktörerna backar från löften och utbyggnadsplaner där de hänvisar till dålig lönsamhet. En annan viktig anledning är Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, som prioriterat frågan och i november förra året gjorde en hemställan till regeringen inklusive en komplett formulering om hur lagtexten kan utformas, efter samråd med Stadsnätsföreningen.

Olika rapporter från OECD, PTS och andra organ berättar om den unikt positiva situation den svenska bredbandsmarknaden befinner sig i med en väl utbyggd infrastruktur och ett öppet internet som hjälper alla leverantörer erbjuda sina tjänster, som i sin tur skapar en valfrihet och konkurrens för konsumenter. Inte nog med det, kunderna erbjuds bland de lägsta priserna i världen samtidigt som telekombranschen visar en sund lönsamhet. Trots allt detta så finns det företrädare inom olika myndigheter, bland politiker och på näringslivsnivå som anser att kommunala stadsnät inte är bra för marknaden.

Jag säger tvärtom, tack vare de kommunala stadsnäten så har vi en bra marknad i Sverige jämfört med övriga Europa, där olika tele- och kabel-tv-monopolister dominerar. Notera också att detta är inte bara en marknadsfråga utan det är i lika stor del en fråga om en kritisk infrastruktur för att möta samhällets digitalisering.

Vårt moderna samhälle står inför svåra utmaningar där välfärdsapparaten digitaliseras och vi måste utveckla fibernäten till att bli resilienta med hög driftsäkerhet och god förmåga att möta olika typer av angrepp. Det mesta sker inom ramen för lokalsamhället där vi bor, studerar, arbetar eller vårdas.

Därför behöver kommunerna fler verktyg för att kunna möta utvecklingen. Ett av dessa verktyg är ett undantag från lokaliseringsprincipen för stadsnäten. Med ett sådant skapar vi goda förutsättningar för fler kommuner ska lyckas i sin digitalisering men också att fler hushåll och företag i ytterområden får sin eftertraktade fiberanslutning.

Alla stadsnätsvänner, jag uppmanar er att göra era röster hörda! Hjälp oss att beskriva för myndigheter, politiker och organisationer om betydelsen av ett undantag från lokaliseringsprincipen så att det nu äntligen kan hända.

Mikael Ek, vd
 

Twitter LinkedIn
 

Nyheter

Ny vägledning ska säkerställa robust och säker IoT

Den 1 mars lanserades vägledningen för robust och säker IoT som syftar till att höja säkerhetsnivån kring IoT genom fastställda minimikrav som baseras på Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrås, ENISA, säkerhetskategorier och hot för IoT-lösningar. Vägledningen riktar sig till de aktörer som i olika roller utvecklar, levererar, tillhandahåller, underhåller och driftar utrustningar, tjänster och system för IoT-tillämpningar samt till aktörer som bedriver utbildning inom IoT-området och ansvarar för upphandling och kravställning på tjänster och utrustning.

– Då samhällets beroende av tjänster baserade på lösningar, utrustningar och system för IoT ökar i en allt snabbare takt måste vi se till att dessa tjänster, och den infrastruktur som de kopplas upp till, är robust och säker. Det gäller även vid tillverkning av utrustning och leveranskedjan till slutanvändaren, säger Jimmy Persson, utveckling- och säkerhetschef på Svenska Stadsnätsföreningen.

Vägledningar för säker IoT är i dagsläget en bristvara. Företag går oftast efter egna strukturer vilket kan vara svårt då den information som finns tillgänglig oftast är otydlig och på en abstrakt nivå. Därför syftar den nya vägledningen till att tydliggöra detta genom konkreta krav, analyser och rutiner genom en gemensam och frivillig standard.

– Inom IoT-området i dag prioriteras oftast konstadseffektivitet framför säkerhet vilket kan få oerhörda konsekvenser vid exempelvis hackerattacker. Säkerhet ska inte vara något som hanteras i efterhand utan det ska vara genomtänkt redan från start och inkluderas som en självklar del i själva tillverkningsprocessen, säger Jimmy Persson.

Vägledningen har utarbetats av Svenska Stadsnätsföreningen i samarbete med Digital Nordix, EkoT Konsult, IoT Open, RAD Data Communications, Rejlers Sverige, STF Ingenjörsutbildning, Umeå Energi, Utsikt Bredband och Vinnergi.

För att ta del av vägledningen för robust och säker IoT, klicka här.

 

Många intressanta programpunkter under årets konferens

Den 17 mars går årets upplaga av Stadsnätsföreningen årskonferens av stapeln med ett variationsrikt program fyllt av intressanta talarpunkter.

– Med mina elva år på Stadsnätsföreningen så kan jag säga att vi med årets konferens bjuder på det starkaste programmet hittills. Framförallt representeras branschens olika områden väl med en bra mix av bland annat säkerhet, IoT, innovation, samverkan och hållbarhet, säger Mikael Ek, vd på Svenska Stadsnätsföreningen.

Hur påverkar utbrottet av coronaviruset Covid-19 konferensen?

– Vi följer myndigheternas rekommendationer och är lyhörda för den oro som kan finnas. Vi arbetar också med flertal bakomliggande faktorer som till exempel säkerställa att personal på konferensanläggningen följer rekommendationer och inför konferensen kommer alla deltagare få detaljerade instruktioner om vad som gäller, det kan till exempel handla om en policy för ingen handskakning. Vår målbild är att årskonferensen genomförs och deltagarna ska känna sig trygga, säger Mikael Ek.

Under konferensens första dag kommer Maria Sörman, chef över enheten för bredbandsstöd på Post- och telestyrelsen, att prata om regeringsuppdraget att ta fram en ny modell för bredandsstöd som allt ska genomföras under 2020. Hur har förslaget mottagits och vad är det som kommer att hända under året? På konferensen andra dag kommer Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, att berätta om Telias roll i fiberutbyggnaden och 5G samt hur de ser på sitt samarbete med stadsnäten. Under konferensens sista dag kommer Johanna Tömmervik, innovationstalare och inspiratör, att dela med sig av konkreta verktyg för hur din organisation kan leda den digitala transformationen för att möta framtida utmaningar.

Stadsnätsföreningens årskonferens pågår mellan den 17–19 mars i Linköping. Läs mer om konferensen och anmäl dig här.

 

Coronavirusets påverkan på telekomsektorn

Coronaviruset, eller Covid-19 som viruset heter formellt, påverkar även telekomsektorn. Många globala bolag har medarbetare som reser mellan Sverige och Kina, men även stängda fabriker och en ansträngd situation för transporter från Kina påverkar många bolag då en stor del av tillverkningen sker i Kina. Till följd av Covid-19 har bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Post- och telestyrelsen, PTS, blivit tilldelade olika uppdrag som berör aktörer inom telekomsektorn.

Vilka uppgifter har MSB och PTS blivit tilldelade till följd av Covid-19?
MSB har fått i uppgift att ur ett nationellt perspektiv ta fram en lägesbild över läget för Covid-19 och dess effekter på Sverige och samhället medan PTS har till uppgift att sammanställa sektorn för elektronisk kommunikations nuläge, säger Jimmy Persson, utveckling- och säkerhetschef på Stadsnätsföreningen.

Gör Svenska Stadsnätsföreningen några insatser?
Ja, PTS skickar kontinuerligt ut frågor till medlemmar i den Nationella telesamverkansgruppen, NTSG, där Stadsnätsföreningen representerar stadsnäten i Sverige. I det uppdraget har vi bland annat svarat på dessa frågor med hjälp av ett antal stadsnät, men eftersom läget kring viruset och risken för en pandemi nu har eskalerat så har frågornas karaktär ändrats vilket kräver att ett större antal stadsnät involveras. Därför har vi även skickat ut en enkät till samtliga av föreningens stadsnätsmedlemmar, säger Jimmy Persson.

 

PTS skärper regler om driftsäkerhet

Den 1 mars införde Post- och telestyrelsen, PTS, nya säkerhetskrav för operatörer inför upphandling. De nya reglerna är avsedda att inkludera några av de risker som aktualiseras i takt med att allt fler tjänster och samhällsfunktioner förlitar sig på fungerande elektroniska kommunikationsnät och tjänster. I och med den kommande utbyggnaden av 5G-näten beräknas beroendet av fungerande nät och tjänster att öka ytterligare.

Sedan tidigare omfattar reglerna bland annat att operatörer ska analysera och hantera risker kopplade till utrustningen. De uppdaterade reglerna innebär att operatörer även ska beakta säkerhetsrisker inför upphandling och innefattar främst att ytterligare hot och tidpunkter ska analyseras i riskanalys, ökade dokumentationskrav och förtydligande av åtkomst samt behörighet.

Läs mer om de nya reglerna här.

 

PTS beslut om fiberreglering godkänns inte av EU-kommissionen

I början av februari meddelade EU-kommissionen beslutet om att Post- och telestyrelsen, PTS, inte får fullfölja den reglering som myndigheten har föreslagit för fibermarknaden. Det var i november som Post- och telestyrelsen, PTS, lämnade in sitt förslag för ny reglering till EU-kommissionen för att samråda förslaget till beslut. Kommissionen meddelade i december deras anmärkningar som bland annat berörde den geografiska marknaden där de anser att PTS borde analysera mot kommunal nivå. Berec, EU-organet som består av de nationella regleringsmyndigheterna inom EU, konstaterade sedan i januari att det delvis delade kommissionens uppfattning.

Beslutet från kommissionen innebär att PTS kommer att återuppta marknadsanalysen av fibermarknaden och beakta synpunkterna från EU-kommissionen. Därmed dröjer ett nytt beslut om reglering.

Läs mer om beslutet här.

 

Stadsatsnätsföreningen tar fram vägledning för optisk förstärkning med högeffektlaser

Under förra veckan började Daniel Persson, fiberteknikerstudent vid yrkeshögskolan Xenter, hos Stadsnätsföreningen för att genomföra sitt examensarbete. Under våren kommer han att delta i arbetet med att ta fram en vägledning för optisk förstärkning med högeffektlaser i fiberoptiska accessnät.

– Jag valde att höra av mig till Stadsnätsföreningen då de har stor kompetens inom området och för att de även arbetar proaktivt med att ta fram olika anvisningar och vägledningar inom mitt studieområde. Sedan är det även väldigt passande då fiberteknikerutbildningen baseras på branschstandarden Robust fiber som bland annat är framtagen av Stadsnätsföreningen, säger Daniel Persson.

– Vi tycker att det är jätteroligt att Daniel ska genomföra sitt examensarbete hos oss. Det här är första gången som föreningen tar emot en student, så det ska bli spännande att se hur arbetet fortlöper och förhoppningen är att vi ska kunna fortsätta att ta emot studenter framöver, säger Jimmy Persson på Stadsnätsföreningen som handleder examensarbetet.

 

Linköpingsföretag i framkant medverkar som talare på Stadsnätsföreningens årskonferens

Stadsnätsföreningens årskonferens kommer i år att inta Linköping vilket återspeglar sig i konferensens programpunkter. Först ut under tisdagen den 17 mars är Lena Klasèn från Polisens nationella forensiska centrum som kommer att berätta om hur de nyttjar digitaliserings möjligheter vid brottsutredningar och vilka tekniker de ser kommer att användas i framtiden. Direkt efter tar Christian Sahlén vid från det Linköpingsbaserade företaget Actia uppkopplade fordon. Han seminarium kommer att fokusera på bilarnas utveckling från 1928 när den första bilen rullade av Volvos produktionslina på Hisingen fram till 2030 när samtliga bilar ska vara uppkopplade och autonoma. Därefter kommer Johan Lindén, vd på Gaia, att berätta om hur de tillsammans med Tekniska verken, Utsikt Bredband och Östgötatrafiken har skapat IoT-plattformar för nya tjänster som förenklar tillvaron för både medborgare och företag i Linköping. Efter det tar Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, över scenen där hon kommer att prata om digitaliseringens möjligheter och demokratiska utmaningar för att bygga en hållbar välfärd.

Under onsdagen den 18 mars finns det sedan möjlighet att lyssna på Torbjörn Kronander, huvudägare och vd på det Linköpingsbaserade företaget Sectra AB, som kommer att dela med sig av den spännande resa som företaget gjort med att utveckla olika säkerhets- och kryptolösningar och vad som väntar framöver.

– Vi är mycket glada och stolta över att Linköping är värd för årets upplaga av Stadsnätsföreningens årskonferens, och såklart känns det extra roligt att så många företag får möjlighet att berätta om vad som pågår just nu i Linköpings inom digitalisering och visa vilken enorm kompetens de besitter, säger Jörgen Svärdh, vd på Linköpings stadsnät Utsikt Bredband.

Läs mer om programmet och anmäl dig här.

 

STF anordnar utbildning om robusta radionät

STF ingenjörsutbildning lanserade nyligen en utbildning baserad på vägledningen för robusta radionät. Vägledningen är framtagen av Stadsnätsföreningen i samverkan med marknadsaktörer och Post- och telestyrelsen och syftar till att stödja de aktörer som bygger infrastruktur baserad på fasta radionät på ett robust och säkert sätt.

Utbildningen är en tvådagarskurs och kommer att hållas under två tillfällen, den 15–16 april och den 8–9 juni, och riktar sig till alla som vill lära sig mer i ämnet.

För mer information om utbildningen och anmälan, klickar här.

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek
Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius
 

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius@ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek@ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: nyhetsbrev@ssnf.org

Facebook Twitter LinkedIn Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 135 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

Avregistrera dig från detta nyhetsbrev

 
Do not click this link

Skickat med Paloma