Visa i webbläsare | Tipsa en vän | Prenumerera | Avprenumerera

Ledare

Decentralisering av Internet kräver en general!

Det är många som tycker det är viktigt att ha en snabb internetförbindelse hem eller till jobbet. Och för de allra flesta i Sverige är detta verklighet redan nu. Det kan vi vara glada över. Men vi har en del utestående utmaningar och en som oftast lyfts fram är de hushåll och företag på landsbygden som fortfarande ännu inte fått tillgång till bredband. En annan utmaning som inte lyfts lika ofta men som faktiskt är minst lika stor handlar om att bygga ett robust och decentraliserat internet som fungerar i ur och skur.

Internetinfrastrukturen i Sverige är i dag uppbyggd med ett stort antal lokala stadsnät och några få nationella operatörer som fokuserat på sin egen verksamhets bästa och för att möta en kundefterfrågan. För stadsnätens del har det handlat om att bygga ett nät för kommunens bästa och som ska täcka så många invånare som möjligt. Att låta olika aktörer agera fritt har varit bra för konkurrensen och säkerställandet av en hög aktivitetsnivå på bredbandsmarknaden, som många av riksdagens partier eftersträvat sedan 80-talet.

Hushållens stegrande efterfrågan efter snabb uppkoppling för spel, streaming och andra krävande internettjänster har fram tills nyligen drivit på utbyggnaden. Men nu har vi kommit till en ny fas, inte minst präglad av pandemin, där våra olika välfärdstjänster digitaliseras och att vi i avsevärt mycket högre utsträckning än tidigare arbetar hemifrån. Man kan kalla det för att vi går mot en mer professionell användning av bredbandet.

När vi granskar internetuppkopplingar utifrån olika verksamhetskritiska perspektiv så kommer helt nya krav in som handlar om robusthet och stabilitet och resultatet av en sådan granskning visar på stora sårbarheter då mycket i dag är koncentrerat till Stockholm. Det har bland annat Kungliga Ingenjörsakademin konstaterat i en rapport från 2018.

Med utgångspunkten att all elektronisk kommunikation måste inkluderas i samhällets arkitektur så har sedan TU-stiftelsen med flera aktörer arbetat fram ett förslag på ett koncept som är decentraliserat och uppdelas i autonoma regioner med vardera fem internetknutpunkter som är sammankopplade på en operatörsneutral basis. Konceptet kallas Fem små hus. Från Stadsnätsföreningen har vi följt arbetet på nära håll och nästa steg blir att arbeta fram underlag för stadsnäten att bygga vidare.

Att bygga upp ett robust och decentraliserat nät för Sverige kommer att ta tid och kosta mycket pengar så det krävs både engagemang och medel från regering och riksdag för att klara av att möta samhällets digitalisering. Frågan är om digitaliseringsminister Anders Ygeman tar befälet och blir den digitaliseringsgeneral som behövs?

Mikael Ek
Vd, Svenska Stadsnätsföreningen
 

Twitter LinkedIn
 

Nyheter

Bredbandsupprop får stor uppmärksamhet

I början av sommaren lanserade Stadsnätsföreningen, tillsammans med Byanätsforum, Företagarna, Riksorganisationen Hela Sverige ska leva och Lantbrukarnas Riksförbund, kampanjen Bredbandsuppropet. Kampanjen syftar till att uppmärksamma den digitala klyfta som finns mellan stad och land och uppmanar regeringen att genomföra de nödvändiga regeländringar och budgettillskott som behövs för att nå målet om snabbt bredband till 2025.

Uppropet har fått stor medial uppmärksamhet med nästan 100 publicerade debattartiklar, bland annat i Dagens Nyheter.

På Bredbandsuppropets hemsida finns möjlighet att skriva under uppropet. Stötta kampanjen och gör din röst hörd för att snabba på bredbandsutbyggnaden på landsbygden.

Skriv under Bredbandsuppropet här
 

Välkommen till Stadsnätsföreningens digitala årskonferens den 21–23 september

Behovet att ta del av senaste nytt inom branschen och nätverka har aldrig varit större än nu. Den 21–23 genomförs Stadsnätsföreningens årskonferens i digital form där deltagare och utställare får möjlighet att lyssna på föreläsare, mingla och träffa nya kontakter – precis som vanligt.

För dig som inte har möjlighet att närvara under hela konferensen så är det nu möjligt att betala enbart för enstaka dagar. Mer information hittar du här.

Under konferensen kommer bland annat civilminister Lena Micko att berätta om regeringens uppdrag med att främja kommunernas digitaliseringsomställning. Jan Scherman, före detta TV4-chef, kommer även att tala om telekomsektorns utveckling och hur det påverkar konsumenter, nätägare och samhället i stort. Därtill kommer Malin Frenning, divisionschef infrastruktur på AFRY, att berätta om hur vi kan använda digitaliseringens kraft för att lösa många av de stadsbyggnadsutmaningar vi står inför för att bygga framtidens städer.

 

Hallå där Mia Forslöf, eventchef på Stadsnätsföreningen och ansvarig för den digitala årskonferens den 21-23 september

Hur går planeringsarbetet?
– Det går jättebra! Det är otroligt lärorikt att tvingas ställa om från en traditionell konferens till en digital upplaga. Men nu när jag haft tid att sätta mig in i alla de funktionaliteter som dagens digitala konferensplattformar har så är jag övertygad om att många kommer föredra digitala konferenser före fysiska träffar i fortsättningen. Det blir exempelvis lättare för både deltagare och utställare att skaffa sig en överblick och kontakta de andra deltagarna. Det blir också enklare att ställa frågor till talarna.

Hur kommer den digitala upplagan att påverka de som deltar som utställare?
– Vi vet att utställarna är ett populärt inslag på våra konferenser och att många upplever det som lika viktigt att träffa dem som att höra på talarna. Därför har det varit vårt huvudfokus under de senaste månaderna att säkerställa en så bra upplevelse som möjligt både för utställare att nå deltagarna och vice versa. Nu har vi säkerställt möjlighet att få bra överblick över vilka som deltar, vi har adderat till digitala ”reklamblock” för att marknadsföra utställarna ytterligare samt skapat digitala ”mötesrum” för samtal. De utställare som varit med på våra informationsträffar har varit väldigt positiva så jag ser fram emot att se resultatet live.

Har du tips på hur man deltar i konferensen på bästa sätt?
– Jag tror att man egentligen ska tänka precis som vid en vanlig konferens. Delta gärna tillsammans med dina kollegor. Boka upp ett konferensrum med exempelvis fika och kaffe så att ni också får möjlighet att samtala mellan talarpassen. Ta också chansen att besöka utställarna eller ta kontakt med andra deltagare.

 

Stadsnätsföreningen påbörjar arbete om kontinuitetsstöd för tjänsteleverantörer

Rådande pandemi har synliggjort behovet av robusta digitala tjänster och ett fungerande kontinuitetsarbete. Under våren uppdaterade Stadsnätsföreningen ledningssystemet för driftsäkerhet för att möta dessa behov. Det har emellertid även framkommit ett förbättringsbehov för hur stadsnätens kontinuitetsplanering hänger samman med hur tjänsteleverantörer och externa kommunikationsoperatörer arbetar, både kring information mellan parterna och hur arbetet bedrivs i praktiken. Därför startar Stadsnätsföreningen nu, med stöd från stadsnätsmedlemmar och tjänsteleverantörer, ett arbete för att täcka upp för dessa behov.

– Syftet med det här arbetet är att stödja stadsnät, tjänsteleverantörer och externa kommunikationsoperatörer i deras säkerhetsarbete med målet att öka kunskap och kvalitén inom området, säger Per Lindström, kommersiell produktchef på Svenska Stadsnätsföreningen.

Arbetet planeras att pågå till slutet av året då Stadsnätsföreningen kommer att lansera en benchmarkmodell för samhällsviktiga funktioner med fokus på akut hantering, reaktiv hantering och proaktiv hantering utifrån övervakning, drift och support. Föreningen kommer även att hålla i webbinarier och utbildningar för tjänsteleverantörer och stadsnät samt erbjuda ytterligare stöd via föreningens avtalsleverantörer.

För mer information, kontakta Per Lindström.

 

Centerpartiet vill satsa 6 miljarder kronor på bredbandsutbyggnad

I slutet av augusti gick Centerpartiet ut med att de vill tillföra över 20 miljarder kronor till landsbygden under en treårsperiod, varav drygt 7 miljarder kronor önskas tillföras redan under nästa år. Av dessa investeringar vill de satsa 6 miljarder kronor på bredbandsutbyggnad, med en start på 3 miljarder kronor under nästa år, för att säkerställa en snabb bredbandsutbyggnad i hela Sverige. Övriga investeringar berör ökat underhåll och nyinvesteringar i vägar och järnvägar, landsbygdsprogrammet och gröna näringar.

– Vi kommer inte acceptera neddragningar på landsbygdsprogrammet. Samtidigt är det viktigt att vi förbättrar infrastrukturen och bygger ut bredbandet ordentligt, särskilt i tider när fler människor måste jobba hemifrån, säger Anders W Jonsson, före detta vikarierande partiledare, i ett pressmeddelande.

 

Stadsnätsföreningen anordnade välbesökt digitalt leverantörsmöte

I slutet av augusti anordnade Svenska Stadsnätsföreningen en digital träff för föreningens associerade medlemmar. Under dagen presenterades bland annat några av Stadsnätsföreningens aktuella arbetsområden och hur arbetet väntas att se ut framöver.

Förutom anställda vid Stadsnätsföreningen talade även Lena Björlin från Post- och telestyrelsen om telekombranschens förmåga i kristider och Anna Bondesson från WSP om IoT-marknaden i Sveriges kommuner. Därtill deltog även företrädare från olika stadsnätssamarbeten som berättade om deras regionala samverkansprojekt.

Leverantörsmötet blev välbesökt med drygt 80 deltagare. En av dessa var Jessica Sundin, affärsområdeschef kommunikation och säkerhet på Rejlers, som fick ett positivt helhetsintryck av den digitala träffen.

– Det är så givande att få ta del av ett så professionellt arrangemang med ett öppet och ödmjukt klimat. Jag tar med mig ny kunskap och insikter från de kloka och inspirerande presentatörerna. Extra intressant för min del var stadsnätsundersökningen, IoT och de regionala stadsnätssamarbetena. Som bonus fick jag också med mig en lång lista av nya och spännande kontakter som jag absolut kommer samverka med framöver, säger Jessica Sundin.

 

TU-stiftelsen: Svenska internet är ostabilt

I en artikel av Computer Sweden berättar stiftelsen för telematikens utveckling, TU-stiftelsen, att Sveriges internet är både sårbart och föråldrat, trots att den allmänna uppfattningen är att nätverken har hög kvalitet och prestanda.

– Svenskt internet är en centraliserad mix av nätverk och infrastruktur som är mycket känsligt för störningar. Vi behöver tänka om och bygga om för att få den decentraliserade robusthet digitaliseringen kräver. Vi är i mycket större behov av förnyelse än vad folk i allmänhet tror, säger Leif Johansson, ordförande för TU-stiftelsen, i en kommentar till Computer Sweden.

På grund av detta arbetar nu TU-stiftelsen tillsammans med Netnod och Sunet med att ta fram en plan för hur det svenska internet bör byggas om för att möta framtidens behov och krav. Enligt dem är lösningen att investera i en ny nätverksarkitektur som tar bort centraliseringen från Stockholm och som därmed har möjlighet att geografiskt minimera skadan när den väl inträffar.

För mer information, läs Computer Swedens artikel här.

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek

Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius(at)ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek(at)ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: nyhetsbrev(at)ssnf.org

LinkedIn Twitter Facebook Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 135 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

 
Do not click this link

Skickat med Paloma