Visa i webbläsare | Tipsa en vän | Prenumerera | Avprenumerera

Ledare

Ett annorlunda år!

År 2020 måste ses som det mest omvälvande året i modern tid, orsakat av en pandemi som ställde många frågor på sin spets och utmanade konventionerna. Mitt i allt elände så kan vi ändå konstatera att bredbandssektorn går bra till följd av ökat beroende av snabba uppkopplingar för att kunna fortsätta arbeta, utbildas, få vård eller roas.

Från Stadsnätsföreningens sida arbetar vi febrilt med att försöka möta behovet av en digitalisering. Under året gick vi själva från en akut omställning för att hantera pandemisituationen till att nu ha format en verksamhet som präglas av en tydlig digital närvaro hos våra medlemmar.

Digitaliseringsresan i samhället har på allvar skjutit fart och kommer accelerera under flera år framåt, säkerligen med en viss ryckighet. För branschens del finns det goda möjligheter till nya affärer men vi har samtidigt ett ansvar för att digitaliseringen sker tryggt och säkert.

Apropå tryggt och säkert så inträffade en annan omvälvande unik händelse under hösten när Post- och telestyrelsen beslöt att förbjuda de kinesiska leverantörerna Huawei och ZTE att vara med i uppbyggnaden av mobilnäten för 5G. Anledningen är den starka oro som Säpo och Försvarsmakten uttrycker för att Kina kan använda kinesiska produkter och personal för att spionera på eller sabotera för Sverige.

Som många vet så stoppades 5G-auktionen tillfälligt efter att Huawei anmält beslutet till Förvaltningsrätten och i skrivande stund vet vi inte riktigt vart detta kommer leda till. Oavsett så kommer det få omfattande konsekvenser för den fortsatta 5G-utbyggnaden och förmodligen påverka hela Sveriges digitalisering för lång tid framöver.

Kinas statsskick rimmar illa med våra demokratiska värderingar. Jag ifrågasätter inte Säpos säkerhetspolitiska beslut men jag är nyfiken på i vilken utsträckning myndigheten har vägt in konsekvenserna för Sveriges digitalisering. Avsaknaden av dialog från Säpos sida skapar också en osäkerhet kring om myndigheten kommer att ställa ytterligare krav som påverkar branschen. Vårt samhälle svämmas över av kinesiska elektroniska produkter som vi är mer eller mindre beroende av. Det kommer bli en ytterst svår balansakt för våra styrande politiker och myndigheter att sätta ner foten i detta.

Samhället står inför en hel del svåra utmaningar det kommande året. Även vår bransch har stora utmaningar framför oss, men det med en tydlig positiv klang. Så jag ser fram emot ett nytt år!

Vi är bara i början av december men dagarna rusar snabbt mot jul och nyår så jag vill därför passa på att önska några, i år annorlunda, sköna och avkopplande helger med dina allra närmaste!

Mikael Ek
Vd, Svenska Stadsnätsföreningen
 

Twitter LinkedIn
 

Nyheter

Viktiga regeringsbeslut fattade för fortsatt fiberutbyggnad

Under november meddelade Infrastrukturdepartementet med energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i spetsen att de har beslutat om fortsatt arbete för Bredbandsforum under perioden 2021–2025. Stadsnätsföreningen, Byanätsforum och IT&Telekomföretagen gick tidigare i höst ut med ett öppet brev till Anders Ygeman där man ville se en fortsatt dialog om Bredbandsforums framtid då forumet är avgörande för den fortsatta bredbandsutbyggnaden. Läs hela skrivelsen här.

Regeringskansliet har också fattat beslut om ledamöter i bredbandsforums styrgrupp. Mikael Ek, vd på Svenska Stadsnätsföreningen har i samband med detta fått förlängt förordnande och kommer fortsätta i styrgruppen tillsammans med representanter från övriga branschen.

Ytterligare ett regeringsbeslut som fattades under november som främjar den fortsatta bredbandsutbyggnaden var beslutet om fortsatt stöd till de regionala bredbandskoordinatorerna under perioden 2021–2025. Därtill får Post- och telestyrelsen i uppdrag att stödja bredbandskoordinatorerna i deras arbete med att främja tillgången till bredband.

– Utbyggnaden av bredband ska fortsätta i hela landet. De regionala bredbandskoordinatorerna har en nyckelroll i att uppnå bredbandsmålen och bidra till en effektiv utbyggnad, säger Anders Ygeman i en presskommentar.

 

5G-auktionen het i branschdebatten

När Post- och telestyrelsen, PTS, presenterade vilka operatörer som godkänns att delta i 5G-auktionen meddelades även beslutet om att utrustning från Huawei och ZTE inte kommer att tillåtas i 5G-näten av säkerhetsskäl. Beslutet omfattar både ny och befintlig utrustning som ska ha rensats bort ur operatörernas 5G-nät senast den 1 januari 2025.

PTS beslut har sedan överklagas av både Huawei och Tre där förvaltningsrätten beslutade att det tillståndsvillkor som avser Huawei i 5G-auktionen tills visare inte ska gälla. Till följd av förvaltningsrättens beslut meddelade PTS att auktionen, som skulle ha ägt rum den 10 november, flyttas fram. I nuläget finns det inget nytt datum för när auktionen kommer att genomföras.

Flera branschaktörer har riktat kritik mot Post- och telestyrelsens hanterande. Även Mikael Ek, vd på Svenska Stadsnätsföreningen har kommenterat frågan.

– Det var klokt av Post- och telestyrelsen att stoppa 5G-auktionen efter Förvaltningsrättens beslut att inhibera förbudet mot Huawei. Att utesluta en leverantör som sammantaget står för en stor del av all utrustning i den svenska telekombranschens nät kräver noggranna analyser och konsekvensbeskrivningar, vilket vi upplever saknas från inblandade myndigheter, säger Mikael Ek.

 

Jordbruksverket ändrar beslut angående slutredovisning av stödmedel

I våras kontaktade ett flertal stadsnät och övriga branschaktörer Stadsnätsföreningen angående Jordbruksverkets beslut om höjda krav för slutredovisning av stödmedel. Kraven innebar att berörda aktörer skulle behöva skicka in detaljerad dokumentation som går under OSL (offentlighets- och sekretesslagen 2009:400) som i vissa fall är säkerhetsskyddsklassad enligt säkerhetsskyddslagen. På grund av detta kontaktade Stadsnätsföreningen Jordbruksverket och föreslog en säkrare process för dokumentationsinlämning.

I mitten av november kom beskedet att Jordbruksverket ändrar sitt beslut och väljer att i stället gå efter Stadsnätsföreningens föreslagna process om att nyttja oberoende besiktningsmän via Robust fiber eller motsvarande för att intyga att villkoren för utdelat stödmedel uppfyllts.

 

Lessebo kommun har uppnått bredbandsmålet för 2025

I Lessebo kommun har nu 98 procent av alla hushåll och företag tillgång till eller befinner sig i absolut närhet av bredband. Det innebär att kommunen därmed har uppnått regeringens bredbandsmål – fem år före utsatt tid. Fiberutbyggnaden har skett i samarbete med det kommunala stadsnätet Wexnet som är verksam i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Växjö.

– Det känns fantastiskt bra. Tillsammans med Wexnet har vi arbetat målmedvetet för att driva på utbyggnaden av fiber i kommunen. Lessebo kommun satsar på att bli 10 000 invånare och det är viktigt för oss att kommunen är en attraktiv plats att bo och driva företag i. Du ska kunna vara uppkopplad även utanför stan, säger Conny Axelsson, samhällsbyggnadschef på Lessebo kommun, i ett pressmeddelande.

 

FTTH Council presenterar nya prognoser för fiberutbyggnaden i Europa – massiv ökning av homes passed

På FTTH Council Europes årliga konferens, som i år arrangerades digitalt, presenterades de senaste marknadsprognoserna gällande hushåll med tillgång till fiber i sin absoluta närhet, så kallat homes passed, för 2020–2026. Prognoserna bygger på data som granskades efter den första vågen av covid-19 och inkluderar över 39 länder i Europa.

Prognoserna visar på en massiv ökning angående hushåll som kommer att ha tillgång till homes passed. 2026 beräknas cirka 202 miljoner hushåll ha tillgång till homes passed inom EU inklusive Storbritannien, vilket går att jämföra med 88,1 miljoner 2019.

FTTH Council Europe menar att covid-19 delvis kan förklara den massiva tillväxten då pandemin har lett till ökad datatrafik och nya krav på bredbandsuppkopplingar, bland annat på grund av arbete hemifrån, vilket i sin tur har ökat efterfrågan på fiber.

 

Stadsnätsföreningens årskonferens 2021 blir digital

På Stadsnätsföreningens styrelsemöte den 4 november togs beslut om att även den kommande årskonferensen 17–18 mars 2021 blir digital. Myndigheternas rekommendationer och en fortsatt smittspridning i samhället måste sätta ramarna även för vårens konferens.

Årskonferensen kommer således att bli en tvådagars digital konferens under ledning av moderatorn Johan Wester. Stadsnätsföreningens årsmöte kommer att genomföras i ett separat forum den 16 mars.

Mer information om konferensen och program kommer att presenteras under kommande veckor.

 

Sammanlagt 54 projekt blir tilldelade stödmedel 2020

Post- och telestyrelsen, PTS har nu fattat beslut om vilka projekt som får ta del av bredbandsstödet för 2020 som ligger på 136 miljoner kronor. Tidigare i höst fattade PTS beslut om att tilldela 44 projekt i regionerna Blekinge, Värmland, Västernorrland och Västra Götaland som får dela på 106 miljoner kronor. Under november togs beslutet om ytterligare tio projekt i regionerna Blekinge och Västra Götaland som sammanlagt får dela på kvarvarande 29 miljoner kronor.

Inför nästa år planerar PTS att dela ut 1,6 miljarder kronor i bredbandsstöd. Sammanlagt kommer 2,85 miljarder kronor att delas ut fram till 2025. Läs mer om bredbandsstödsprocessen för 2021 här.

 

Stort intresse för Stadsnätsföreningens digitala roadshow

Under november anordnade Stadsnätsföreningen två roadshowträffar. Den här omgången fokuserade träffarna på infrastruktur - passivt nät, hårdvara - aktivt nät, drift och underhåll, konsulttjänster samt webb- och portaltjänster. Under roadshowerna, som i år anordnades digitalt, fick stadsnäten möjlighet att möta föreningens certifierade avtalsleverantörer och ta del av de produkter, tjänster och avtal som stadsnäten erhåller via sitt medlemskap.

– Föreningens stadsnätsmedlemmar och certifierade avtalsleverantörer har visat stort intresse för roadshowens digitala format. När vi nästa år förhoppningsvis kan återgå till fysiska roadshowträffar kommer vi även att fortsätta med det digitala formatet och se över möjligheterna så att deltagarna ska få en sådan bra upplevelse som möjligt även digitalt, säger Per Lindström, kommersiell produktchef på Stadsnätsföreningen.

 

Cisco och THING i nytt samarbete – bjuder in till webbinarium

Cisco och TH1NG bjuder in till ett webbinarium som kommer att fokusera på hur en stabil och flexibel IoT-plattform kan effektivisera verksamheten.

Talare: Klas Westholm, vd på TH1NG, Fredrik Björklund, produktchef på TH1NG och Robin Lindelius, systems engineer på Cisco.

Datum: 10 december 2020

Tid: 10:00-11:00

Plats: Webex

Anmälan: Kostnadsfri och öppen för alla. Tryck här för att anmäla dig.

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek

Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius(at)ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek(at)ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: nyhetsbrev(at)ssnf.org

LinkedIn Twitter Facebook Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 135 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

 
Do not click this link

Skickat med Paloma