Visa i webbläsare | Tipsa en vän | Prenumerera | Avprenumerera

Ledare

Fastighetsägare på jakt efter pengar hotar nätneutraliteten

I en tid då vi lever merparten av våra liv på internet så skulle jag vilja påstå att frågan om nätneutralitet är en av vår tids viktigaste demokratifrågor. Det här är en fråga som varit på tapeten både i amerikanska presidentvalskampanjer och en fråga som diskuterats flitigt på EU-nivå. Men i Sverige lyser den dessvärre ofta med sin frånvaro.

Post- och telestyrelsens definierar begreppet "principen att all internettrafik ska behandlas likvärdigt oavsett avsändare, mottagare, plattform eller innehåll. Nätneutralitet omfattar också transparensaspekter avseende bland annat operatörernas trafikhantering och avtal gentemot slutkunder".

Konsekvensen av att den här frågan sällan diskuteras i den svenska debatten blir att kännedomen om nätneutralitet som begrepp är låg. Det får i sin tur följden att aktörerna på telekommarknaden agerande inte är under lupp och att det är få – eller kanske till och med ingen – som ifrågasätter den utveckling som just nu sker på telekommarknaden och som jag vill påstå är ett hot mot nätneutraliteten.

Hur menar jag då? Jo det finns operatörer som är vertikalt integrerade, det vill säga som agerar i hela den så kallade värdekedjan genom att äga nätet, sköta driften och även producera internettjänsten. Utöver det så har Telia sedan något år tillbaka tagit ytterligare ett kliv uppåt och äger utöver den egna internettjänsten också en innehållsleverantör, C More (TV4).

Detta agerande behöver inte i sak innebära att nätneutraliteten äventyras men i en uppdelad värdekedja där nätägaren, internetleverantörer och innehållsleverantören (exempelvis tv-kanalen) ägs av olika aktörer så minskar risken för att dessa ska gynna varandra på ett otillbörligt sätt och med andra ord äventyra nätneutraliteten.

Vi har också exempel på aktörer som utvecklat sin verksamhet från andra hållet, det vill säga innehållsleverantörer som startar egna internettjänster. Nyligen meddelade Nya Wermlands-Tidningen att de tar rygg på Västerbottenskuriren och erbjuder en egen internettjänst. Det här beslutet har sannolikt gått de flesta förbi. Men hur skulle vi exempelvis agera om ett främlingsfientligt parti startade en internettjänst med lågt pris och på så vis lockade till sig kunder? Det vore full möjligt att paketera erbjudanden om prenumerationer och rabatterade abonnemang till innehåll som sedan sprider främlingsfientliga budskap.

Min poäng med detta är att vi måste värna nätneutraliteten och upprätthålla lagar och regelverk så att vi kan känna oss trygga i att vi kan skydda vårt samhälle mot inlåsningsmekanismer för konsumenter.

Vi har precis kommit ut med ett nytt nummer av vårt magasin, Stadsnätet. I min ledartext beskriver jag den utveckling som vi ser tydligt på marknaden kopplad till flerfamiljshus. Det handlar kortfattat om en utveckling där de öppna näten som skapade valfrihet för slutkunderna trängs ut av gruppanslutningar där kunderna tvångsansluts till en enskild internetleverantör och där avgiften ofta läggs direkt på hyran.

Den upphandlade internetleverantören får sedan fri tillgång att erbjuda ytterligare egna tjänster till kunderna. Den här utvecklingen kan ju tyckas ofarlig och i vissa sammanhang kan den absolut bidra till en prispress på marknaden – åtminstone på kort sikt. Men vi vet sedan tidigare att monopol begränsar utvecklingen.

De svenska stadsnäten har alltid värnat om öppenhet och strävat efter att bidra till kundernas valfrihet där de i öppna plattformar fritt har kunnat välja den tjänsteleverantör som erbjuder det erbjudande som kunden själv anser attraktivt.

Vi ser nu hur den här marknaden förändras och där allt fler branschaktörer slutar erbjuda sina öppna plattformar till förmån för sina stängda lösningar. Är det verkligen en sådan utveckling vi vill ha?

Jag ser gärna att den här debatten kommer högre upp på den politiska agendan och den som delar mitt resonemang är välkommen att höra av sig.

Mikael Ek
Vd, Svenska Stadsnätsföreningen
 

Twitter LinkedIn
 

Nyheter

Nätsäkerhet och hållbarhet – två fokusområden på Stadsnätsföreningens höstkonferens

Snart är det dags för Stadsnätsföreningens nya konferenskoncept Höstforum som innefattar tre regionala konferenstillfällen. Konferenserna kommer bestå av en dag med nationellt tema där innehållet är likadant för de tre regionala konferenserna. Nytt för i år är att konferensernas andra dag har ett regionalt tema som riktar sig till stadsnät och deras ägarrepresentanter. Först ut är Höstforum Norrlands regionala dag som kommer att livesändas från Luleå den 27 oktober. Programmet för den nationella dagen kommer att livesändas den 10 november från Höstforum Svealand i Örebro. Deltagarna från Höstforum Norrland är även välkomna att delta på plats i Örebro.

Under konferensdagen med nationellt tema kommer bland annat Åsa Schwarz, författare, säkerhetskrönikör och IT-säkerhetskonsult på KnowIT, att prata om nätsäkerhet. Under passet kommer hon, tillsammans med representanter från Stadsnätsföreningen, att förklara och analysera hur världsläget ser ut gällande cyberhot, terrorism, extremism, spionage och politisk påverkan. Ett annat pass under konferensen nationella dag kommer att fokusera på stadsnätens hållbarhetsarbete. Där kommer hållbarhetschefer från olika stadsnät att medverka och berätta om deras arbete och dela med sig av tips till de som är i startgroparna.

Höstforum Norrland
Digitalt, den 27 oktober – Höstforum Norrland med regionalt tema
Digitalt eller på plats i Örebro, den 10 november – Höstforum med nationellt program

Höstforum Svealand
Örebro, Conventum, den 10–11 november

Höstforum Götaland
Växjö Konserthus, den 2–3 december

Anmälan och program till Höstforum finns på Stadsnätsföreningens webbplats.

För frågor, kontakta gärna Mia Forslöf, eventchef på Stadsnätsföreningen.

 

Ytterligare 500 miljoner i stödmedel till bredbandsutbyggnaden under 2022

Digitaliseringsminister Anders Ygeman meddelade i början av september att regeringen föreslår ytterligare 500 miljoner kr i stödmedel för bredbandsutbyggnaden under 2022. Det innebär att totalt 1,3 miljarder kronor kommer kunna delas ut till utbyggnaden i glesbebyggda områden under nästa år.

I Stadsnätsföreningens förra nyhetsbrev skrev föreningens vd Mikael Ek om just bredbandsstödet och vad som krävs för att vi ska uppnå de nationella bredbandsmålen.

”Det är besvärande att digitaliseringsminister Anders Ygeman hävdar att PTS har räknat för högt när de i rapporter landat i ett stödbehov på cirka 20 miljarder. Ministern har varken presenterat alternativa kalkyler eller någon rimlig motivering till sitt ställningstagande. Att ansvarig minister och myndigheten inte har samsyn skapar grus i maskineriet och kommer fördröja den fortsatta utbyggnaden av en samhällskritisk bredbandsinfrastruktur. Det riskerar också att fördröja utbyggnaden av 5G.”

 

Nytt nummer ute av magasinet Stadsnätet

I det senaste numret av Stadsnätsföreningens magasin Stadsnätet uppmärksammas Post- och telestyrelsens bredbandsstöd 2021 med kommentarer från bland annat myndigheten själv och stadsnäten. Magasinet tar också upp effekterna av pandemin där studier och egna erfarenheter från stadsnäten lyfts angående hur distansarbetet har hanterats och vad detta kan få för effekter framöver. Därtill presenteras Stadsnätsföreningens nya konferenskoncept Höstforum där tre regionala konferenser kommer att ske nu under hösten.

Klicka här för att ta del av det senaste numret av Stadsnätet.

 

Hallå där Lars Hedendahl, ny vd på Borås Elnät

Vad har du arbetat med innan du började som vd för Borås Elnät?
– Jag kommer senast från Göteborg Energi Gasnät, ett dotterbolag till Göteborg Energi, där jag var vd i cirka fyra år. Innan dess var jag på olika roller inom samma koncern. Tidigare har jag även arbetat på bland annat ABB och WSP. Under hela min karriär har jag rört mig inom energisektorn så det känns extra spännande att få lära mig mer om kommunikationssektorn, och då framför allt kommunikationsnät, säger Lars Hedendahl.

Vilka utmaningar har du identifierat som de viktigaste framöver för stadsnäten?
– En stor utmaning är vår roll inom kommunikationsoperatören, KO, 2.0 och realiseringen av den. En annan utmaning är att kombinera målet, och ägarens förväntning på, att alla ska ha tillgång till snabbt bredband, även i glest bebyggda områden, och samtidigt visa god lönsamhet. Detta kryddas med att det inte är helt tydligt kring hur våra systerbolag inom kommunen kan använda sig av våra tjänster utan att gå via upphandling. Bolaget startades ju en gång för att säkerställa en tillgänglig, säker och öppen kommunikationsplattform för Boråsarna samt de verksamheter som samlas under kommunen, säger Lars Hedendahl.

Vad kommer du att satsa på framöver för att driva på utvecklingen för energibolaget och stadsnätet i Borås?
– En kombination av riktigt engagerade medarbetare och bra koll på näten, samt fokus på vad kunderna vill ha, säger Lars Hedendahl.

 

Sverige i topp gällande snabba bredbandsabonnemang

En analys av de nordiska och baltiska ländernas telekommarknader visar på en fortsatt ökning av både fiberabonnemang och internettjänster med höga hastigheter. Analysen är framtagen av PTS tillsammans med motsvarande myndigheter i Norden och Baltikum.

I samtliga länder som deltog i analysen så har andelen internetabonnemang som är baserade på fiber ökat under 2020 jämfört med tidigare år. Det samma gäller internetabonnemang med en hastighet på över 100 Mbit/s.

Även mängden mobildata ökade kraftigt under 2020 jämfört med tidigare år vilken sannolikt är en effekt av pandemin med ökat distansarbete som följd.

Klicka här för att ta del av hela analysen.

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek

Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius(at)ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek(at)ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: kansli(at)ssnf.org

LinkedIn Twitter Facebook Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 125 leverantöre av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

 
Do not click this link

Skickat med Paloma