Visa i webbläsare | Tipsa en vän | Prenumerera | Avprenumerera

Ledare

Fyra viktiga råd till vår nya digitaliseringsminister

Sverige har fått en ny digitaliseringsminister - Khashayar Farmanbar. Jag har haft förmånen att träffa Khashayar i tidigare möte och upplever att det hos honom finns både ett äkta engagemang och en stor förståelse för vår sektor. Det behövs så jag välkomnar Khashayar extra mycket för det.

Digitaliseringsministern har i sina första mediakommentarer signalerat att den fortsatta fiberutbyggnaden och 5G är prioriterade frågor, tillsammans med säkerhet och integritetsfrågor. Det finns många som vill ge några goda råd till ministern inför sitt kommande arbete. Jag är en av dem och jag vill lyfta fram följande fyra övergripande rekommendationer:

1. På ditt bord ligger det snart en utredning som handlar om att ge de kommunalt ägda stadsnäten ett undantag från lokaliseringsprincipen. Prioritera att driva igenom den! Varje dag som går utan ett undantag både försenar och fördyrar den fortsatta bredbandsutbyggnaden.

2. För en utomstående betraktare så har det sett ut som att relationen mellan avgående minister och Post- och telestyrelsen, PTS, varit lite frostig. Ett exempel är den kritik som riktades mot myndigheten gällande riktigheten i dess analyser om framtida behov av bredbandsstöd. Ta dig tid och sätt dig in i de rapporter som finns, PTS och branschen är i stort eniga om stödbehoven.

3. Det handlar inte bara om pengarna, det handlar också om att säkerställa en kontinuitet av stöden över tid, för branschen och entreprenörer behöver förutsägbarhet för att kunna planera och få med sig kunderna. En ytterligare sak måste bli att få PTS undanröja den grumlighet som finns i nuvarande modell för bredbandsstöd. Som det nu ser ut riskerar vi både förseningar och utebliven utbyggnad.

4. Sverige har varit väl betjänt av de två bredbandsstrategier som tagits fram sedan 2009. Men den senaste är nu över fem år gammal och känns i ärlighetens namn ante-daterad. Läs den själv, jag är övertygad om att du håller med. Det nämns exempelvis inget om hur vi skapar robusta och säkra nät - frågor som i dag är livsviktiga. Vi vet alla att det är val under 2022, men jag ber dig att ändå sätta i gång arbetet med en uppdaterad bredbandsstrategi. Se till att du får med dig andra viktiga politiska partier i det arbetet så att vi, oavsett eventuellt regeringsskifte, ändå säkerställer att Sverige får det bredbandsnät som krävs för att möjliggöra den fortsatta digitaliseringen. Det är avgörande för Sverige!

Vi lär ses och höras!

Avslutningsvis vill jag önska alla läsare en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR då detta är det sista nyhetsbrevet för i år.

Mikael Ek
Vd, Svenska Stadsnätsföreningen
 

Twitter LinkedIn
 

Nyheter

Reservnoder ska minska risken för avbrott i samhällskritiska bredbandsnät

Foto: Coromatic

Stadsnätsföreningen har beställt två reservnoder som kommer att placeras i Norrbotten och Västerbotten. Reservnoderna kommer att vara på plats runt årsskiftet och kommer då att vara tillgängliga för ägare av samhällskritisk bredbandsinfrastruktur.

– Samhället är betydligt mer sårbart mot störningar i näten än tidigare. Allt från offentlig sektor till näringsliv är beroende av fungerande bredband för att kunna bedriva sina verksamheter. Med hjälp av den här satsningen kan landets nätägare på ett snabbare sätt återställa sin drift vilket gör att Sveriges bredbandsnät blir betydligt mer robusta än tidigare, säger Jimmy Persson, utveckling- och säkerhetschef på Stadsnätsföreningen och ansvarig för projektet.

De två reservnoderna finansieras med stöd av Post- och telestyrelsen och är en del av myndighetens så kallade robusthetsstöd som delas ut till olika projekt i syfte att öka robustheten i bland annat bredbandsnäten. Om utvärderingen av reservnoderna faller väl ut planerar Stadsnätsföreningen för ytterligare sju reservnoder som strategiskt kommer placeras ut så att de ska kunna täcka hela Sveriges yta och behov. Leverantör av reservnoderna är Coromatic, som är en del av E.ON koncernen.

 

Hallå där Mattias Mirårs, fibernätsförvaltare på Härjeåns Nät

Foto: Härjeåns Nät

Härjeåns Nät har beviljats stödmedel från Post- och telestyrelsen, PTS, för fiberutbyggnad. Vad innebär det här stödmedlet för er?
– Stödmedlen innebär att vi nu kan möjliggöra anslutning till många fler kunder som det annars inte skulle vara ekonomiskt möjligt att bygga till, säger Mattias Mirårs.

Vad tyckte ni om ansökningsprocess?
– Min kollega Mathias Erkstam som jobbat med ansökningsprocessen tycker att det var en ganska lättsam process. Det märks att PTS har lyssnat på de som fick göra detta under 2020. Den informationen har myndigheten helt klart tagit till sig och vridit till ansökningen mot ett ännu bättre och användarvänligt gränssnitt, säger Mattias Mirårs.

Enligt statistik från PTS hade 58 procent av hushållen i glesbebyggda områden i Härjedalens kommun tillgång till fast bredband via fiber eller befann sig i absolut närhet till en fiberansluten byggnad under 2020. Vad bedömer ni kommer krävas för att ni ska uppnå målet i den nationella bredbandsstrategin där 98 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till 1 Gbit/s senast 2025?
– Det krävs mera stöd och att stöden även kan användas i våra tätorter som är väldigt glest befolkade i Härjedalen. De flesta företag och hushåll som saknar fiber bor i våra tätorter där avstånden många gånger är större än i fritidshusområdena, säger Mattias Mirårs.

 

Tack till alla som deltog på Höstforum!

Nu är Höstforum Götaland, den tredje och sista konferensen i Stadsnätsföreningens nya konferenskoncept, genomförd. Stadsnätsföreningen vill rikta ett stort tack till alla deltagare, utställare och talare som har deltagit på de tre tillfällena och förverkligat föreningens idéer med regionalt nätverkande och kunskapsutbyte.

Nu siktar föreningen mot årskonferensen som kommer att hållas i Karlstad den 21–23 mars. Mer information kommer inom kort.

 

Hallå där Fredrik Borg, affärsområdeschef på GlobalConnect

I slutet av november meddelade GlobalConnect att ni köper Telenors kommunikationsoperatör Open Universe som levererar bredbandsaccess till tjänsteleverantörer och hyr fiberinfrastruktur. Vad innebär det här uppköpet för er?
– Förvärvet av Open Universe kompletterar vår verksamhet på ett väldigt bra sätt och vi är glada för att ha genomfört köpet. Med detta förvärv får vi ytterligare expertkunskap. Open Universe har i dag många partnerskap med både kommuner och kommunala stadsnät som vi ser en stor potential i att utveckla. Genom ett närmare samarbete med kommunerna kommer vi att kunna leverera fler

Foto: GlobalConnect

och bättre tjänster till företag och hushåll. Vårt mål är att göra Open Universe till Sveriges kundvänligaste, modernaste och bästa kommunikationsoperatör, säger Fredrik Borg, affärsområdeschef för konsumentaffären i Sverige, Danmark och Finland hos GlobalConnect.

Hur kommer ni att driva Open Universe?
– Open Universe drivs vidare i samma form och under samma varumärke hos GlobalConnect. Medarbetarna i Open Universe kommer tillföra viktig kunskap och kompetens inom öppna nät-verksamheten och jag ser väldigt mycket fram emot att fortsätta utveckla verksamheten tillsammans med dem. Den enda förändring vi kommer att göra är att tillföra resurser och framför allt utveckla produkterbjudandet i kommunikationsoperatörsverksamheten. Vi ser exempelvis en stor potential i att utveckla bättre fastighetsägartjänster och arbeta vidare med tjänsterna på välfärdsområdet, säger Fredrik Borg.

Flera stadsnät har ju Open Universe som extern kommunikationsoperatör. Hur kommer bolagets ägarbyte att påverka dem?
– Vi vet att Open Universe är uppskattat av såväl hushåll som stadsnät, och dessutom några vi själva länge respekterat och gillat, och alla kan vara trygga i att vi inte kommer förändra vare sig organisation eller villkor. Samarbetet fortsätter på samma sätt som tidigare, säger Fredrik Borg.

 

Sverige tappar en placering i DESI

Sverige hamnar på en tredje plats när EU-kommissionen mäter de 27 medlemsländernas digitalisering, Digital Economy and Society Index (DESI) 2021, vilket innebär att vi tappar en placering från föregående års mätning. Danmark och Finland placerar sig på en första respektive andra placering i årets rankning.

I indexet mäts de fyra områdena humankapital, uppkoppling, integration av digital teknik inom näringslivet och digitala offentliga tjänster. DESI har gjorts om för att följa upp och möta den digitala kompassen, vilket innebär att Sverige har blivit något bättre i områden som exempelvis integrering av digital teknik där vi tidigare år har legat stabilt. Kommissionen bedömer att området humankapital, där Sverige hamnar på en andra plats precis som förra året, är en av Sveriges starkaste konkurrensfördelar. Samtidigt bedömer kommissionen att Sverige behöver fler personer med digital spetskompetens. Inom området digital infrastruktur hamnar Sverige på en femte plats och tappar därmed en placering i rankingen jämfört med förra året, vilket i huvudsak beror på att andra länder har utvecklats snabbare och att utbyggnaden av 5G-tekniken inte kommit i gång ordentligt ännu i Sverige.

För mer information, klicka här.

 

Ny vägledning lanseras om samverkan kring bredbandsutbyggnad

Bredbandsforums arbetsgrupp Avtal som verktyg för samverkan har haft i uppdrag att öka kunskapen om vilken roll överenskommelser kan spela i det fortsatta arbetet med att uppnå målen i regeringens bredbandsstrategi. I mitten av

I mitten av november lämnande arbetsgruppen in sin slutrapport till Bredbandsforums styrgrupp. Arbetet har bland annat resulterat i ett diskussionsunderlag som olika aktörer kan använda för att öka sin kunskap och resonera i frågor om överenskommelser och avtal kring samverkan om bredbandsutbyggnad, så kallade samverkansavtal. Materialet förtydligar även vikten av att vara uppmärksam kring frågor om lagstiftning, upphandling och konkurrensutsättning.

De aktörer som deltagit i arbetsgruppen är Perstorps kommun, Östra Göinge kommun, Kalmar kommun, Haparanda kommun, Filipstads kommun, Region Västmanland, Region Sörmland, Svenska Stadsnätsföreningen, Sveriges Kommuner och Regioner, Servanet, GlobalConnect, Telia Company och Open Infra.

Klicka här för att ta del av materialet som arbetsgruppen slutrapporterat till Bredbandsforums styrgrupp.

 

PTS ska utbilda fler aktörer i krisberedskap och totalförsvar

Post- och telestyrelsen, PTS, har tagit fram en ny strategi för utbildningar och övningar i krisberedskap och totalförsvar som kommer att gälla mellan 2022–2026. Den nya strategin innebär bland annat att fler aktörer och roller ska utbildas samt att genom övning integrera kriskommunikation i aktörernas arbetssätt för ledning, hantering och samverkan vid svåra påfrestningar på samhället.

PTS ansvarar för att stärka krisberedskapen inom myndighetens ansvarsområden och en grundläggande förutsättning för att stärka beredskapen är att aktörer har tillgång till utbildning. Den nya strategin för de kommande fem åren har bland annat baserats på lärdomar och utvärdering av myndighetens tidigare utbildningar och övningar samt pandemin, dialog med aktörer inom sektorn elektronisk kommunikation och postsektorn samt utveckling och inriktningar inom områdena krisberedskap och totalförsvar.

Klicka här för att ta del av utbildnings- och övningsstrategin för krisberedskap och totalförsvar för 2022–2026.

 

Vet du vilket stadsnät som är bäst i Sverige 2021?

Stadsnätsföreningen premierar varje år förtjänstfulla insatser i bredbandsbranschen. Nu har det blivit dags att nominera Årets stadsnät och Årets stadsnätsfrämjare för 2021. Alla är välkomna att nominera och det är tillåtet att antingen nominera sitt eget stadsnät eller någon annans.

Nomineringarna skickas till Per Fröling, ansvarig regional samverkan på Stadsnätsföreningen, senast den 31 januari. Vinnarna i de två kategorierna kommer att tillkännages på Stadsnätsföreningens årskonferens i mars. Lycka till!

 

Mattias Grafström, vd för Telekområdgivarna, har avlidit

Foto: Telekområdgivarna

Mattias Grafström som varit vd för Telekområdgivarna sedan starten för 15 år sedan har avlidit efter en lång tids sjukdom. Tack vare honom har konsumenter fått kostnadsfri och opartisk rådgivning angående abonnemang för tv, telefoni, bredband och fiberanslutningar via Telekområdgivarna under de senaste 15 åren.

På Stadsnätsföreningen går tankarna till Mattias Grafströms familj och kollegor på Telekområdgivarna. Tack för allt och vila i frid!

 

FTTH Conference i Wien 2022

Den 29–31 mars 2022 anordnar den internationella organisationen FTTH Council, som samlar fiberaktörer från hela världen, sin årliga konferens i Wien, Österrike.

På konferensen samlas representanter från olika bolag, organisationer och myndigheter för att diskutera och debattera fiberområdet utifrån olika aspekter. Sammantaget väntas över 3 500 deltagare från över hundra länder att delta.

Tack vare ett partnerskap mellan Stadsnätsföreningen och FTTH Council kommer föreningens medlemmar att erbjudas en rabattkod. Information om detta kommer att publiceras på föreningens webbplats under nästkommande vecka.

Lär mer om konferensen här.

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek

Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius(at)ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek(at)ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: kansli(at)ssnf.org

LinkedIn Twitter Facebook Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 125 leverantöre av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

 
Do not click this link

Skickat med Paloma