Visa i webbläsare | Tipsa en vän | Prenumerera | Avprenumerera

Ledare

Sverige fjärde bäst i EU

Förra veckan besökte jag Europas stora fiberkonferens FTTH Council Conference i Wien som samlade dryga 3200 deltagare. Att vara där var intressant ur flera perspektiv, dels utifrån att studera konferensen i sig då vi själva är en stor konferensarrangör i Sverige, dels för att nätverka och lyssna av vad som händer på Europamarknaden.

Jag kan än en gång stolt konstatera att Sverige på många sätt så ligger mycket långt fram eftersom vi hållit på att bygga fiber under en lång tid och därför nått en omfattande utbyggnad. Europakonferenserna har hållits i många år, med ett uppehåll under pandemin, men fortfarande handlar konferenserna i huvudsak om hur man kan bygga ut fiber. Sverige har kommit så mycket längre än så.

Flera intressanta seminariepass erbjöds, framför allt de som handlade om de länder som ligger sämst till när det gäller fiberutrullningen. Var för sig representerar de stora marknader, det är dels Tyskland där de ska bygga ut till 32 miljoner hushåll och det är dels Storbritannien som ska bygga ut till 21 miljoner hushåll. Ofantligt stora siffror vad gäller både investeringar och kommande arbete jämfört med de knappa 4 miljoner hushåll vi byggt ut till i Sverige.

Det europeiska analysföretaget Idate presenterade färska siffror över fiberutbyggnaden i Europa. Sverige ligger på 4:e plats efter Lettland, Spanien och Portugal. Enligt Idate så har Sverige en fiberpenetration på nästan 84 procent. En siffra som stämmer väl överens med Stadsnätsföreningens egna siffror.

Samtidigt så kommunicerar vår egen myndighet Post- och telestyrelsen att vi ligger på nästan 95 procent, inklusive de hushåll som anses ligga nära en möjlig utbyggnad, det vill säga sådana som faktiskt ännu inte är utbyggda. Jag med flera i branschen tycker det är fel av PTS att kommunicera de siffrorna för det är många politiker, beslutsfattare och intressenter som inte förstår vilket stort gap det är i verkligheten mellan 84 och 95 procent när det kommer till de fortsatta investeringsbehoven. Vi pratar om en differens på en halv miljon hushåll.

PTS siffror ger för en utomstående skenet av att det inte är behövs så mycket mer, så de behöver därför de blir mer transparanta och tydliga i sin kommunikation. Vi i branschen kan bara hoppas på att de ändrar sin redovisning och på det viset hjälpa till att öka den allmänna förståelsen av behovet en fortsatt utbyggnad och mer stödmedel.

Mikael Ek
Vd, Svenska Stadsnätsföreningen
 

Twitter LinkedIn
 

Nyheter

Lagrådsremiss gällande undantag från lokaliseringsprincipen

Stadsnätsföreningen har drivit frågan om att göra det möjligt för kommunala stadsnät att bedriva bredbandsverksamhet också utanför sina kommungränser. Under förra året utredde Regeringskansliet frågan och tog också fram ett förslag till lagändring som sedan skickats ut på remiss.

Många stadsnät och andra intressenter besvarade remissen och regeringen har nu beslutat för att skicka lagförslaget vidare till Lagrådet. Lagrådet är en instans som granskar och yttrar sig över lagförslag på begäran av Regeringen. När granskningen är genomförd kan Regeringskansliet ta fram en proposition som riksdagen sedan kan fatta beslut om.

Det innebär sammanfattningsvis att mycket talar för att riksdagen kommer att kunna fatta beslut om ett undantag från lokaliseringsprincipen för stadsnät före sommaren. Enligt förslaget ska den nya lagen träda i kraft 1 mars 2023.

– Vi hade så klart hoppats på att regeringen skulle lyssna på alla de argument vi förde fram. Samtidigt ser vi ett förslag till undantag som vi bedömer kommer göra skillnad både i stadsnätens möjlighet att hjälpa sina grannkommuner men också i arbetet med att bygga mer redundanta nät. Det här är en fråga vi drivit under många år så det känns tillfredställande att det nu ser ut som att vi närmar oss ett riksdagsbeslut, säger Mikael Ek

 

Nu är ansökan öppen för PTS bredbandsstöd 2022

Den 12 maj öppnade Post- och telestyrelsen, PTS, årets utlysningsperiod för bredbandsstöd. Utlysningsperioden pågår fram till den 22 augusti, vilket innebär att myndigheten har förlängt ansökningsperioden med cirka tre veckor från föregående år. Ansökan genomförs i PTS portal.

Regelverket är i stort sett utformat likadant som under tidigare år. Bredbandsstöden kan även i år sökas av operatörer, stadsnät samt fiberföreningar och fördelas mellan de tre utlysningsområdena Norrland, Svealand och Götaland. Precis som tidigare år kan projekt fortfarande innehålla fritidshus. Ett utbyggnadsprojekt som stödfinansierats med PTS bredbandsstöd 2022 måste emellertid innehålla minst en byggnad som innehåller hushåll eller definierats som ett arbetsställe.

En nyhet är att den sökande aktören måste förklara för PTS vilken funktion närmaste nod har i befintlig infrastruktur och varför den är bäst lämpad för det aktuella utbyggnadsprojektet som man söker stöd för. En annan nyhet är om projektet finansieras av lån ska underlag om det skickas in till PTS, oavsett lånets storlek. Därtill ska en offentlig finansiär intyga att finansieringen inte innebär ett statligt stöd.

Klicka här för att ta del av mer information om PTS bredbandsstöd 2022.

 

PTS driver forum för att främja införandet av IPv6-adressering

IPv6 är den senaste versionen av internetprotokoll som möjliggör för internetansluten utrustning att kommunicera med varandra. Varje enhet som kopplas upp mot internet måste ha en IP-adress för att fungera. Föregående generations IP-adresser, IPv4, är i princip slut och därför behövs IPv6 införas.

Enligt Post- och telestyrelsens, PTS, senaste kartläggning på området har knappt fem procent i Sverige en internetanslutning med IPv6. Det vanligaste skälet till att inte införa IPv6 är bristande kundefterfrågan, enligt de tillfrågade som utgörs av operatörer, tjänsteleverantörer och kommunikationsoperatörer. Cirka 90 procent av slutanvändarna använder enbart IPv4. Andelen aktörer som svarat att de har infört stöd för IPv6 har emellertid ökat med 10 procentenheter, från 25 procent till 35 procent, vilket är en framgångsfaktor enligt PTS.

För att främja och öka införandet av IPv6-adresseringen har PTS fått i uppdrag av regeringen att inrätta ett IPv6-forum. Samtliga aktörer i hela värdekedjan – operatörer, leverantörer, tillverkare av nät- och slutkundsutrustning och innehållsleverantörer – är välkomna att delta.

Första mötet genomfördes den 11 maj där bland annat Stadsnätsföreningen medverkade. Jimmy Persson, utvecklings- och säkerhetschef på Svenska Stadsnätsföreningen, menar att IPv6-adresseringen måste införas skyndsamt, bland annat för att slutanvändare ska kunna dra nytta av nya digitala tjänster.

– Då vår vardag i allt större utsträckning bygger på att vi själva och delar av vår omvärld är beroende av molntjänster som nås via internet så är det av stor vikt att vi inte hämmar möjligheter till trygg och säker uppkoppling genom att begränsa IP-adressering till internet. Internetanslutning med IPv6 skapar möjlighet till innovation och god konnektivitet både i fasta nät och trådlösa uppkopplingar. Det möjliggör också att planera för god samverkan kring trafikutbyte på lokal och regional nivå för att minska sårbarheten. Dagens IPv4-adressering möjliggör exempelvis inte en nationell IP-adressplan för regionalt trafikutbyte på ett effektivt sätt, säger Jimmy Persson.

Klicka här för att läsa mer om IPv6.

 

FTTH Council Europe presenterar fiberrankning för 2022

I FTTH Council Europes årliga rankning av europeiska länders utbyggnad av fiber till hemmet (FTTH) och fiber till byggnaden (FTTB) hamnar Sverige på en tredje placering i 2022 års mätning, enligt siffror från september 2021.

Enligt mätningarna, som har utförts av IDATE DigiWorld, har Sverige byggt ut fiber till 64,4 procent av hushållen. För tredje året i rad hamnar Island på första plats som har uppnått en utbyggnad på 78,4 procent, följt av Spanien som ligger på 68,4 procent.

Det totala antalet hushåll som passerades i EU39* med FTTH/B, även kallat homes passed, nådde nästan 198,4 miljoner i september 2021, jämfört med 176,3 miljoner i september 2020. Motsvarande utbyggnad i Sverige uppgår till 83,8 procent enligt årets mätning och Sverige hamnar därmed på en fjärde placering efter Lettland, Spanien och Portugal.

Klicka här för att ta del FTTH Councils fiberrankning för 2022.
 

*EU39 omfattar EU:s medlemsländer, Storbritannien, fyra OSS-länder, Andorra, Island, Israel, Nordmakedonien, Norge, Serbien, Schweiz och Turkiet.

 

Det tyska branschförbundet VATM besöker Stockholm den 26–28 september

Hallå där Mikael Häussling Löwgren som leder Stadsnätsföreningens initiativ för samverkan på den tyska marknaden under projektnamnet Die Schwedische Glasfaser-Allianz

VATM representerar telekommunikations- och multimediaföretag som är verksamma på den tyska marknaden. Vad kommer studiebesöket med dem att erbjuda?
– Det är svårt för ett företag som inte har verkat på den svenska fibermarknaden att förstå hur den fungerar då vår marknadsmodell är ganska unik i jämförelse med andra länders. Andelen hushåll med tillgång till fast bredband via fiber eller befinner sig i absolut närhet till en fiberansluten byggnad i Tyskland är cirka 25 procent. Enligt statistik från Post- och telestyrelsen, PTS, är motsvarande siffra i Sverige över 95 procent. Därför är VATM-delegationen intresserade av att lära sig mer om den svenska fibermarkands-
modellen. De vet redan, bland annat genom Die

Schwedische Glasfaser-Allianz informationsarbete, att det finns en alternativ väg som visat sig framgångsrik och de vill lära sig hur de kan applicera våra erfarenheter på sin egen marknad. Det är också målet för oss, att underlätta för dem att komma till den insikten, säger Mikael Häussling Löwgren.

Vilken är Stadsnätsföreningen roll under studiebesöket?
– Tillsammans med representanter från några av Stadsnätsföreningens medlemsföretag presenterar vi den svenska fibermarknaden i ett antal föredrag under tre dagar. Vi har också förmedlat kontakter till andra aktörer som de kommer att träffa, till exempel PTS och Telia. Slutligen så ordnar vi en after work för Stadsnätsföreningens associerade medlemmar. Där kommer VATM tillsammans med några av sina medlemsföretag att medverka i en panel. Jag kommer att intervjua dem inledningsvis och sedan öppnar vi för en dialog med övriga deltagare. Den kvällen är syftet det omvända, det vill säga att föreningens medlemmar ska kunna få höra och lära om den tyska marknaden, säger Mikael Häussling Löwgren.

Die Schwedische Glasfaser-Allianz är en del av föreningens internationella arbete. Vad är syftet med initiativet?
– Vi är främst ett medlemserbjudande till Stadsnätsföreningens associerade medlemmar. Syftet är att underlätta för dem att framgångsrikt kunna sälja sina produkter och tjänster på den tyska marknaden men även indirekt på de österrikiska och schweiziska marknaderna. Initiativet startade 2018 och i dag är vi välkända inom branschen i Tyskland och Österrike. Man kan kortfattat säga att vi skapar en bärvåg till Tyskland som föreningens associerade medlemmar kan nyttja, vilket skapar kostnads- och marknadsföringsfördelar för dem. VATM:s Sverigebesök är bara ett exempel på aktiviteter som genomförs inom ramen för projektet, säger Mikael Häussling Löwgren.

 

Stadsnätsföreningen på plats under Almedalsveckan

Almedalsveckan arrangeras varje år i Visby där politiska företrädare samt aktörer inom offentlig, privat och ideell sektor träffas för att diskutera viktiga samhällsfrågor. I år arrangeras Almedalsveckan mellan den 3–7 juli.

Stadsnätsföreningen har deltagit ett flertal gånger under Almedalsveckan och kommer även att göra det under årets upplaga. I år arrangerar föreningen inga egna seminariepass utan kommer i stället fokusera på att delta på pass som arrangeras av andra relevanta aktörer.

För mer information, kontakta Louise Thorselius, vice vd samt chef Public Affairs och kommunikation på Svenska Stadsnätsföreningen.

 

Ta del av Stadsnätsföreningens webbinarier på temat robust digital infrastruktur

I slutet av maj arrangerade Stadsnätsföreningen fem webbinarier på temat robust digital infrastruktur. Nu finns samtliga webbinarier och presentationer tillgängliga på föreningens webbplats.

Under webbinarierna berättade Jimmy Persson, utvecklings- och säkerhetschef på Stadsnätsföreningen samt ansvarig för Robust fiber, om de senaste uppdateringarna i den senaste versionen av Robust fiber samt om övriga vägledningar på temat robust digital infrastruktur.

Klicka här för att ta del av webbinarierna.

 

Glad sommar önskar Stadsnätsföreningen!

Under sommarmånaderna juli och augusti kommer Stadsnätsföreningen inte att skicka ut något nyhetsbrev. Vid behov kommer föreningen i stället att skicka ut information till föreningens medlemmar.

Glad sommar önskar kansliet på Svenska Stadnätsföreningen!

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek

Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius(at)ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek(at)ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: kansli(at)ssnf.org

LinkedIn Twitter Facebook Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 125 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

 
Do not click this link

Skickat med Paloma