Visa i webbläsare | Tipsa en vän | Prenumerera | Avprenumerera

Ledare

En ny regering är i antågande

De kan behöva några kloka och kärnfulla råd i bredbands- och digitaliseringsfrågor från en branschveteran.

För det första – se till att skapa tillräckligt arbets- och handlingsutrymme för den kommande digitaliseringsministern genom att slippa behöva ta hand om flera ansvarsområden. Föregående regering packade ihop energi- och digitalisering med resultatet att energifrågorna i många stycken tog överhanden. Sveriges regering behöver ett mycket större fokus på den digitala utvecklingen, så se till att ha en renodlad minister för det.

För det andra – låt den nya digitaliseringsministern få ett övergripande mandat och ansvar för att kunna driva på en ökande takt i digitaliseringsarbetet inom de olika departementen och myndigheterna samt säkerställa en bra styrning mot kommuner och regioner. Flera departement behöver bli betydligt bättre på att arbeta fram riktlinjer och rekommendationer för att kommunerna ska kunna få fart på sitt digitaliseringsarbete. Det behöver inkluderas i en ny digitaliseringsstrategi och det brådskar!

För det tredje – sparka omedelbart i gång arbetet med att ta fram en ny bredbandsstrategi för Sverige. Nuvarande 6 år gamla är både inaktuell och sänder fel politiska signaler till såväl branschen som dess kunder. Vi behöver en strategi som tar avstamp i hur vi på bästa sätt nyttjar den infrastruktur som vi under flera decennier byggt ut. Hur säkerställer vi exempelvis att infrastrukturen är så pass säker och redundant att den klarar både tidens tand och oväntade händelser? Vi behöver också nya bredbandsmål som innefattar både alla OCH allt.

Vi kan bara hoppas på att de regeringsbildande partierna ägnar våra frågor tillräcklig uppmärksamhet, trots en turbulent omvärld med många andra viktiga frågor. Vi väntar med iver på att kunna komma i gång med konstruktiva dialoger med den nya ministern som tillsätts.

Mikael Ek
Vd, Svenska Stadsnätsföreningen
 

Twitter LinkedIn
 

Nyheter

Nöjda deltagare på Stadsnätsföreningens första höstkonferensen

Under hösten arrangerar Stadsnätsföreningen tre regionala tvådagarskonferensen under namnet Höstforum. I slutet av september genomfördes den första konferensen, Höstforum Norrland, i Luleå. Cirka 175 deltagare närvarade under konferensen som bland annat bjöd på branschaktuella föreläsningar, leverantörsutställning och nätverkande med branschens aktörer.

En av utställarna var David Björklund från Vinnergi som menar att deras deltagande är viktigt för att knyta kontakter med stadsnäten.

– Stadsnäten är en viktig kundgrupp för oss och möjligheten att träffa representanter från stadsnäten och stadsnätsklustren i verkligheten värderar vi högt, särskilt efter pandemin, säger David Björklund.

Även Harju Elekter deltog som utställare.

– Vi väljer att ställa ut på Höstforum för att det är ett bra sätt att nå stadsnäten och kunna visa våra produkter, säger Per Magnusson, Harju Elekter.

Vad var ert helhetsintryck av konferensen?

– Jag befann mig främst i utställardelen av konferensen men jag upplever att konferensen som helhet var bra arrangerad av Stadsnätsföreningen med god mat, dryck och fika, säger Per Magnusson.

David Björklund instämmer och menar att just Höstforum är ett bra tillfälle för att möta de stadsnätsrepresentanter som de vanligtvis inte möter på de större konferenserna.

– Höstforum är ett mindre och mer intimt evenemang än årskonferensen och känslan är att det delvis besöks av lite andra personer. Konferensen var som vanligt välarrangerad och innehöll även ett balanserat mått av omvärldsbevakning för vår del, säger han.

Näst på tur är Höstforum Svealand som arrangeras i Borlänge den 25–26 oktober. Mer information och anmälan till Höstforum finns på Stadsnätsföreningens webbplats.

 

PTS bjuder in till digitala informationstillfällen om mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen

Under oktober månad arrangerar Post- och telestyrelsen, PTS, tre digitala informations- och frågetillfällen om myndighetens mobiltäcknings- och bredbandskartläggning. Under dessa tillfällen kommer PTS bland annat att informera om kopplingen mellan bredbandsstödet och kartläggningen.

PTS kommer att skicka ut begäran om kartläggningen under oktober månad till alla aktörer som är svarspliktiga. Det är av stor vikt att aktörerna rapporterar in så korrekt data som möjligt till PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning då datan är avgörande för en bra byggnadsförteckning och därmed ett träffsäkert bredbandsstöd.

De digitala informations- och frågetillfällena arrangeras följande datum:

14 oktober kl. 10:00-11:00. Länk till Zoom.
17 oktober kl. 11:00-12:00. Länk till Zoom.
18 oktober kl. 13:00-14:00. Länk till Zoom.


För att få en regional förankring har PTS bjudit in de regionala bredbandskoordinatorerna till informationstillfällena. Den 14 oktober kommer bredbandskoordinatorena från Jönköping, Halland, Kalmar, Blekinge, Kronoberg, Skåne och Gotland att delta. Den 17 oktober deltar bredbandskoordinatorerna från Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna och Stockholm. Den 18 oktober deltar bredbandskoordinatorerna från Uppsala, Södermanland, Östergötland, Västmanland, Örebro, Värmland och Västra Götaland.

För mer information, besök PTS webbplats.

 

Nytt nummer ute av Stadsnätsföreningens magasin Stadsnätet

I det senaste numret av magasinet Stadsnätet kollar Stadsnätsföreningen närmare på den tyska fibermarknaden som har blivit en allt attraktivare marknad för föreningens leverantörsmedlemmar. För att underlätta etableringen driver Stadsnätsföreningen samverkansprojeket Schwedische Glasfaser-Allianz med ambitionen att skapa bättre förutsättningar för föreningens medlemmar att lyckas med sin etablering. Därtill uppmärksammas området mobilitet där konceptet samhällsmast berörs samt ett arbete som det statliga forskningsinstitutet RISE genomför på uppdrag av Stadsnätsföreningen. I det arbetet undersöker RISE bland annat olika möjligheter för en samhällsaktör att själv eller i partnerskap med andra upprätta en antennplats för trådlös kommunikation.

Klicka här för att ta del av magasinet.

 

PTS arrangerar informationsmöte om 2G- och 3G-avveckling

Tisdag den 4 oktober bjuder Post- och telestyrelsen, PTS, in till ett digitalt informationsmöte om avvecklingen av 2G- och 3G-näten i Sverige. Under informationsmötet kommer PTS att ge uppdaterad information om det kommande teknikskiftet samt avvecklingen av kopparnätet.

Klicka här för att komma till anmälan.

 

Stadsnätsföreningen startar upp samarbete med arbetsgivarorganisationen Sobona

Sobona är de kommunala företagens arbetsgivarorganisation. Deras uppdrag är att teckna kollektivavtal, stödja deras medlemmar i arbetsgivarfrågor och opinionsbilda för att stärka de kommunala företagen. Därtill bidrar de till att deras medlemmar blir mer attraktiva arbetsgivare och får de bästa förutsättningarna för att skapa affärsmässig samhällsnytta.

Stadsnätsföreningen har valt att engagera sig i Sobona och finns nu representerade styrgruppen, nationella rådet och utvecklingsrådet för Sobonas branschvalidering. Föreningens uppdrag inom Sobona är att se till att små, medelstora och stora nätägare har möjlighet att göra bedömningar på framtagna yrkesprofiler för personal inom fiber- och stadsnätsbranschen. Stadsnätsföreningen kommer även att stödja både kompetenshöjning av befintlig personal och nyrekrytering genom validering på arbetsplatsen.

För mer information, kontakta Jimmy Persson, utvecklings- och säkerhetschef på Stadsnätsföreningen.

 

Hallå där Stephan Guiance, ny vd för Telekområdgivarna

Du har tidigare varit vd för Teracom och Hockeyallsvenskan och kommer senast från ett uppdrag som generalsekreterare för e-sportförbundet. Vilka erfarenheter tar du med dig i din nya roll?
– Det jag framför allt tar med mig från mina tidigare uppdrag är ödmjukhet samt förståelsen att laget alltid slår jaget. När man jobbar i en komplex verksamhet med många intressenter är det viktigt att låta flera perspektiv komma fram, säger Stephan Guiance.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig när du tillträder din nya tjänst?
– Min främsta uppgift är att säkerställa att vi

på Telekområdgivarna även fortsättningsvis är Sveriges ledande experter i konsumenträtt för tjänster inom tv, telefoni, bredband, fiberanslutningar och betalteletjänster. Telekområdgivarna har en mycket viktig roll på marknaden som opartisk konsumenträttslig rådgivare, både förebyggande och i problem som redan har uppstått för konsumenter och andra målgrupper. Vi ger rådgivning till privatpersoner, men naturligtvis också till de operatörer och leverantörer som är med och finansierar Telekområdgivarna. Viktigt för mig är att vi på Telekområdgivarna alltid är relevanta. Prioriterade frågor blir därför frågor som kopplar till konsumenters och marknadens förändrade behov över tid, säger Stephan Guiance.

Har du något medskick till stadsnäten?
– Stadsnäten får gärna titta på vad vi har gjort tillsammans med telekomoperatörerna för att förbättra konsumentmarknaden. Allt från gemensamma uppföranderegler till att skapa forum för att lyfta olika frågor mot myndigheter och lagstiftare. Jag tror att Telekområdgivarna är en viktig partner även för stadsnäten i deras ambition att skapa en bättre konsumentmarknad. Vi har sedan en tid startat ett uppskattat forum för de stadsnät som är med hos oss och vi ser gärna att fler stadsnät ansluter sig, säger Stephan Guiance.

 

PTS svarar på regeringsuppdrag angående bredbandsutbyggnad i områden med särskilda utmaningar

Regeringen har gett Post- och telestyrelsen, PTS, i uppdrag att lämna synpunkter på ett eventuellt förstärkt bredbandsstöd där medel från EU:s jordbruksfond används. Regeringen vill att PTS ska föreslå hur ett förstärkt bredbandsstöd främst kan nå områden med särskilda utmaningar.

PTS har nu lämnat svar till regeringen och anser att den befintliga modell som används för myndighetens bredbandsstöd är väl lämpad att hantera ett utökat stöd. De regionala prioriteringar som är inbyggda i stödmodellen bör enligt PTS kunna användas för att nå områden med särskilda utmaningar. De föreslår vidare att regionerna ska få i uppdrag att identifiera och prioritera områden där det finns särskilda utmaningar när det gäller bredbandsutbyggnad.

För att ta del av PTS svar i helhet, klicka här.

 

PTS och Digitalidag öppnar telefontjänst som ska underlätta att komma i gång digitalt

Den 16 september lanserade Post- och telestyrelsen, PTS, och Digitalidag telefontjänsten Ring Digitalidag som syftar till att underlätta för fler att använda digitala tjänster och verktyg. Telefontjänsten är en av flera aktiviteter som PTS genomför i samarbete med Digitalidag för att göra det enklare för alla som har frågor om hur de använder digitala tjänster.

Telefontjänsten är öppen till och med den 11 november och nås via telefonnumret 010-550 25 00.

PTS har även tagit fram en webbaserad utbildning, Digital coach, som vänder sig till de som vill hjälpa andra att komma i gång digitalt. På myndighetens webbplats finns även Digitalhjälpen som ger vägledning och tips om digitala tjänster samt hur man praktiskt gör för att använda dessa tjänster.

För mer informations, klicka här.

 

Netnod lanserar nya tidstjänster till svenska företag

Netnod, som tillhandahåller stöd för kritisk infrastruktur, lanserar nu två nya tidstjänster i Sverige – Netnod Time Direct och Netnod Time Remote. Med dessa tjänster kan företag inom framför allt finans- och energibranscherna få en exakt tidsangivelse.

Båda tidstjänsterna hanteras av Netnod och är inte beroende av Global Navigation Satellite System, GNSS. Tjänsterna levereras med ett SLA, vilket innebär att kunderna garanteras att tjänsterna håller en hög tillgänglighet och kvalitet. Leveransen sker även via fiber och därmed behöver inga externa antenner monteras på taket av fastigheten.

För mer information, klicka här.

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek

Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius(at)ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek(at)ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: kansli(at)ssnf.org

LinkedIn Twitter Facebook Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 125 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

 
Do not click this link

Skickat med Paloma