Visa i webbläsare | Tipsa en vän | Prenumerera | Avprenumerera

Ledare

Vi bygger motståndskraft och uthållighet!

Vi befinner oss i en osäker omvärld. Kriget i Ukraina har nu pågått ett år och det finns risk för att kriget både kommer bli långvarigt och att fler länder dras in. Alla är förhoppningsvis införstådda med att det finns ett hot mot Sverige, både utifrån vårt geografiska läge och som varande en väl fungerande demokrati.

Det har nog inte heller kunnat undgå någon att det har inletts en omfattande upprustning av vårt försvar, hos krigsmakten såväl som det civila försvaret. Säkerhetspolisen med flera lyfter fram energisektorn, vattenförsörjningen och digital infrastruktur som särskilt skyddsvärda då dessa är basen för ett fungerande samhälle.

Från Stadsnätsföreningens sida så har vi under ett flertal år arbetat med att hjälpa våra medlemmar bygga upp kunskap och kompetens i robusthets- och säkerhetsfrågor. Vi var tidigt ute vilket till exempel resulterade i att Post- och telestyrelsen, PTS, lät oss ta hand om Robust fiber, ett viktigt koncept för att säkerställa att branschens aktörer anlägger fiber på ett kvalitativt och robust sätt.

Därför föll det sig naturligt att vi under förra året tillsammans med PTS arbetade fram ett underlag för hur vår bransch ska kunna höja beredskapsförmågan. Under hösten har det tagits fram detaljspecifikationer för beredskapsmaterial som bör finnas runt om i landet, upphandlats ramavtal med lämpliga leverantörer samt skapats kompetensutvecklingsprogram för att kunna möta den nya vardagen.

Det är med en viss stolthet som jag kan berätta att Stadsnätsföreningen följaktligen erhållit ett 10-årigt uppdrag från PTS att ansvara för uppbygganden av det civila försvaret hos Sveriges stadsnät med flera. Det innebär att vi ska säkerställa att statliga stödmedel används och fördelas, leveranser av beredskapsmaterial sker, att erforderliga utbildningar tas fram och genomförs samt handha löpande förvaltning och uppföljning. Uppdraget benämner vi Motståndskraft och Uthållighet, MoU.

Även om det är en allvarsam situation så gläds vi åt förtroendet och framför allt gläds jag över hur våra stadsnätsmedlemmar tar emot oss och detta uppdrag med öppna armar. Att man uppvisar ett fantastiskt engagemang för att på olika sätt vara delaktiga och bidra i uppbyggandet av vårt civila försvar. Det är verkligen en styrka med våra kommunalt ägda fibernät – man har en stor respekt för att samhället måste fungera i alla situationer. Det känns betryggande.

Mikael Ek
Vd, Svenska Stadsnätsföreningen
 

Twitter LinkedIn
 

Nyheter

Stadsnätsföreningen driver uppdrag som ska öka stadsnätens beredskapsförmåga ytterligare

Det säkerhetspolitiska läget har lagt fokus på Sveriges beredskap. Till följd av detta fick Stadsnätsföreningen i december förra året i uppdrag av Post- och telestyrelsen, PTS, att etablera, stödja och utveckla en ökad beredskapsförmåga hos stadsnäten.

Ett tillgängligt och robust fibernät är en förutsättning för att samhället ska fungera. Funktionen ställs på sin spets i kristider och det är branschens gemensamma ansvar att hålla de digitala samhällsbärande näten i gång. Beredskapen ska öka branschens gemensamma förmåga att upprätthålla och tillhandahålla samhällsbärande telekommunikation vid kris, höjd beredskap och krig.

Stadsnätsföreningens uppdrag innebär bland annat att stadsnäten förses med beredskapsmateriel samt erbjuds utbildning och blir en del i Stadsnätens infrastruktursamverkansgrupp, SiSG.

Stadsnätsföreningens webbplats finns mer information om uppdraget.

 

Sveriges säkerhetspolitiska läge – ett av fokusområdena på Stadsnätsföreningens årskonferens

Den 13–15 mars är det dags för Stadsnätsföreningens årskonferens. Den här gången arrangeras konferensen i Linköping på Linköping Konsert & Kongress.

Konferensen erbjuder ett aktuellt och spännande program där ett av fokusområdena är det rådande säkerhetspolitiska läget. Där kommer bland annat Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att tala om hur Sverige kan bygga upp sin förmåga att hantera kriser och krig. Lars Wilderäng, författare och samhällsdebattör, kommer även att berätta om försvarshoten mot Sverige och hur det senaste året har påverkat oss.

Hela konferensprogrammet finns att ta del av på Stadsnätsföreningens webbplats.

Klicka här för att komma direkt till anmälan.

 

Vet du vem som är årets bredbandsfrämjare 2022?

Stadsnätsföreningen premierar varje år förtjänstfulla insatser inom bredbandsbranschen. Nu har det blivit dags att nominera årets bredbandsfrämjare för 2022. Alla är välkomna att nominera och det är tillåtet att antingen nominera sin egen verksamhet eller någon annans.

Nomineringarna skickas till Per Fröling, ansvarig regional samverkan på Stadsnätsföreningen, senast fredag den 17 februari med en kort motivering. Vinnaren kommer att tillkännages på Stadsnätsföreningens årskonferens i mars. Lycka till!

 

Undantag från lokaliseringsprincipen börjar gälla den
1 mars

I november 2022 fattade riksdagen ett beslut om att undanta kommunala bolag från den så kallade lokaliseringsprincipen. Den 1 mars träder lagändringarna i kraft.

Lokaliseringsprincipen innebär att en åtgärd måste vara knuten till kommunens eget område eller dess invånare för att den ska anses som en kommunal angelägenhet. Ett undantag från lagen betyder att kommunala bolag, stiftelser och föreningar kan bygga ut ett eget eller delägt bredbandsnät utanför den egna kommunens område, under förutsättning att det görs geografiskt nära det egna bredbandsnätet och för att uppnå en ändamålsenlig bredbandsinfrastruktur.

Frågan om att undanta stadsnät från lokaliseringsprincipen har drivits av Stadsnätsföreningen under flera år och väntas ge stadsnäten bättre förutsättningar att bidra till det fortsatta arbetet med att förse samhället med en robust och säker digital infrastruktur.

 

PTS bredbandsstöd 2023 – offentligt samråd med branschens aktörer startar den 23 februari

Enligt uppdrag från regeringen ska Post- och telestyrelsen, PTS, fördela 1,3 miljarder kronor i bredbandstöd under året. På myndighetens webbplats finns en ungefärlig tidplan över aktiviteter kopplade till bredbandsstödet tillgänglig.

Mellan den 23 februari fram till den 27 mars arrangerar PTS ett offentligt samråd där marknadens aktörer får möjlighet att rapportera om det redan finns planerade utbyggnadsplaner, befintliga nät eller upptagningsområden för efteranslutningar i områden där myndigheten avser att utlysa bredbandsstödet. Bredbandsstöd kan bara delas ut för anslutningar som inte kommer att få snabbt bredband på kommersiell väg och som saknar det i dagsläget. Därför är det viktigt att så många aktörer som möjligt samverkar och aktivt deltar i det offentliga samrådet så att PTS bredbandsstöd ska prioriteras till rätt områden.

Mer information om PTS bredbandsstöd 2023 finns på myndighetens webbplats.

 

Hela kopparnätet stängs ned senast 2026

Telia har beslutat att senast 2026 kommer hela kopparnätet att vara avvecklat, vilket är ett arbete som påbörjades 2009. Anledningen till avvecklingen är att kopparnätet är en gammal teknik som inte längre lever upp till dagens krav och som används av allt färre.

I dag har cirka 70 procent av kopparnätet stängts ned och det som återstår finns huvudsakligen i tätorter där avvecklingen nu har påbörjats. Förutsättningarna för nedstängningen i tätorterna är något annorlunda då det i regel finns mer tillgång till fiber och mobilnät med hög kapacitet samtidigt som det finns det fler konsumenter, större företag och myndigheter.

Avvecklingen av kopparnätet sker kommunvis där berörda kommuner kontaktas i god tid innan processen påbörjas. Befintlig infrastruktur har betydelse för i vilken ordning och hur kopparnätet stängs ned.

Telias webbplats finns mer information om avvecklingen. Där finns även information om vilka kommuner och orter som berörs de närmaste åren.

 

PTS generaldirektör Dan Sjöblom får förlängt förordnande

I slutet av januari beslutade regeringen att förlänga Dan Sjöbloms förordnande som generaldirektör för Post- och telestyrelsen i ytterligare tre år från om med den 1 februari.

Dan Sjöblom tillträdde rollen som generaldirektör för PTS den 1 februari 2017. Innan dess var han generaldirektör för Konkurrensverket.

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek

Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius(at)ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek(at)ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: kansli(at)ssnf.org

LinkedIn Twitter Facebook Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 125 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

 
Do not click this link

Skickat med Paloma