Visa i webbläsare | Tipsa en vän | Prenumerera | Avprenumerera

Ledare

Säkerhet i fokus

I flera tidigare ledare har jag skrivit om att vi lever i en osäker värld. Men det tål att upprepas för hoten har accelererat den senaste tiden. Företag, organisationer och myndigheter blir nu konstant utsatta för DDoS-attacker som orsakar haverier och dröjsmål på hemsidor och som försvårar vår digitala vardag. Oftast kommer funktionen tillbaka efter ett tag igen, men det få tänker på är att det finns ett mycket större bakomliggande hot som handlar om att främmande makt kartlägger Sveriges digitala förmåga genom dessa attacker.

Så här skriver MUST (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten) i sin färska årsrapport: Främmande makt söker brett efter sårbarheter i vårt öppna och digitaliserade samhälle. Ingen skillnad görs mellan civilt och militärt, eller mellan privat och offentligt. Möjligheter att utnyttja luckor i vår organisation, lagstiftning och samverkan undersöks. Hoten används inte bara i krigssituationer utan kan också användas i fredstid och i krislägen. Av den anledningen är skyddet av kritisk infrastruktur, såväl fysisk som digital, av stor betydelse.

Vi har en bred samhällsutmaning genom att det finns ett stort antal företag, organisationer och kommuner som behöver förstärka sitt arbete när det kommer till sina webbplatsers säkerhetsbrister. Beroende på omfattningen av verksamheten så får en attackerad hemsida olika stor påverkan. Ett företag kan förlora affärer medan en kommun förlorar sin service till sina invånare. En säkerhetssvag webbplats riskerar också läckage av användare och lösenord. Turligt nog finns många duktiga säkerhetsföretag som ganska snabbt och enkelt kan avhjälpa sådana säkerhetsproblem. Så ta hjälp!

En annan mer djupgående samhällsutmaning är det skyndsamma behovet av att förstärka säkerhetsskyddet bland säkerhetskänsliga verksamheter. Med säkerhetsskydd menas personalsäkerhet, fysisk säkerhet och informationssäkerhet. Enligt SÄPO (Säkerhetspolisen) så anser de att digital infrastruktur är en av flera prioriterade säkerhetskänsliga verksamheter.

Från SÄPO säger man vidare att säkerhetsskydd ska utgöra en tröskel för angrepp och att det är bekymmersamt att olika verksamhetsutövare har ett delvis bristande säkerhetsskyddsarbete. Med bristande säkerhetsskydd så riskerar Sveriges totalförsvarsförmåga att röjas allt eftersom den byggs upp.

Från Stadsnätsföreningens sida har vi varit medvetna om det här under flera år och arbetar systematiskt med att hjälpa våra medlemmar i säkerhetsskyddsfrågor. Som alltid så finns det mer att utveckla, vilket vi håller på med och glädjande nog ser vi i dag en bred uppslutning från stadsnäten i säkerhets- och beredskapsarbetet.

Tillsammans och i samverkan mellan stadsnäten bygger vi ett säkrare Sverige.

Mikael Ek
Vd, Svenska Stadsnätsföreningen
 

Twitter LinkedIn
 

Nyheter

Undantag från lokaliseringsprincipen från och med den 1 mars

En lagändring som träder i kraft den 1 mars gör det enklare för kommunala bolag att bygga ut ett eget eller delägt bredbandsnät utanför den egna kommunens område. Frågan om att undanta de kommunala stadsnäten från lokaliseringsprincipen har uppmärksammats av Stadsnätsföreningen under flera år. Behovet av att sänka trösklarna för samverkan inom bredbandsområdet har också förstärkts ytterligare till följd av det förändrade säkerhetspolitiska läget.

– Vi blir alltmer sårbara för störningar i den digitala infrastrukturen. Alla aktörer inom telekomsektorn måste öka sin förmåga att hantera kriser och för att lyckas med detta så är samverkan över kommungränserna av avgörande framgångsfaktor, säger Mikael Ek, vd på Stadsnätsföreningen.

 

Civilministern träffar branschen – besökte stadsnätet i Västerås

Från vänster: David Hjälmgården, Fibra, Samuel Stengård, Fibra och Erik Slottner, Sveriges civilminister.

I slutet av februari besökte civilminister Erik Slottner, som bland annat ansvarar för telekom- och digitaliseringsfrågor i regeringen, stadsnätet Fibra i Västerås. Under besöket låg fokus bland annat på stadsnätens säkerhetsarbete ur ett civilförsvarsperspektiv där medarbetare på Fibra berättade om hur de arbetar för att skydda stadsnätet mot allt från skadegörelse till cyberattacker. Därtill visade de exempel på hur Internet of Things, IoT, kan användas för att skapa hållbara lösningar.

– Det är fantastiskt positivt att den minister som har både digitaliserings- och bredbandsfrågor i sitt ansvarsområde kommer till Fibra. Vårt mål med mötet var att förmedla kunskap om stadsnätens viktiga roll i samhället, lyfta fram vårt säkerhetsarbete och vår förmåga i händelse av kris samt hur vi tillgängliggör vår fiber, som står för över 50 procent av Sveriges fiberinfrastruktur, säger David Hjälmgården, vd för Fibra.

 

Vi ses väl på Stadsnätsföreningens årskonferens den 13–15 mars i Linköping?

Madeleine Gimåker

Sobona

Malin Thorsén
Hållbarhets- och kommunikationsexpert

Lars Wilderäng
Författare och samhällsdebattör

Snart är det äntligen dags för Stadsnätsföreningens årskonferens som i år arrangeras på Linköping Konsert & Kongress. Under konferensen kommer bland annat Stadsnätsföreningens 25-årsjubileum att uppmärksammas. Därtill bjuder konferensen på ett flertal nätverkstillfällen och en bankett på kvällen den 14 mars.

Konferensprogrammet är nu helt färdigställt och finns att ta del av på Stadsnätsföreningens webbplats. Bland annat kommer Madeleine Gimåker och Per Nordenstam från Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation, att tala om hur kommunala bolag kan utveckla sin ägardialog.

Malin Thorsén, hållbarhets- och kommunikationsexpert kommer i sin programpunkt att beskriva vikten av att kommunicera den nytta stadsnäten tillför det hållbara samhället och hur stadsnäten kan bli bättre på att berätta om sin verksamhet utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Dessutom kommer Lars Wilderäng, författare och samhällsdebattör, att tala om hur Sverige har påverkats av de antagonistiska aktiviteter som riktas mot vårt land och hur det senaste årets händelser, med krigsutbrottet i februari 2022 som start, har påverkat oss.

Hela konferensprogrammet finns att ta del av på Stadsnätsföreningens webbplats.

Klicka här för att komma direkt till anmälan.

 

Sobona beviljas statsbidrag för utvecklingsaktiviteter

– Stadsnätsföreningen delaktig i utvecklingsinsatser riktade mot stadsnät

Foto: Cheyenne Olander

Under februari beviljades Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation, tillsammans med fackförbundet Kommunal statsbidrag från Myndigheten för yrkeshögskola. Bidraget innebär att Sobona kommer att tilldelas drygt 1,5 miljoner kronor under två år för utvecklingsaktiviteter av branschvalidering och kompletterande yrkesprofilering.

– Våra medlemmar tar ett stort samhällsansvar och vi vill att den strategiska kompetensförsörjningen ska vara långsiktig. Med branschvalidering har vi en möjlighet att synliggöra de kunskaper som branscherna behöver på ett systematiskt sätt, säger Per Nordenstam, vd på Sobona, i en presskommentar.

Utvecklingsaktiviteterna innefattar bland annat att ta fram kompletterande yrkesprofilering inom fiber, stadsnät och energi där Stadsnätsföreningen är delaktiga i arbetet. Stadsnätsföreningen kommer bland annat att genomföra två workshops där föreningens stadsnätsmedlemmar har möjlighet att bidra med sina kompetenser och erfarenheter inom rollerna nätverkstekniker, projektör, beredare och projektledare. Workshoptillfällena kommer att genomföras digitalt måndag den 6 mars kl. 13.30-16.00. och torsdag den 16 mars kl. 09.00-11.30.

Vid intresse av att delta, kontakta Jimmy Persson, utvecklings- och säkerhetschef på Stadsnätsföreningen.

 

GlobalConnect köper Östhammars stadsnät och den privata aktören Lyssna-Njut Fibernät

Under februari blev det klart att stadsnätet i Östhammar kommun säljs till GlobalConnect för 52 miljoner kronor. GlobalConnect kommer att fortsätta driva stadsnätet som innefattar hushåll, företag och offentliga verksamheter inom Östhammars kommun. Tillträde av förvärvet är planerat att ske i mitten av mars i år.

I slutet av förra året förvärvade GlobalConnect även den privata aktören Lyssna-Njut Fibernät som erbjuder fiberuppkoppling, IP-telefoni och digital-TV inom Håbo kommun. Tillträdet skedde den 1 februari i år och enligt Lyssna-Njut Fibernät kommer bolaget att kvarstå som ett eget dotterbolag till GlobalConnect.

 

PTS beslutar att Telenor ska betala sanktionsavgift enligt säkerhetsskyddslagen

Post- och telestyrelsen, PTS, har beslutat att Telenor ska betala sanktionsavgift enligt säkerhetsskyddslagen efter att operatören brustit i säkerhetsprövning av medarbete som deltagit i säkerhetskänslig verksamhet.

Beslutet grundar sig på att Telenor inte har ansökt om placering i säkerhetsklass för vissa befattningar, vilket innebär att säkerhetsprövningen av medarbetare inte har innehållit en registerkontroll. PTS bedömer därmed att Telenor har orsakat en sårbarhet för Sveriges säkerhet. Det finns emellertid inget i dagsläget som visar att en faktiskt skada har uppkommit till följd av operatörens överträdelser.

Även om PTS bedömer att Telenors överträdelse inte varit avsiktlig anser myndigheten ändå att överträdelsen är allvarlig och att en sanktionsavgift på 12,5 miljoner kronor därför är motiverad. Telenor har åtgärdat den aktuella bristen.

 

Kontaktinformation

Redaktionsråd

Mikel Ek

Camilla Jönsson
Lotta Karlsson
Louise Thorselius

Redaktionschef

Louise Thorselius
073-508 63 08
louise.thorselius(at)ssnf.org

Ansvarig utgivare

Mikael Ek
070-598 00 05
mikael.ek(at)ssnf.org

Svenska Stadsnätsföreningen

Drottninggatan 94
111 36 Stockholm
Tfn: 08-214 930
E-post: kansli(at)ssnf.org

LinkedIn Twitter Facebook Egen profillänk

Om oss

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 125 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. Det digitaliserade samhället har förmågan och de verktyg som krävs för att använda digitala tjänster oavsett om det är inom ramen för privatlivet, i arbetet eller inom välfärden.

 
Do not click this link

Skickat med Paloma