test
Logotyp Energiintelligent Dalarna

Nummer 2-2023
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Prenumerera på nyhetsbrevet

 

Tillsammans för Dalarna!

Sommaren och ljuset är här. Det finns också många ljuspunkter när det gäller klimatomställningen till förnybar energi. Vi hoppas med detta brev bidra med goda exempel, kunskap och inspiration om det senaste som sker i Dalarna när det gäller omställningen!

Varma hälsningar – Energiintelligent Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna och Region Dalarna!

> Energiintelligent Dalarna, webbplats.

Energiintelligent Dalarna är ditt regionala kontaktnät och en plattform för länets arbete i energi- och klimatfrågor. Vi samverkar inom sju prioriterade områden för att nå målet om ett Energiintelligent och klimatsmart Dalarna 2045.

Dalarna

Dalarnas innovationsstrategi ska genomföras samordnat med energi- och klimatstrategin

Energi- och klimatrådet beslutade den 17 maj att genomförandet av Dalarnas innovationsstrategi ska ske samordnat med genomförandet av Dalarnas energi- och klimatstrategi. Samordningen motiveras av att innovationsstrategin ska fokusera på att bidra till att målen i energi- och klimatstrategin uppnås samt att de personella resurser som arbetar med frågorna många gånger är desamma. Ett samordnat genomförande av strategierna bedöms öka effektiviteten och resursutnyttjandet.

> Läs om bakgrunden till detta och vad det innebär konkret

 

Regional Innovation Valley

Inom ramen för Partnerships for Regional Innovation skapas nu Regional Innovation Valleys, vilket ska bilda ett europeiska innovationsekosystem som bättre kopplar samman innovationsaktörer i hela Europa, även de regioner som släpar efter i innovationsarbetet. I partnerskapet har 63 regioner, sju städer och fyra medlemsstater valts ut för att utveckla verktyg för att dels koppla samman lokala strategier med initiativ på EU-nivå och dels främja den gröna och digitala omställningen. Region Dalarna avser att tillsammans med Region Gävleborg och Region Värmland ansöka om att bli en Regional Innovation Valley och anordnade den 30 och 31 maj konferens i Tällberg.

> Läs mer om Regional Innovation Valleys

> Läs mer om mötet i Tällberg

 

Visit Dalarna – halverat klimatavtryck från resor i besöksnäringen 2030

Visit Dalarna har beslutat om en ny färdplan för hållbarhet ”Färdplan för Dalarna som en hållbar destination 2023–2030”.

Färdplanen identifierar tre områden där besöksnäringen i Dalarna med dess intressenter kan göra störst förflyttning mot en mer hållbar destination. Prioriteringarna bygger på de väsentlighetsanalyser som gjorts under 2022.

> Läs hela artikeln

 

Dalarnas elbalans

Grafen över Dalarnas elbalans har uppdaterats med statistik för 2021 samt vissa justeringar i bedömt framtida elbehov. Grafen visar nuvarande och scenarier för framtida elbehov, samt hur detta behov kan mötas med målet om att Dalarna ska vara självförsörjande på el.

Enligt scenarieberäkningarna så ökar elbehovet främst av industrins elektrifiering och för etablering av nya serverhallar. Elbehovet för transporter beräknas i jämförelse vara mindre utmanande. För att möta det ökade elbehovet behöver framförallt vindkraften byggas ut.

 

Nya kommunala kretsloppsplaner på gång

Kommunerna i Dalarna samarbetar med att ta fram kretsloppsplaner som ska beslutas i varje kommunfullmäktige i början av 2024. Planerna är till stor del gemensamma och syftar till att minska avfallet, öka resursutnyttjande samt säkerställa en ren och giftfri miljö. Under hösten kommer planerna att remitteras och ställas ut till allmänheten för att få in synpunkter på det förslag som är under slutbearbetning.

Kretsloppsplanerna är en mycket viktig del av övergången till en mer cirkulär ekonomi. Planerna har tagits fram samordnat med förstudien om cirkulär ekonomi.

> Läs rapporten ”Ett resurseffektivt och cirkulärt Dalarna”

 

Webinarium: Planera för solcellsparker i Dalarna

Intresset för solcellsparker ökar snabbt i Sverige. För att kunna hantera förfrågningar och ha en bra planering kring solcellsparker arrangerade Länsstyrelsen i Dalarna och region Dalarna nyligen ett webbinarium i samarbete med Solforskningscentrum i Sverige, Solve.

Det sker en snabb utbyggnad av solenergi och det kommer allt fler förfrågningar om att etablera solcellsparker i Dalarna. Webbinariet handlade om tillståndsprocesser och hur man kan planera för solenergi. Målgruppen för webbinariet var samhällsplanerare, energirådgivare, näringslivsutvecklare med flera på regional och kommunal nivå. Intresset var stort och över 70 personer deltog i webbinariet.

– Jag tycker att det var ett bra webbinarium som gav viktig kunskap och ökad förståelse. Vi fick höra om flera goda exempel på hur kommuner planerar för solenergi, till exempel i Smedjebacken, säger Marit Ragnarsson på Länsstyrelsen i Dalarna.

> Ta del av presentationerna från webbinariumet

 

BiodrivMitt Missa inte nyheter om hållbara transporter

Visste du att BiodrivMitt har ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på? I brevet kan du läsa om allt från drivmedel och elbilar till klimatpolitik och de senaste nyheterna om reduktionsplikten. Dessutom får du tips om kunskapsluncher, webbinarier och seminarier om hållbara transporter.

> Läs senaste nyhetsbrevet från BiodrivMitt

 

Energiomställning och landskap – Länsstyrelsen Dalarna behöver din hjälp!

I den gröna omställningen och i synnerhet i utbyggnaden av vindkraft är det viktigt att förstå och kunna bedöma landskapets egenskaper och känslighet i alla dess dimensioner. Länsstyrelsen i Dalarnas län har därför påbörjat en analys av Dalarnas landskap och dess karaktärer. För att ytterligare förstå landskapens känslighet för förändringar genom till exempel infrastruktursatsningar såsom vindkraft och solel, behöver vi din hjälp!

Svara på enkäten och berätta för oss hur du använder Dalarnas landskap i din vardag. Klicka på länken eller använd QR-koden för att komma till enkäten.

Enkäten tar cirka 5 minuter att besvara.
Alla svar är anonyma.
Enkätsvaren bearbetas av företaget LABLAB på uppdrag av Länsstyrelsen.

> Till enkäten

Nya projekt

Insatser för en trygg elförsörjning

Under 2021 presenterade samverkansforumet EFFEKT4Dalarna ”Trygg fossilfri elförsörjning i Dalarna,” en plan för vad som behöver göras på regional nivå för att möta utmaningarna med elförsörjningen. Nu genomförs ett projekt för att genomföra insatserna. Rent konkret handlar det om att exempelvis kapa effekttoppar i Dalarna med 50 MW under höglasttimmar.

> Läs om fler insatser

 

Renowave Energismarta bostadsrättsföreningar

Projektet RenoWave är ett samarbete mellan länder runt Östersjön för att skapa energieffektivare bostadsrättsföreningar. Länsstyrelsen Dalarna leder projektet, där man bland annat kommer erbjuda kompletta energitjänster och utveckla metoden för energideklarationer.

> Läs mer om projektet

 

Boost Dalarna

Dalarnas innovationsekosystem/främjarsystem underpresterar. Aktörerna i Dalarnas innovationsekosystem samarbetar inte tillräcklig med varandra och är inte tillräckligt upp- och inkopplade nationellt och internationellt för att bidra till att klara av den pågående strukturomvandlingen.

Projektet ska bidra till att utveckla samt bidra till ökad innovationsförmågan och grön omställning i de fem prioriterade kunskapsområdena i regionens strategi för hållbar smart specialisering. Projektägare är Region Dalarna och projektet löper över fyra år med start i juni 2023. Total projektbudget är cirka 28 miljoner kronor.

 

Resurseffektiv Industriell Omställning Dalarna

Projektet tar sin utgångspunkt i de 23 analyser som ligger till grund för ”Strategi för industriell omvandling”. Målet med strategin för industriell omvandling handlar både om att ta tillvara på de möjligheter som pågående omvandlingsprocesser ger, men också om att hantera och bemöta befintliga utmaningar inom industrin.

Projektet skall bidra till ökad konkurrenskraft och accelererad digital och grön omställning i tillverkningsindustrin genom ökad resurseffektivitet, upptagning av ny teknik samt genom cirkulära affärsmodeller i små och medelstora företag. Projektägare är Industriellt Utvecklingscenter Dalarna och projektet löper över tre år med start i juni 2023. Total projektbudget är cirka 12 miljoner kronor.

På gång

Sweden Green Mobility Demo Day 

Klimatneutrala Borlänge har under det första året fokuserat på mobilitet och arbetspendling och hur dess koldioxidutsläpp kan sänkas. Den 8 juni är det äntligen dags att presentera lösningsförslagen i Sweden Green Mobility Program som under våren tillsammans med Klimatneutrala Borlänge arbetat med 20 innovativa startups för att hitta lösningar på den specifika utmaningen kopplat till arbetspendling. Detta för att tillsammans bidra till lösningar som stöttar Borlänge att hålla sig inom sin framtagna CO2-budget.

> Läs mer och anmäl dig

 

Invigning av Sveriges första besökspark för vindkraft

Vindkraftsparken invigs onsdag den 21 juni klockan 13.00. Dalarnas landshövding, Helena Höij och Birgitta Sacrédeus, ordförande i regionala utvecklingsnämnden på Region Dalarna inviger parken. Du erbjuds en rundvisning i parken med expertmedverkan. Under dagen får du möjlighet att nätverka med politiker, näringslivschefer och samhällsbyggnadschefer samt representanter för näringslivsfrämjande organisationer i Dalarna. Vi bjuder på enklare förtäring.

Parken är belägen i Vindpark Riskebo och är ett initiativ i samarbete med Länsstyrelsen i Dalarnas län, Region Dalarna, DalaVind, SR Energy, Borlänge Energi, Dala Energi, Falu Energi & Vatten samt Hedemora Energi.

> Anmäl dig till invigningen

 

Miljömålsdagarna 

I år arrangeras Miljömålsdagarna i Borlänge den 27–28 september. Miljömålsdagarna är en årlig konferens och en självklar mötesplats för dig som arbetar för ett framgångsrikt miljö- och hållbarhetsarbete. Nu har anmälan öppnat – vi hoppas att vi ses där!

Årets tema är ”Landskap rustade för framtiden”.

> Anmäl dig till Miljömålsdagarna 2023

 

Klimatklivet öppnar ny ansökningsomgång 18–29 september

Förutsättningarna denna gång är att korta projekt prioriteras i första hand. Om åtgärden kan slutföras innan 30 juni 2024 har den störst chans att beviljas. Förbered därför åtgärden och ansökan noga. Men man får inte starta själva investeringen innan beslut.

Och fortfarande gäller att störst koldioxidbesparing i förhållande till total kostnad vinner för alla olika typer av projekt. Utom för laddare där det är placering och pris som är avgörande. Avgörande är också att laddarna följer alla fastställda kriterier och blir klara innan sista juni.

Utlysningen för laddare kommer att föregås av ett skriftligt samråd där ni kan lämna synpunkter på kriterier och platser.

Förutsättningarna kan ändras i budgetproppen i höst och det kan eventuellt bli möjligt även med längre projekt ifall ramen utökas.

> Läs mer om Klimatklivets ansökningsperiod

Nationellt

Goda exempel på energibesparing

Den gångna vinterns energikris har drivit på arbetet med energieffektivisering i kommuner och regioner, som en åtgärd för solidaritet med övriga Europa, minskad risk för manuell frånkoppling av el, viljan att bidra till sänkt elpris och att sänka den egna kostnaden. Länsstyrelserna har sammanställt goda exempel på energieffektivisering i kommuner och regioner.

> Goda exempel på energibesparing

 

Var finns pengarna? Här kan du söka medel för energi- och klimatprojekt

Länsstyrelserna har sammanställt vilka stöd och bidrag som finns att söka för den gröna omställningen, särskilt för energi- och klimatprojekt, inklusive för forskning, innovation och investeringar.

Sammanställningen ger information om vilka stöd och bidrag som finns att söka och var det går att hitta mer information.

Läs sammanställningen:
> Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser 2023

 

Årets rapport från det Klimatpolitiska rådet betonar vikten av att Sveriges klimatutsläpp behöver minska radikalt snabbare

Målen inom EU har skärpts så att de närmar sig Sveriges mål. EU har dessutom beslutat om ett separat mål för nettoupptag av växthusgaser i skog och mark, vilket ställer ökade krav på Sverige. Rådet pekar dock på att den nya regeringen hittills inte presenterat tillräckligt för att nå målen, utan utsläppen bedöms istället att öka. Det ställer höga krav på den klimatpolitiska handlingsplanen som ska presenteras under året. Rådet lämnar rekommendationer till planen, bland annat om kompetenslyft, starkare styrning av myndigheter och att visa hur Sverige kommer genomföra EUs nya klimatmål för 2030. Samtidigt behöver det ske en mycket bättre uppföljning av vad olika åtgärder har gett för resultat.

> Läs hela rapporten

 

Slopad skatt på plastpåsar

Den svenska skatten på plastpåsar kom till som svar på att länderna i EU infört en avgift till EU för icke återvunnen plast. Sverige betalar i nuläget 1,1 miljarder kronor per år i plastavgift. EU har beslutat om målet på max 40 plastpåsar per person 2025.

Skatten på plastpåsar infördes 2020 och antalet plastpåsar per person i Sverige har drastiskt sjunkit till i genomsnitt 14 påsar per person och år. Regeringen har nu beslutat att slopa skatten. Frågan är om det förändrade beteendet kommer att bestå eller om användningen ökar till tidigare nivåer, och med det en allt högre plastavgift för Sverige.

 

Tips: Dela mer på ny bytesplats

På plattformen delamera.se finns olika delningsalternativ på en och samma plats! Här kan privatpersoner erbjuda sina tjänster eller hyra ut resurser till andra privatpersoner.

> Läs mer om delamera.se

Senaste nytt från EU

”Fit for 55”

EUs nya klimatmål till 2030 innebär att klimatutsläppen ska minska med 55 procent.

För närvarande pågår förhandlingar inom en rad olika områden med omfattande förslag. Vart efter direktiven är klara så ska de implementeras i svensk lagstiftning. Några av de direktiv som förhandlas just nu är:

Förnybarhetsdirektivet
Enligt förslaget ska EUs mål om andelen förnybar energi höjas från 32 procent till 42,5 procent. Sverige ligger redan på över 60%. Definitionen av hållbar bioenergi ligger i förslaget när Sveriges ståndpunkt där till exempel GROT ska kunna klassas som hållbart.

Enligt samma direktiv ska det bli bindande mål om att industrin ska öka andelen förnybar energi med 1,6 procent per år. För transporter är förslaget att andelen förnybar energi ska utgöra minst 29 procent.

Koldioxidnormer för tunga fordon
Utsläppen ska minska med 45 procent till 2030, jmf med 2019. Alla stadsbussar (med vissa undantag i glesbygd) ska vara utsläppsfria redan 2030.

För nya fordon kommer koldioxidutsläppen mätas från avgasröret, vilket i princip innebär el eller vätgas. Tillverkarna själva får avgöra vilken teknik som ska användas, till exempel elektrifiering, bränsleceller för vätgas eller vätgas i förbränningsmotorer.

Direktiv om energieffektiva byggnader
Direktivet innebär ökade krav på renovering och energieffektivisering av befintliga byggnader.

Kraven kopplas till klassningen i energideklarationerna, vilket skulle kunna innebära verkligt tuffa åtgärder för att nå målen. Regeringen har därför gett Boverket i uppdrag att snabbt utreda om Sverige bör göra om sin energiklassning så att det nya direktivet inte blir så svårt att uppnå. Samtidigt kan vi konstatera att vi inom Energiintelligent Dalarna saknar statistik på hur många och vilka byggnader som vi har i olika energiklasser, så det går i nuläget inte att bedöma konsekvenserna av EUs förslag.

 

Kontakta oss

Du når oss via e-post energiintelligent.dalarna@lansstyrelsen.se

Vill du inte ha fler utskick från oss?

> Avregistrera din adress från utskick

Så hanterar vi dina arbetsuppgifter

> Så här hanterar vi dina personuppgifter, Länsstyrelsens webbplats

 
Logotyp Länsstyrelsen i Dalarna
Logotyp Region Dalarna
Logotyp Energiintelligent Dalarna
 
Do not click this link