Hur går det för patienterna?

Vsa i din webbläsare

NYHETSBREV FRÅN ALEFORSSTIFTELSEN
NR 5, 2022

 

 

 

Hur går det för patienterna?

Till att börja med vill vi rikta ett stort tack till Kristina Berglund, lektor och forskare vid Göteborgs Universitet, som deltog vid vår nätverksträff den 25 maj. Vi har ett långt samarbete med universitetet. En fråga som kom upp är hur det går för patienterna efter en behandling hos oss.

Frågan är komplex då återfall förekommer, men att det inte betyder att personen ändå med stöd kan återgå i sitt tillfrisknande och hitta en stabil nykterhet/drogfrihet med återgång till arbete. Hos oss ingår alltid ett års eftervård när man lämnar behandlingshemmet.

I en artikel från Göteborgs Universitet så redovisar Kristina att hela 76% av patienterna hade uppnått helnykterhet eller en låg till måttlig konsumtion. Studien byggde på intervjuer med våra patienter fem år efter avslutad behandliing.

Intressant med studien var också att man jämfört vår tolvstegsbehandling med behandling som utgick ifrån att man istället försökte hjälpa patienten till ett kontrollerat drickande, vilket ledde till ett sämre resultat.

Kontakta oss om ni önskar diskutera olika behandlings-alternativ och efterfrågar en vårdgivare som bedriver en kvalitetssäkrad behandling. Du når oss alla vardagar mellan kl 08-16 på telefon 020-22 12 00.

Eva-Marie Holen
Föreståndare, Aleforsstiftelsen

KONTAKT

Arbetsplatsprogrammet

Arbetsplatsprogrammet vänder sig till chefer, personalansvariga, skyddsombud samt till våra patienters kontaktpersoner med intresse av att få en ökad förståelse av alkohol och andra droger i arbetslivet.

Varje patient som genomgår något av Aleforsstiftelsens behandlingsprogram bör ha en eller flera kontaktpersoner från arbetsplatsen eller annan remittent. För att fungera som kontaktperson behöver man ha grundläggande kunskap om alkohol och droger samt insikt i behandling.

Detta gäller även chefer eller skyddsombud med ansvar för personal och arbetsmiljöfrågor. Utbildningen är upplagd som en heldagsutbildning och ger kunskap att hantera alkohol- och drogproblematik i arbetslivet.

Målgrupp: Chefer, arbetsmiljöombud, skyddsombud, HR och kontaktpersoner till våra patienter.

Pris: För kontaktpersoner till våra patienter ingår utbildningen i behandlingskostnaden. Medlemsföretag i Aleforsrådet har två fria platser per utbildningstillfälle för chefer/HR-personal samt två fria platser för fackligt förtroendevalda/skyddsombud. För deltagare därutöver är avgiften 2.500 kr per deltagare (medlemmar i Aleforsrådet) eller 2.750 kr per deltagare (övriga).

Omfattning: Heldag

Plats: Ullevi konferens, Paradentrén, Göteborg – konferenslokal Alliansen

Nästa tillfälle: 7 september, kl 09:00-16:00

Anmälan: Klicka här...

För frågor kontakta Anders Andersson.

LÄS MER
 
 
 
 

Digital distansutbildning

Alkohol- och drogkunskap i arbetslivet

De flesta arbetsplatser drabbas av konsekvenser som har med alkohol eller droger att göra, men i många fall så är kopplingen till alkohol eller droger inte tydlig.

Är man orolig att någon har problem, eller uppvisar någon tecken på att vara påverkad av alkohol eller droger så har vi alla en skyldighet att ingripa och hjälpa till.

Innehåll:

Alkohol- och narkotikautvecklingen i Sverige
Vad är riskbruk, missbruk och beroende?
Vägen in och ut ur ett missbruk
Tidiga och sena tecken på missbruk
Vad gör man när man misstänker att någon är påverkad på jobbet?
Gruppövning – ett exempel från verkligheten
Alkohol- och drogpolicy
Arbetsrätt vid missbruk
Arbetsplatsens ansvar
Vilket ansvar har man som chef, skyddsombud eller medarbetare?
Vad innebär arbetsgivarens utrednings- och rehabiliteringsansvar?
Risker vid distansarbete
Alkohol- och drogtestning
Det svåra men nödvändiga samtalet
Vilket stöd finns att tillgå?
 

Digital distansutbildning, via Microsoft Teams

Målgrupp: Chefer, arbetsmiljöombud, skyddsombud, HR och övriga som önskar mer kunskap i ämnet.

Pris: 950:-/pers för medlemmar i Aleforsrådet. 1450:-/pers för övriga.

Omfattning: Halvdag

Max antal deltagare: 25 personer

Nästa tillfälle: 31 augusti, kl 08:00-12:00

För frågor kontakta Anders Andersson.

LÄS MER

Stöd till anhöriga

Beroende är en familjesjukdom och drabbar inte bara den som dricker eller drogar, men även de anhöriga. De flesta närstående behöver hjälp. Oavsett om det handlar om partner eller föräldrar, syskon, små eller stora barn, nära vänner eller arbetskamrater, så blir relationerna utsatta för hårda prövningar. Man anpassar sig till sjukdomen och försöker rädda den som dricker eller drogar, tar på sig för stort ansvar, börjar kontrollera, överprestera, skydda.

Resultatet blir att anhöriga mår dåligt psykiskt och fysiskt, glömmer bort sig själva och utvecklar medberoende. Medberoende är ett svårt och allvarligt tillstånd. Det går inte över bara för att alkoholisten blir nykter. Anhöriga behöver också hjälp. Att släppa taget, börja fokusera på sina egna behov, sina egna liv. Anhöriga kan inte bota eller kontrollera den beroende, men återfallsfrekvensen minskar när hela familjen får hjälp med tillfrisknandet.

På Aleforsstiftelsen får hela familjen hjälp i form av lördagsseminarier på Aleforshemmet i Alingsås och ett separat anhörigprogram i Göteborg. Seminarierna innehåller både undervisning och grupparbete.

Anhörigprogrammet i Göteborg följer ett schema med olika teman och samtal i grupper. Det består av tio träffar under ett års tid, en gång i månaden. När anhöriga får hjälp med att sätta sig själva i första rummet, påbörjas deras egen läkningsprocess.

Anhörigas egna ord om programmet:

Skönt att få prata med andra i liknande situation. Jag är inte ensam.
Väldigt bra. Man delar samma erfarenheter, ett konstaterande att man inte är ”knäpp”
Mycket fin och respektfull stämning
En mycket bra möjlighet att få hjälp i egen situation, men också ökad kunskap så att man kan bättre stödja och förstå sin anhörig.

 

Kommande tillfällen:

8 juni, Hur går vi vidare?
7 september, Tillfrisknadsprocessen – från beroendet
5 oktober, Tillfrisknadsprocessen – familjen
9 november, Krisprocessen
7 december, Relationer


Programmet ingår i behandlingskostnaden för anhöriga till våra patienter, men kan också köpas separat i mån av plats.

Anmälan: Klicka här...

För frågor kontakta Romana Powidzka Casserblad.

LÄS MER
 
 

Narkotikamarknaden relativt opåverkad av pandemin

Trots restriktionerna som följde av covid 19-pandemin förefaller narkotikautbudet i Sverige ha varit förhållandevis oförändrat de senaste två åren. Detta pekar CAN:s årliga undersökning av svenska narkotikapriser på.

Sedan 1980-talet har CAN regelbundet samlat in information om gatu- och grossistpriser för olika narkotikasorter i Sverige. Informationen kommer från Sveriges samtliga 27 polisområden som rapporterar in aktuella uppgifter från sina områden.

– Priserna var förhållandevis oförändrade under pandemiåren 2020–21 jämfört med åren innan. Det indikerar att det, trots stängda gränser och minskat resande, inte uppstått någon uppenbar bristsituation på marknaden, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN och författare till rapporten.

Källa: CAN

 

LÄS MER

Mindfulness kan minska risken för återfall

De senaste åren har mindfulness börjat användas i beroendebehandling, framförallt i USA. Amerikanska studier visar att det kan minska drogsug och risken för återfall. Men metoden har ännu inte fått fäste i Sverige.

– Det här är i allra högsta grad relevant, säger överläkaren och forskaren Johan Kakko.

Källa: Alkohol & Narkotika

LÄS MER

Projektet Digikvällar har öppnat upp nya vägar att nå ut förebyggande inom ANDTS

Under hösten 2021 genomförde Sölvesborgs kommun pilotprojektet Digikvällar med syfte att ge viktiga vuxna med ungdomar i sin närhet kunskap och stöd i områden som berör ungdomar.

Nu är slutrapporten klar och även om underlaget inte räcker för veta om den digitala formen kan vara likvärdig fysiska träffar så har projektet lett till lärdomar om fler sätt för att ut nå ut med förebyggande kunskapshöjande insatser.

 

Källa: Sölversborgs kommun

LÄS MER

Var tjugonde förare kör bil kort efter alkoholkonsumtion

Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Ändå är det många som väljer att sätta sig bakom ratten kort efter alkoholkonsumtion. Och det blir inte bättre.

Det visar attitydundersökningar som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) låtit göra på regelbunden basis inför Trafiknykterhetens dag sedan 2011.

Källa: Bilprovningen

LÄS MER

Studenten & Orka hela dagen!

Orka hela dagen är en insats där flaskor med vatten delas ut till alla studenter i Skövdes gymnasieskolor. Det är ett samarbete mellan Skövde kommun, Maxi Ica Stormarknad, Västra Götalandsregionen och IOGT-NTO.

Jenny Aronsson, drogförebyggande samordnare i Skövde kommun och Petra Berghäll från IOGT-NTO står utanför ICA Maxi inne på Elins Esplanad för ta hjälp av allmänheten med att knyta band och fästa kort med en hälsning om att ”orka hela dagen” på vattenflaskor.

Syftet med insatsen Orka hela dagen är att vara berusningsbegränsande och att öka medvetenheten om alkoholens påverkan på hjärnan. Studenten ska vara en rolig dag att minnas och vuxenvärlden har ett ansvar att skicka rätt signaler.

Källa: Skövde kommun

LÄS MER

Pontus fick nervskador av lustgas: ”Sluta direkt”

Pontus Blom, 30, tog lustgas på varje fest. Tills han tappade känseln i fötter, ben och fingrar – och inte kunde gå rakt.

– Läkaren sa att det var 50/50 att jag skulle bli bättre, säger Pontus Blom.

Källa: Aftonbladet

LÄS MER

”Det är svårt att cykla slalom” – Nanna cyklar berusad i forskningsprojekt i Falun

Riskerna med att köra motorfordon under påverkan av alkohol är kända sedan länge. Nu undersöker forskare vad som händer när man cyklar berusad. Metoden: Att låta testpersoner dricka drinkar och sedan hoppa upp på sadeln. Nanna Brunk var en av dem.

Det är VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut som genomför en studie där man undersöker sambandet mellan alkoholintag och cykling. Genom att låta en testgrupp dricka alkohol och sedan genomföra ett antal tester, såsom att cykla en markerad bana och göra olika kognitionstester, är syftet att få mer kunskap för att kunna förebygga olyckor.

Källa: SVT

LÄS MER

”Medicinsk marijuana” ökar beroenderisken

En ny amerikansk studie har undersökt effekt av behandling med cannabis och inneha särskilda ”medicinsk marijuana”-kort.

Forskningsrapporten visar ingen effekt mot bland annat smärta och depressioner. Däremot fick nära tre gånger så många i patientgruppen beroendeproblem.

Källa: Drugnews

LÄS MER

Kvinnor och män hanterar alkoholproblem olika

I studien har Edemilson de Campos, professor vid EACH-USP, fått möjlighet att sitta med vid AA-möten (Anonyma alkoholister) i São Paulo, möten enbart för kvinnor. Han har både intervjuat kvinnorna och noterat vad de sagt under mötena.

– Vi märkte att männens vittnesmål fokuserade på arbetsrelationer och andra opersonliga aspekter av livet, medan deltagarna i möten för enbart kvinnor främst talade om känslor och sitt inre liv. Därför är sådana viktiga att erbjuda. De kan erbjuda en trygg plats där man kan uttrycka sig själv och återfå sin värdighet.

Han menar också att samhället ofta har överseende med fäder som försummar sina barn, men är oförsonligt mot kvinnor som ses som dåliga mammor.

– Känslan att alkoholismen kan ha hindrat dem från att leva upp till vad samhället förväntar sig av dem vilar tungt på kvinnornas axlar, säger han.

Källa: Accent

LÄS MER

Här är 11 svenska kändisar som slutade dricka alkohol – så förändrades deras liv

En hel rad svenska kändisar har under åren valt bort alkoholen.

Läs varför – och hur deras liv förändrats sedan beslutet.

Källa: Femina

LÄS MER

Stigbergsklinikens chef oroas över nedläggningen: ”Hur ska de kunna lösa det?”

Han har jobbat på Stigbergskliniken med missbruksvård i 11 år, men snart är det slut. Chefen Jonny Vilhelmsson undrar vem som ska ta över patienterna som gått hos dem.

– Hur ska de kunna lösa det? Den här vården har ändå funnits sen 70-talet. Jag blev förvånad, säger han om att kliniken måste stänga.

Källa: SVT

LÄS MER

MER OM OSS PÅ ALEFORSTIFTELSEN:

Facebook LinkedIn

Till vår hemsida...

OM ALEFORSSTIFTELSEN: Aleforsstiftelsen bildades 1987 genom att de större arbetsplatserna i Göteborg gick samman för att säkerställa en bra behandlingsverksamhet för sina anställda och andra med alkohol- och drogproblem. I styrelsen finns representanter för Västra Götalandsregionen, AB Volvo och Volvo Cars, PostNord, Coop Väst, Chalmers och SKF. Aleforsstiftelsen erbjuder behandling, rådgivning och utbildning med inriktning mot arbetslivet. Vårt behandlingshem, Aleforshemmet, ligger i Alingsås och vår öppenvård finns i Göteborg. Verksamheten drivs utan vinstsyfte.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER: De uppgifter som vi sparar om dig är namn och e-postadress för att distribuera detta nyhetsbrev. Vill du inte längre ha några fler utskick avregistrerar du dig enkelt genom att klicka på länken längst ner i våra utskick.

Aleforsstiftelsen
Första Långgatan 21
413 27 GÖTEBORG
Tel 020-22 12 00
Fax 031-42 62 35

Aleforshemmet, vårt behandlingshem
Aleforsvägen 11
441 39 Alingsås
Tel 020-22 12 00
Fax 0322-66 56 81

Ansvarig utgivare för nyhetsbrevet: Per Öhman

Vill du uppdatera din e-postadress,klicka här.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Do not click this link