Läs brevet i din webbläsare här

Avregistrera din adress här

Nyförvärv av Region Dalarna: In times like these, Camilla Hällgren
Camilla Hällgren, född 1973 i Umeå, är en svensk konstnär och docent i pedagogiskt arbete. Hon arbetar som fotokonstnär och forskare vid Umeå universitet. I sina fotografier utforskar hon vad det kan betyda att vara människa. Det finns ett särskilt fokus på relationer, makt och föreställningar om det feminina och maskulina.

 

Gott nytt år och god fortsättning!

På Bild och form lägger vi ett spännande år bakom oss och går in i ett förhoppningsvis lika spännande år 2023.

Under pandemiåren har vi haft förmånen att kunna dela ut extra stöd och medel både till verksamheter och enskilda yrkesverksamma inom bild- och formområdet i Dalarna. Hur vi arbetat med, och utformat, dessa stöd har varit en medveten och strategisk process för att skapa underlag för att förhoppningsvis kunna permanenta vissa av dessa insatser, om även möjligen på ett något annat vis. En av de sista insatserna som vi gjorde 2022 var en utlysning om tillfälliga residensmedel. Vilka som blivit tilldelade dessa finns att läsa längre ner i detta nyhetsbrev. Förutom den insatsen har vi under de senaste åren delat ut medel till enskilda yrkesutövande inom bild- och formområdet i form av hemmaresidens, gjort en större insats för att stärka och stödja våra produktionsplatser, de konstnärliga verkstäderna i länet, och gjort olika kompetenshöjande arrangemang samt delat ut medel för att specifikt stärka yrkesverksamma inom bild- och formområdet i sin yrkesutövning. Bild och form har även skjutit till medel från ordinarie verksamhetsbudget för att kunna förstärka stödet till konstnärer.

Ett spännande utvecklingsarbete som också har gett frukt är att Region Dalarna nationellt sett utmärker sig som en region som är med i det nationella samtalet om hur vi ska flytta fram positionerna och stärka bild- och formområdet för alla yrkesutövande, aktörer och organisationer inom området. Ett sådant tillfälle var när den nyligen uppstartade organisationen Bildkonst Sverige formades under våren 2022 där bild- och formkonsulenterna, som företrädare för olika främjande nätverk inom bildkonst och design, deltog i det initiala skedet. Nu finns det en organisation som heter Bildkonst Sverige som kommer att sammanföra aktörer inom och stärka bildkonsten i Sverige. Det går att läsa mer om Bildkonst Sverige här i nyhetsbrevet och det finns mer information på deras hemsida för de som vill ansluta sig.

Camilla Nyman har varit tjänstledig under andra halvan av 2022 för att arbeta på Kulturrådet, där hon bland annat arbetat med olika regionala kulturplaner. Hon kommer nu tillbaka till oss med massor av ny kunskap och kompetens och det ser vi fram emot. Samtidigt tar vi farväl av Anton Andersson som har gjort ett fantastiskt arbete med S-P-O-K Dalarna och kommit in med en designkompetens som industridesigner som vi inte haft på enheten tidigare.

Avslutningsvis vill vi inför det nya året påminna om att vi alltid står till förfogande att kontakta i alla ärenden som gäller bild- och formområdet. Allt från hur ett projekt kan organiseras och finansieras till korrekta avtal och arvoderingar för yrkesverksamma till förslag på aktörer till skapande skola. Om vi inte kan svara så vet vi ofta vem som kan. Våra kontaktuppgifter finns längst ner i detta nyhetsbrev.

Vänliga nyårshälsningar
Bild och form

 

Stöd till utvecklingsprojekt

Region Dalarnas utlysning för utvecklingsprojekt är öppen 7/1-1/2 2023.
Sökande ska vara ideell förening, studieförbund eller folkrörelseägd folkhögskola.

Vi uppmanar er att söka för era projekt och vi står till förfogande för den som vill bolla en idé.

Stöd till utvecklingsprojekt - Region Dalarna

 

Vårens första webbinarie om gestaltad livsmiljö

Under vårens första webbinarie om gestaltad livsmiljö kommer vi få besök av Arkus.

Arkus är en stiftelse vars syfte är att främja praktiknära forskning och utveckling inom arkitektur och samhällsbyggnad.

Olof Philipson och Annica Carlsson från Arkus stiftelses styrelse presenterar den aktuella utlysningen som är inriktad på att utveckla hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet. De kommer också berätta om ett par projekt och de resultat som de lett fram till samt hur Arkus verkar för att sprida kunskap. Projekten har fokuserat hållbar stadsutveckling och den goda bostaden; barnperspektiv, mobilitetslösningar och klimatsmart planering.
Presentationen följs av ett samtal med Frida Ryhag, Länsarkitekt, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Läs mer om Arkus på deras hemsida: www.arkus.se

19 januari kl 8.30 - 9.30
Webbinariet sker via zoom: https://us02web.zoom.us/j/2043984444
Ingen föranmälan krävs!

Hela vårens program finns att hämta här: Gestaltad livsmiljö våren 2023

 

VideoGUD 2006 - 2020

 

Under åren 2006 till 2020 har Region Gävleborg, Region Uppsala och Region Dalarna (GUD) samarbetat runt visning av videokonst under namnet videogud. 2020 avslutades samarbetet bla av den anledningen att utvecklingen av visningsformat har sprungit iväg i takt med att internet och smartphones utvecklats samt för att göra utrymme och budget för andra satsningar. Det går såklart alltid att argumentera för att videokonsten kan behöva än mer stöd och utrymme i en sådan utveckling. Regionerna bakom samarbetet med videogud har fortfarande en bra samverkan och det är mycket möjligt att nya projekt för att lyfta fram videokonst kan komma i framtiden.
Det har sammanställt en rapport över de år som videogud verkade, ett unikt och framgångsrikt koncept. Rapporten går att läsa och ladda ner här: Publikationer - Region Dalarna

Eller beställa ett ex genom att kontakta: emelie.lilja@regiondalarna.se

 

Tilldelade residensmedel:

Under hösten 2022 utlyste Bild och form ett tillfälligt stöd för residens. Stödet finasieras av statliga medel för återstart av kulturlivet vilka fördelades via Kulturrådet samt att enheten Bild och form sköt till extra medel för ytterligare ett residens. Ansökningarna höll genomgående hög kvalitet och borgar för en möjlig intressant utveckling av residensverksamhet i Dalarna. I den nyligen antagana regionala kultur- och bildningplanen 2023-2026 är ett av utvecklingsområdena att stärka infrastrukturen för bild- och formområdet i Dalarna. Ett sätt att stärka området är att stödja de självorganiserade initativ som finns som tex residensverksamhet.

De som beviljats residensmedel 70 000 kr per residens är:

Leksands folkhögskola 70 000 kr
Orsa Grafik 70 000 kr
Lina Sofia Lundin (Firma Lina Lundin) 70 000 kr

 

S-P-O-K Dalarna

Behöver du en paraplyfabrik, artesan eller en glashytta?
Sök tillverkare för din formidé på s-p-o-k.se

Den nationella plattformen för produktion (S-P-O-K, Samtida produktion och konsumtion) syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri. Gemensamt hos de listade företagen är en flexibel tillverkning samt öppenhet för att samarbeta med formutövare och kreativa företag.

S-P-O-K Dalarna har nu 12 listade tillverkare som är öppna för att producera produkter på uppdrag av formgivare, konstnärer, arkitekter mfl. Förutom Dalarnas 12 listade företag så finns ytterligare 479 listade företag nationellt.

Om du vill sprida info om att S-P-O-K Dalarna finns får du gärna sätta upp vår affisch (se ovan) som går att hämta här: S-P-O-K poster

Kontakt: dalarna@s-p-o-k.se
Instagram: @s_p_o_k_dalarna

 

Bildkonst Sverige

Bildkonst Sverige är en nystartad ideell branschorganisation för arrangörer inom bildkonstområdet. Den omfattar allt från större konstinstitutioner, kommersiella gallerier och privata konsthallar till små konsthallar och självorganiserade verksamheter. Bildkonst Sverige är en samlad röst för arrangörer inom bildkonstområdet och ska arbeta för förbättrade villkor inom området.

Arrangörerna är länken som möjliggör mötet mellan konsten och publiken. Dessa aktörer är därför helt avgörande för konstens ekosystem och för möjligheten att uppfylla de kulturpolitiska målen om att alla ska kunna ta del av kultur. Statliga utredningar och rapporter har gång på gång konstaterat att infrastrukturen för bildkonst i Sverige är svag, men trots det har mycket lite gjorts för att stärka området. Till exempel försvann nästan alla resurser när Riksutställningar lades ner och momsen på försäljning av konst är 25 % medan den är 6 % på böcker, för att nämna två av många exempel. Eftersom konstarrangörernas resurser är små är det svårt för enskilda aktörer att följa och aktivt påverka kulturpolitiken. Bildkonst Sverige ska därför verka för att stärka bildkonstområdet och skapa goda förutsättningar för medlemmarna att bedriva professionell, långsiktig verksamhet.

www.bildkonstsverige.se

 

Medel till nödresidens fördelade via SWAN

Kriget i Ukraina har visat behov av att ge professionella kulturskapare en fristad. Fria konstnärer och kulturaktörer är livsviktiga uttolkare och bärare av det fria ordet och den fria konsten. De behöver stödjas och skyddas för att kunna fortsätta spela en roll där demokratin är utsatt för hot. Allt stöd måste utgå från kulturskaparnas behov av både humanitärt och konstnärligt bistånd och därför erbjuder SWAN – Swedish Artist Residency Network residensmöjlighet i Sverige.

Medlemmarna i det nationella residensnätverket SWAN fyller en viktig funktion i mottagandet av konstnärer och kollegor som befinner sig i krig eller lever under hot från en auktoritär regim. De residens som har möjlighet har nu ställt om för att kunna erbjuda ”emergency residencies” där det ingår stöd, inte enbart med boende och möjlighet till fortsatt konstnärligt arbete, utan även hjälp med att slussas in i det svenska samhället, krisstöd och kontakt med kulturliv och konstnärskollegor.

Kultur och bildningsnämnden, Region Dalarna har beslutat om ett stöd på
200 000 kr till SWAN för att fördela till befintliga nödresidens.

För den som vill veta mer om nödresidens så finns det ett reportage ett par minuter in på P1 kulturnyheter 2023-01-03: sverigesradio.se/avsnitt/sa-lever-ukrainska-konstnarer-som-sokt-skydd-i-sverige

SWAN: www.swanresidencynetwork.com

 

Textil hub i CTH-huset i Borlänge

I en lokal i det anrika CTH-huset, Borlänge, undersöker hantverkare och konstnärer tillsammans med Borlänge kommun möjligheten att starta en kollektivverkstad och textil hub med fokus på textila hantverk och tekniker såsom – sömnad, screentryck, digitaltryck, färgning, 3d-print, laserskärning mm.
Nu söker de dig som är intresserad av att vara med och forma denna plats, komma med inspel och tipsa om samarbeten!

Du som konstnär, hantverkare, designer eller företag med intresse för en test- och produktionsmiljö är välkommen på en första förutsättningslös träff:
torsdag 12 jan kl 16.00 på Vattugatan 3, vån 0.

Anmäl dig till: lina.lundin@borlange.se
Kan du inte medverka men är intresserad hör ändå av dig!

 

Konferenser mm

Folk och kultur
8 - 11 februari
Eskilstuna och digitalt

Folk och Kultur är ett kulturpolitiskt konvent. Initiativtagare till Folk och Kultur är Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd.

Gestaltad livsmiljö - från offentlig konst till samhällsplanering
19 jan, 9 mars, 20 april, 25 maj kl 8.30 - 9.30

Webbinariet sker via zoom: https://us02web.zoom.us/j/2043984444
Ingen föranmälan krävs!

Hela vårens program finns att hämta här: Gestaltad livsmiljö våren 2023

 

Stöd, residens, stpendier mm

Aktuella utlysningar hos Kulturrådet:

Skapande skola - öppen 10 jan - 7 feb
Skapande skola - Kulturrådet
Projektbidrag bildkonst, form och konsthantverk - öppen 19 jan - 16 feb
Projektbidrag för bildkonst, form och konsthantverk - Kulturrådet
Projektbidrag nationella minoriteters kultur öppen - 21 feb- 21 mars
Projektbidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet - Kulturrådet


Se fler stöd att söka på Kulturrådet kulturradet.se

 

Aktuella utlysningar från Konstnärsnämnden:

Residens i New York, ISCP - öppen 10 jan – 16 feb kl 14:00
Residens i Berlin, Bethanien - öppen 10 jan – 16 feb kl 14:00
Gästbostad i Paris, Svenska Institutet - öppen 10 jan – 23 feb kl 14:00
Internationellt utbyte och resebidrag - öppen 06 dec – 23 feb kl 14:00
Internationellt utbyte och resebidrag - öppen 24 feb – 1 juni kl 14:00


Ansökningstider - Konstnärsnämnden konstnarsnamnden.se

 

Utställningar i Dalarna

Rättviks Konsthall, Rättvik
Rättviksgruppen
Tom 14 januari

Jögge Sundqvist
Yxtid – Knivtid – Vargatid
Tom 15 januari

Irina Hauska
Blod, kött och natur
04 februari – 26 mars

Galleri Svarta Gran, Borlänge
Anonymous
Woman Life Freedom
9 januari – 25 januari
(utställningsplatser se nedan)

Galleri Ljusgården

Mån. — tors. kl. 08 — 20 och fre. kl. 08 — 18
Kulturhuset tio14, Teatergatan 5, Falun

Folkteatern i Dalarna
Tis. — tors. kl. 10 — 14.30
Lokstallarna, Tullkammaregatan 15, Falun

Takako Takeuchi
21 jan - 11 mar

Galleri Hörnan, Falun
Lena Källberg
Det är aldrig för sent för att sluta drömma
Tom 23 januari


Anne-Lie Larsson Ljung
26 januari – 6 mars

 

Utskick och personuppgifter

Vi har skickat detta till just dig eftersom vi har uppgift om att du som tjänsteperson, politiker, arrangör eller yrkesverksam inom bild- och formområdet har nytta av denna information.

Skicka gärna information och tips till oss om utställningar och dyl inför kommande brev.

Om du vill byta kontaktuppgifter eller om du har någon kollega som vi ska lägga till i vår kontaktlista så gör detta via vår sida om nyhetsbrevet. Alla personuppgifter behandlas i enlighet med gällande dataskyddslagar. Uppgifterna sparas så länge du vill få våra utskick.

 

Vänligaste hälsningar

Bild- och formkonsulent Emelie Lilja
emelie.lilja@regiondalarna.se

Bild- och formkonsulent Camilla Nyman
camilla.nyman@regiondalarna.se
Bild- och formkonsulent Emma Matton
emma.matton@regiondalarna.se
Bild- och formkonsulent Andreas Sandberg peterandreas.sandberg@regiondalarna.se

 

Följ gärna @bildochform.regiondalarna på Instagram och tipsa en vän!

 
Instagram Egen profillänk

Uppdatera info här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link