Årets första nyhetsbrev från Ett jämställt Värmland

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

 

Ett jämställt Värmland nyhetsbrev

Februari 2023

Ett mönster med konstnärligt ritade symboler för manligt och kvinnligt.

Nummer 1 2023

Skicka vidare

Nytt år, nytt utseende

2023 är året för förändring, i alla fall om ni frågar oss som arbetar med Ett Jämställt Värmland. Som ni kan se har vårt nyhetsbrev fått ett helt nytt utseende som ska göra det ännu lättare för oss att hålla er informerade. Snart kommer även webbplatsen för Ett jämställt Värmland att ändras till det bättre. Men det finns inget att oroa sig för, vi kommer fortfarande att anordna nätverksträffar, tipsa om spännande seminarier och annat matnyttigt material. Har du idéer, tankar eller är det något särskilt ämne du vill se mer av? Vi tar gärna emot feedback via e-post.

> E-post till Ett jämställt Värmland

Fortsättning följer, och tack alla ni som fortsätter att bidra till en positiv förändring, både för era organisationer och för hela Värmland.

Genius 2023    

Äntligen är det dags, som vi längtat efter Genius 2023! Värmlands egen jämställdhetsdag arrangeras för tionde gången den 17 maj på KCCC i Karlstad. Anmäl dig nu för att säkra plats.

Det fullständiga programmet kommer att släppas löpande under våren, men några teman för dagen blir positiva exempel från jämställdhetsarbetet i det värmländska näringslivet, den gröna omställningen, näthat – ett hot mot demokratin och jämställdhetsarbetet, människohandel och prostitution, kvinnor i revolution och krig, och sist men inte minst så koras årets vinnare av Geniuspriset! Se till att följa Genius på Facebook för att inte missa när programmet uppdateras.

> Genius Värmland på Facebook

För dig som bor och verkar i Värmland finns det 300 först-till-kvarn-biljetter. Skulle du inte hinna få tag på en av dessa bokas övriga platser till självkostnadspris.

> Information om konferensen och anmälan på Region Värmlands webbplats

Anna Lundmark Lundbergh, Almi Värmland, tog emot Geniuspriset 2022.

Vem vinner Geniuspriset 2023?

Geniuspriset uppmärksammar gott värmländskt jämställdhetsarbete. Förra årets vinnare var Almi Värmland som prisades för sitt fina jämställdhetsarbete. Genom att mäta och analysera könsskillnader, utveckla kommunikation och rådgivning samt sprida kunskap och verktyg har Almi Värmland förändrat sin egen organisation och omvärlden i en mer jämställd riktning.

Du bestämmer vem som vinner årets jämställdhetspris genom att nominera en organisation som gör skillnad för jämställdheten i Värmland. Vinnaren utses av en oberoende jury av sakkunniga och vinnaren presenteras under konferensen. Nomineringen öppnar 1 mars.

> Information om årets jury och hur du nominerar på Region Värmlands webbplats

Socialt hållbara frukostar

Med jämna mellanrum anordnar enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen Värmland frukostseminarier med olika teman via Zoom. För den som är intresserad av arbetet mot mäns våld mot kvinnor och jämställdhet kommer nästa tillfälle den 21 april och 5 maj.

Mäns våld mot kvinnor, fredag 21 april klockan 08.30

Könssegregerad arbetsmarknad, i samarbete med Region Värmland, fredag 5 maj klockan 08.30

Seminarierna publiceras löpande i länsstyrelsens kalender, men du kan se alla framtida datum på vår webbplats. Där hittar du även länken till Zoom.

> Socialt hållbara frukostar på Länsstyrelsen Värmlands webbplats

2022 års Jämställdhetsundersökning

Under vintern 2022 genomförde Jämställdhetsmyndigheten en undersökning för att mäta svenska folkets attityder till jämställdhet, psykisk hälsa och normer kring kön. Trots att Sverige återkommande är i toppen av EIGE:s (Europeiska Jämställdhetsinstitutet) jämställdhetsindex, så anser endast två tredjedelar av kvinnorna och hälften av männen att diskriminering av kvinnor på arbetsplatsen är ett problem.

> Information om jämställdhetsundersökningen på Jämställdhetsmyndighetens webbplats

Rapport från ECPAT: "Ingen vill ha oönskade nakenbilder"

Det senaste åren har det pratats en del om unga som skickar nakenbilder, nudes. Några som sällan kommer till tals i debatten är de som berörs mest: barn och unga, I ECPAT:s nya rapport lyssnar de på vad unga själva tycker är okej och inte okej när det gäller nakenbilder, gränsdragningar och samtycke.

> Ta del av rapporten på ECPAT:s webbplats

 

 

Arbetsplatsens roll för att upptäcka våld

Socialstyrelsen uppskattar att ungefär 11 000 kvinnor blir sjukskrivna varje år för att deras partner utsatt dem för våld. Som kollega eller chef är det ganska sannolikt att du har en medarbetare i din närhet som blivit utsatt för våld – något som kostar i både pengar och mänskligt lidande. För dig som vill vill utöka din kunskap, och agera vid misstanke, finns en webbkurs skapad av Jämställdhetsmyndigheten. Kursen finns i fyra inriktingar och sedan februari 2023 kan du och dina kollegor genomföra webbkursen tillsammans.

> Information om webbkursen Våld i nära relation - agera som chef eller kollega på Jämställdhetsmyndighetens webbplats

 

Att synliggöra det osynliga – en socioekonomisk analys av hedersrelaterat våld och förtryck 

År 2020 gav Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland i uppdrag till beteendevetaren Eva Lundmark och nationalekonomen Ingvar Nilsson att analysera det hedersrelaterade våldet och förtryckets kostnader.

"Det är ett omfattande strukturellt samhällsproblem. Vid sidan av det mänskliga lidandet handlar det inte om samhällskostnader på miljontals kronor eller miljarder kronor. Vi pratar sannolikt om tiotals miljarder. De frågor vi vill väcka med denna rapport är; vad kostar hedersvåldet och vad är det värt att undvika det? Vad händer om vi byter perspektiv och slutar se åtgärder för att minska våldet enbart som kostnader och i stället betraktar dem som en social investering?"

> Att synliggöra det osynliga (PDF)

 
 

Kalender

8 mars

Nätverksträff: Cash is queen – eller?

Varmt välkommen till årets första nätverksträff med Ett jämställt Värmland den 8 mars. Nätverksträffen hålls på Best Western Gustaf Fröding Hotell & Konferens i Karlstad och är ett fysiskt möte.

På internationella kvinnodagen 8 mars fokuserar vi på ekonomisk jämställdhet. Vi lyfter jämställdhetsaspekter av livslång ekonomi – dess förutsättningar och konsekvenser för kvinnor och män. Inkomstgapet mellan kvinnor och män är i stort sett oförändrat sedan 1995. Kvinnors livslånga ekonomi påverkas av att män inte tar ut halva föräldraledigheten, att kvinnor i större utsträckning arbetar deltid och att män har högre kapitalinkomster än kvinnor. Det är skillnader som existerar på grund av strukturell ojämställdhet och kräver strukturell förändring.

Bjud gärna med en kollega av annat kön (eller kanske av annan åsikt) till nätverksträffen – så kan det bli mer dynamiska samtal under workshopen.

VAR: Best Western Gustaf Fröding Hotel och Konferens, Höjdgatan 3, Karlstad
KOSTNAD: Kostnadsfritt
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 1 mars

Anmäl dig till nätverksträffen

22 mars-29 juni 2023

Vårens seminarier på Karlstads universitet

I Centre for Gender Studies (CGF) och International Collegium for Advanced Transdisciplinary Gender Studies (GEXcel) seminarieserier presenterar inbjudna gäster såväl som forskare vid Karlstads universitet aktuella forskningsfrågor och projekt inom det genusvetenskapliga området. Seminarierna är öppna och hålls på engelska (om inget annat anges).

> Aktuella evenemang på Karlstads universitet

VAR: Både på plats och hybrid, se aktuella evenemang på Karlstads universitet
KOSTNAD: Kostnadsfritt

 

Ett jämställt Värmland är en länsstrategi med visionen om ett jämställt Värmland. Jämställdhet är inte bara ett mål i sig utan även ett viktigt verktyg för regional utveckling, tillväxt och länets framtid. Vi vill att Värmland ska vara ett attraktivt län att bo och verka i. För både kvinnor och män.

Länsstyrelsen Värmland samverkar med Region Värmland genom att arrangera nätverksträffar, konferensen Genius och olika utbildningstillfällen.

Ett jämställt Värmland
651 86 Karlstad
Besöksadress: Våxnäsgatan 5
Telefon: 010-224 70 00
E-post: ettjamstallt.varmland@lansstyrelsen.se

Besök Ett jämställt Värmland webbplats

Dela nyhetsbrevet

Information om hur vi hanterar dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link